Foto: F64
Lai gan Rīgas lidosta lidojumiem paliek slēgta vismaz līdz pulksten 18 pirmdienas vakarā, situācija vērtējama daudz pozitīvāk nekā iepriekš, jo gaisa telpa lidojumiem virs Latvijas ir vaļā, portālu "Delfi" informēja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks.

Čerņonoks stāsta, ka Latvijas "augšējā" gaisa telpa virs sešu kilometru augstumā nu ir atvērta un lietojama tranzīta lidojumiem. "Es to saku ar zināmu lepnumu, jo (Īslandes) vulkāns sāk mūs likt mierā," sacīja CAA pārstāvis.

Šobrīd vulkāna pelnu mākonis ir noklājis Baltiju, taču ļoti iespējams, ka tuvākajā laikā "tas kustēsies mums par labu", pieļauj Čerņonoks. Pirmdienas vakarā CAA sola jaunumus par to, vai pēc pulksten 18 tiks atvērti lidojumi komerciālajiem reisiem no Rīgas.

"Šobrīd, salīdzinot ar ikdienu, lidosta ir ļoti tukša, taču pēc tam, kad gaisa telpa tiks atvērta, cilvēkiem jārēķinās ar lielu drūzmu, tāpēc aicinām izturēties pret šo jauno situāciju ar sapratni," portālam "Delfi" sacīja lidostas "Rīga" preses sekretārs Mārtiņš Langrāts.

Līdzko CAA paziņos, ka gaisa telpa ir atvērta reisiem no Rīgas, cilvēkiem, kam paredzēti tuvākie reisi, būtu jāplāno sava ierašanās daudz agrāk nekā parasti, aicina Langrāts. "Ne tikai Rīgā, bet arī visā Eiropā un daudzviet pasaulē lidostu noslogojums pēc aviosatiksmes atjaunošanas būs simtprocentīgs, kas parasti tā nav," brīdina lidostas pārstāvis.

Ņemot vērā atceltos gaisa satiksmes aizliegumus Lietuvas galvaspilsētā Viļņā un Itālijas galvaspilsētā Romā, Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic šodien plānojusi veikt lidojumu maršrutā Viļņa-Roma pulksten 11:05 pēc vietējā laika un lidojumu Roma-Viļņa pulksten. 13:45 pēc vietējā laika, informē lidsabiedrības pārstāvis Jānis Vanags.

Jau ziņots, ka Eiropā pirmdienas rītā daļēji atjaunota aviosatiksme, kas tika pārtraukta Īslandes vulkāna pelnu mākoņa dēļ. Eiropā kopš ceturtdienas vulkāna izvirduma dēļ atcelti aptuveni 63 000 lidmašīnu reisu, svētdien paziņojis Eiropas gaisa satiksmes koordinācijas dienests "Eurocontrol".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!