Foto: Patriks Pauls Briķis/Delfi

Vai tiešām aitas?

Trešdien man piedāvās pašlikvidēties jeb LOK Ģenerālajā asamblejā balsot par grozījumiem organizācijas statūtos. Godīgi sakot, savu jau esmu paveicis un arī vecums vairs nav tas, lai veiktu dižus brīvprātīgā pienākumus.Tāpēc LOK individuālo locekļu statusa likvidēšana mani personiski daudz neuztrauc. Bet...

Jaunumi statūtos paredz fundamentālas izmaiņas Latvijas sporta sabiedriskajā dzīvē. Iespējams, ka tās arī nepieciešamas (galvenais arguments gan dzirdēts, ka ministrija pieprasa, un ierēdņi taču pie mums vienmēr visu zina vislabāk!..), bet kāpēc šādā izpildījumā? Iecerēts, ka turpmāk LOK pārvaldīs un pārraudzīs itin visas Latvijas sporta federācijas, arī neolimpiskās. Tātad patiesībā visu Latvijas sportu. Par kādiem nopelniem šāds gods? Pirms gadiem desmit divdesmit tas būtu itin saprotams - LOK tad patiesi bija vadošā sabiedriskā sporta organizācija valstī, tagadējā LOK vairs nav pat atmiņu par bijušo.

Jauno laiku LOK nav radījusi neko. Tikai jaukusi, ārdījusi, atteikusies. Pat spilgtākā un starptautiski augstāk novērtētā firmas zīme - Latvijas jaunatnes un pieaugušo olimpiādes - no nošņurkušās LOK fraciņas pazudusi. Arī šīs ziemas sporta spožajām medaļām nav nekāda sakara ar LOK funkcionāriem. Tās ir daudzos iepriekšējos gados izveidotās sistēmas un atsevišķu ģimeņu darba rezultāts.

Iespējams, es kaut ko nezinu, jo jaunajā LOK pirmo reizi organizācijas vēsturē ar darbiniekiem noslēgts konfidencialitātes līgums. Tātad - lielie darbi notiek slepenībā! Lai nu kā, bet statūtu grozījumi, kas nodoti atklātībā, paredz LOK padarīt par papīra milzi vai patiesībā - ko līdzīgu Latvijas PSR Fiziskās kultūras un sporta komitejai, kas no Maskavas (atvainojos, Izglītības un zinātnes ministrijas) saņems naudu, kuru dalīs pēc saviem ieskatiem. Turklāt sports (vienojošā sabiedriskā organizācijā!) tiks sadalīts divās kastās - noteicējos - olimpiskajos sporta veidos, kas LOK ir loģiski, un pārējos, kas nenoteiks neko. Starp citu, no 95 Latvijā atzītām federācijām olimpiskās ir tikai 39 (plus vēl Latvijas Olimpiešu klubs).

LOK aicina uz apbrīnojamu sadomazohismu neolimpisko sporta veidu federācijas, kam paredzēts asociēto biedru statuss bez balss tiesībām. Kā lems 40, tā 95 izpildīs! Demokrātija LOK gaumē... Pātaga gan ir īsa un ministrijas dota - neiestāsies, valsts naudu nedabūsi!

Vai tiešām dzīvojam ganībās, kur zināms, kam seko aitu bars?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!