Vēlamies viest skaidrību esošajā situācijā, kas šobrīd sociālo mediju vidē virmo ap Latvijas jāšanas sportu, un informēt sabiedrību, tostarp, sporta līdzjutējus, par pēdējo dienu laikā publiskā telpā izplatīto informāciju, kas tiešā mērā skar Latvijas Jātnieku federāciju, tās biedrus, jāšanas sporta klubus un jāšanas sporta entuziastus kopumā.

Mēs šobrīd saskaramies ar nelielas personu grupas izplatītu dezinformāciju, vēstot nepatiesus faktus interneta un mediju vidē, tādejādi aizskarot godu un cieņu, un radot kaitējumu Latvijas Jātnieku federācijas biedru un jāšanas sporta reputācijai.

Patreiz lielu lomu spēlē emocionālais faktors, nostādot mūs vienu pret otru, un sakot, ka esam nonākuši kādā mistiskā jāšanas sporta krīzē. Demokrātiskā vārda brīvība jau ir pārkāpusi goda un cieņas aizskaršanas robežas, šajā muļķīgajā cīņā iesaistot bērnus un jauniešus, kuri ir mūsu sporta nākotne un, kuru sapņiem mums, pieaugušajiem, ir jāpalīdz piepildīties. Latvijas Jātnieku federācija necīnās, šī nav mūsu cīņa, kurā nepārtraukti emocijas tiek uzjundītas ļoti tiešā veidā, radot cilvēkos sajūtu, ka mums ir kļuvis sliktāk. Nemānīsim sevi.

Latvijas Jātnieku federācija vienmēr ir darbojusies konsekventi un godprātīgi. Covid-19, kara krīzes un valsts sporta nozares finansēšanas politikas izmaiņu laikā vienmēr esam palikuši stingri savā nostājā, aizsargājot mūsu sportistu intereses. Pateicoties Latvijas Jātnieku federācijas aktivitātēm, tikām iekļauti divdesmit prioritāro federāciju skaitā, par ko īpaši lepojamies. Dramatiska privāto ziedojumu apmēra krituma laikā visai sporta nozarei, kad sporta federāciju darbs ir apgrūtināts, mēs turpinām regulāri rīkot sacensības visās disciplīnās, tajā skaitā nacionālos čempionātus. 2023.gadā tika rīkotas 79 sacensības, no kurām 46 organizēja tieši Latvijas Jātnieku federācija. Esam viena no nelielā skaita federāciju, kura katru gadu rīko Pasaules kausa posmus. Šogad, pirmo reizi Latvijas sporta vēsturē, organizēsim Pasaules kausa posmu iejādē, pie tam ar kvalifikāciju Olimpiskajām spēlēm un Eiropas čempionātam. Mums veiksmīgi jau četrus gadus darbojas interešu izglītības programma ar licencētiem treneriem. Finansiāli, mūsu iespēju robežās, tiek atbalstīti sportisti.

Šobrīd mums, federācijai, ir ļoti grūti strādāt, kad viss, ko darām, publiski tiek apliets ar dubļiem. Tajā visā ir daudz emocijās balstīti, patiesībai neatbilstoši fakti. Taču mēs turpinām strādāt. Mums ir jāiegulda milzīgs darbs un līdzekļi divu Pasaules kausa posmu organizēšanā, kas šogad notiks jau jūnija pirmajos datumos. Latvijas Jātnieku federācijai ir līgumsaistības ne tikai ar Izglītības un zinātnes ministriju, bet arī ar citām organizācijām, kas mums ikdienā jāpilda. Diemžēl šie negatīvie notikumi un melnā publicitāte met ēnu uz mūsu sportistiem, arī starptautiski.

Kopīgā sanāksmē esam tikušies un runājuši ar mūsu juridiskajiem biedriem, snieguši atbildes uz vairāk nekā 80 mums iesūtītajiem jautājumiem, tāpat esam atklāti norādījuši uz pārkāpumiem, kas tika veikti pret Latvijas Jātnieku federāciju. Mēs ļoti augstu vērtējam mūsu biedru pozitīvo iesaisti patreizējās situācijas izkristalizēšanā un uzlabošanā. Šis pozitīvais vairākums ir aktīvi un atbildīgi klubu līderi. Tā ir labā ziņa.

Izvērtējot investīciju un Latvijas Jātnieku federācijas padarīto darbu apjomu iepriekšējos gados, varam secināt, ka tas ir sabalansēts un atbilstošs jāšanas sporta vajadzībām, nodrošinot vienmērīgu sporta attīstību. Latvijas Jātnieku federācija ir radījusi apstākļus, lai mūsu sporta veidu iemīlētu arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju un, lai tas kļūtu pamanāms masu medijos. Esam nodrošinājuši skatītājiem arī bezmaksas ieeju gada prestižākajās sacensībās, Pasaules kausa posmā konkūrā, kas ir svētki jāšanas sporta saimei četru dienu garumā.

Un vēl. Neviena reforma pati par sevi nav ne recepte laimīgai dzīvei, nedz arī brīnumzāles. Vienmēr ir iespējams kaut ko uzlabot, bet lielā mērogā skatoties, jāšanas sporta attīstībā un atpazīstamībā viss ir kārtībā un nav visās nelaimēs jāvaino federācijas vadība. Ir jānāk ar priekšlikumiem, lai mēs kopā varētu būt lepni par padarīto, nevis jāšķeļ sporta sabiedrība, aizmuguriski nomelnojot. Vēlos uzsvērt, ka šobrīd publiskajā vidē notiekošajam ir vairāk emocionāls un nedaudz pārspīlēts raksturs, nevis pragmatisks aspekts. Katram sporta entuziastam ir jāizvērtē, kā viņa darbība ietekmē jāšanas sporta reputāciju kopumā. Mēs visi, īpaši startējošie sportisti, ciešam no šiem izraisītajiem reputācijas riskiem, un skumji, ka tas notiek tieši olimpiskajā gadā, kad mums visiem būtu jānāk kopā un jāpriecājas par Latvijas sasniegumiem.

Man nav zināms iemesls, kādēļ neliela daļa cilvēku vēlas tādā steigā, neilgi pirms Latvijas Jātnieku federācijas kārtējām vēlēšanām, apdraudot abu Pasaules kausa posmu norisi, sasaukt atsevišķas vēlēšanas. Mums atliek vien cerēt, ka patiesais iemesls nav sporta centra "Kleisti" teritorijas iegūšana kādiem mums nezināmiem mērķiem. Esmu arī uzdevis jautājumu, vai cilvēki, kas parakstījušies par šo iniciatīvu, patiešām ir ar pieredzi lielu organizāciju vadībā, starptautisku sacensību organizēšanā un labu reputāciju? Domāju, ka mēs visi vēlamies, lai Latvijas jāšanas sporta likteni izlemj pieredzējušākie un kvalificētākie speciālisti.

Ceru, ka man ir izdevies kaut nedaudz viest skaidrību šī brīža situācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!