Foto: Reuters/Scanpix

Spāņu tenisa zvaigzne Rafaels Nadals pirmdien vēlreiz apliecināja paša jau iepriekš pausto, ka teniss ir tīrs no dopinga, taču vienlaikus aicināja šī sporta veida vadošās institūcijas publiskot informāciju par to, cik bieži un kādā daudzumā tiek veiktas antidopinga pārbaudes.

Jau pirms trim nedēļām septiņkārtējais Francijas atklātā tenisa čempionāta uzvarētājs kritizēja Spānijas tiesneses lēmumu neatklāt sportistu vārdus, kas iesaistīti bēdīgi slavenajā "Puerto" dopinga skandālā. "Es neuzskatu par taisnīgu, ka krāpšanās gadījumos iesaistīto vārdi netiek izdoti - vienalga, vai tie būtu spāņu vai kādu citu," pirms trim nedēļām pauda Nadals.

Pirmdien 26 gadus vecais Nadals, kurš šā gada Francijas atklāto čempionātu sācis ar četros setos gūtu uzvaru pret vācieti Danielu Brandsu, aicināja antidopinga pārbaužu veikšanu padarīt caurskatāmāku, lai sabiedrība nebūtu tika skeptiska.

"Ja pārbaužu rezultāti tiks publiskoti un visi zinās, cik reizes kurš sportists ir pārbaudīts, vairs nebūs šādu [aizdomu] jautājumu. Tādas ir manas sajūtas," viņš paziņojis.

"Tad kāpēc mēs visu nepadarām caurskatāmu? Kāpēc gan visus rezultātus nepubliskot? Tad mums vairs nevajadzēs atbildēt uz jautājumiem par to, vai jau esam pārbaudīti un vai analīzes veiktas pietiekami bieži. Teniss ir ļoti tīrs sporta veids. Mums nav daudz dopinga gadījumu, lai gan pārbaudes tiek veiktas bieži," piebilda spāņu tenisists.

Kā ziņots, bēdīgi slavenais "Puerto" dopinga skandāls kļuva publisks 2006.gadā, kad vietējā Spānijas policija reida laikā no vairākiem ar riteņbraukšanu saistītu cilvēku dzīvokļiem un kādas laboratorijas konfiscēja aptuveni 200 maisiņus ar sportistiem pārliešanai paredzētām asinīm.

Spāņu sporta ārstam Eufemiano Fuentesam aprīļa beigās Madrides tiesa piesprieda tikai viena gada cietumsodu par publiskās veselības apdraudēšanu ar asins pārliešanu pasaules vadošajiem riteņbraucējiem. Kādreizējam trenerim Hosē Ignasio Lavartam piespriesti četri mēneši cietumā, bet trīs citi apsūdzētie - Fuentesa māsa Jolanda, kā arī riteņbraukšanas darboņi Manolo Saiss un Visente Belda - tika attaisnoti.

Vēl Fuentesam piespriests aptuveni 4500 eiro (3100 latu) naudas sods un četrus gadus liegts praktizēt sporta ārsta amatā. Savukārt Lavarta saņēma četru mēnešu profesionālo aizliegumu.

Tāpat tiesnese nedeva atļauju citām antidopinga amatpersonām pārbaudīt 211 asins iepakojumus, ko no Fuentesa konfiscējusi Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!