Šis nelielais dārzs Ķemeros ik garāmgājēju pārsteidz ar savu krāsainību, sakoptību un oriģināliem risinājumiem. Te varam pārliecināties: lai apkārtni padarītu skaistu un savdabīgu, ne vienmēr vajadzīga plaša teritorija, to var panākt arī nelielā platībā.

Neliela zemes gabala izaicinājumi

Ainavu dizaineres, Bulduru dārzkopības vidusskolas absolventes Inas Endeles un viņas mammas Gaļinas Maslovskas dārzu Ķemeros Jūrmalas dome 2014. gada vasarā atzina par vienu no sakoptākajiem pilsētas īpašumiem. Inas vīrs Aleksandrs prot visus celtniecības darbus, arī metināšanu. Mamma Gaļina pēc profesijas ir grāmatvede, bet viņas aizraušanās ir puķkopība un dažādi smalki darbiņi.

Ina ir laimīgs cilvēks, jo darbs vienlaikus ir arī sirdslieta, vaļasprieks. – Man pietiek iespēju radoši izpausties lielās platībās, iekārtojot klientu dārzus. Dažas īpaši veiksmīgas idejas vēlāk esmu īstenojusi savā dārzā.

Protams, visi puķkopji sapņo par lielu dārzu, jo tas dod iespēju veidot augu kolekcijas. Mazā platībā nevar iestādīt visu, ko sirds un acis kāro, te vajadzīga stingra atlase. Veidojot savu dārzu, Inai nācās atrisināt vairākus uzdevumus: kā norobežoties no ielas, vienlaikus nenoēnojot dārzu; kā savu teritoriju vizuāli atdalīt no kaimiņiem; ko darīt ar lielajiem dekoratīvajiem krūmiem, no kuriem negribas šķirties; kur un kā izveidot atpūtas zonas, lai ģimenei būtu iespēja pasēdēt saulītē, ieturēt maltītes un pavadīt laiku svaigā gaisā.

Problēmas rada tas, ka uz viena zemes gabala kādreiz uzbūvētas trīs koka ēkas, apzīmētas ar literiem 1, 2 un 3. Zeme ir kopīpašums, jo platība ir pārāk maza, lai to sadalītu trijos apbūves gabalos, katrai mājai savu. Tāpēc ēku īpašnieki vienojušies par zemes lietošanas kārtību, proti, kurš kuru daļu izmantos, un cenšas cits citu netraucēt.

Koka namiņam, kur mīt Inas ģimene, ir pārsteidzoši daudz ārdurvju, tāpēc nevaram atrast īstās. Agrāk te bijuši četri dzīvokļi, paskaidro Ina. Tagad māja un dārzs sadalīti divās daļās – Inai ar ģimeni un viņas vecākiem. Tās abas ir skaisti iekārtotas, taču var pamanīt, ka katrai saimniecei ir savs rokraksts, jo stils atšķiras.

Ina ar Aleksandru šeit uz pastāvīgu dzīvi atgriezušies pirms sešiem gadiem. "Mājas ārpuse bija nokrāsota un izskatījās labi, taču iekštelpām bija vajadzīgs pamatīgs remonts," atceras Ina. Aleksandrs, kurš pieprot dažādus darbus, telpas sakārtojis. Pēc tam varēja ķerties pie dārza.

Žogs ar gabioniem

Nelielajā platībā žogs veidots kā oriģināls un košs mājas priekšdārza akcents. Tā krāšņumu rada krāsu un faktūru saspēle. Akmeņu gludās virsmas kopā ar tūju slaidumu un zemo spireju krūmiņu zaru vijumu labi izskatās arī ziemā. Krāsu risinājums ir elegants – zaļš zāliens, tumši zaļas tūjas 'Smaragd' un Japānas spireju šķirnes 'Goldmound' dzeltenā lapotne zem tām. Koši un dzīvespriecīgi arī bez ziediem!

Zemie spireju krūmiņi arī pasargā tūjas no suņiem, kuri ļoti vēlas atstāt savas vizītkartes, bet no tām skujeņi dzeltē, kalst apakšējie zari. "Kad spirejas bija cieši saaugušas, suņiem zuda jebkāda interese par šīs teritorijas iezīmēšanu," ar gandarījumu secina saimniece.

Gabionu metāla armatūru veidojis Aleksandrs. Režģis, ko var nopirkt būvmateriālu veikalos, ir likts divās kārtās un sametināts. Visa konstrukcija ir iebetonēta, lai neapgāžas. Akmeņus iegādājušies grants karjerā. Ko darīt, ja akmeņi kļūst netīri? "Gabionus var nomazgāt ar ūdens strūklu zem spiediena," paskaidro Ina. Šim nolūkam noder firmas "Kärcher" augstspiediena mazgātājs, taču pagaidām tāda vajadzība nav bijusi.

Tūjas nedaudz piefrizē, apgriežot sānus un galotnes, bet spireju dzīvžodziņš jācērp regulāri. Pagalma celiņa abās pusēs stādītas pavisam maza auguma Japānas spirejas 'Golden Carpet'. Krūmiņus var ne tikai cirpt taisnā līnijā, bet arī veidot vilnīšus. Miniatūrās dzeltenlapu spirejas labi izskatās kopā ar spilgtajām begonijām un leduspuķēm. Un te nonākam Inas mammas Gaļinas teritorijā, kur spilgti izceļas puķu mīlestība. Viņa prot pārziemināt kamolbegonijas, rūpīgi kopj rozes un no sēklām audzē leduspuķīšu un balzamīņu stādus.

"Mamma sēklas nepērk, bet ievāc no savām puķēm. Leduspuķītes iesēj jau decembrī," stāsta meita. Vēlāk sīkos stādiņus vairākas reizes piķē. Izaugot daudz stādu, un daļu dāvina kaimiņiem. Pagalma pusē mammai iekoptas arī dažas dārzeņu un garšaugu dobītes.

Ģimenes atpūtai

Dārza pagalms iekārtots, vispirms domājot par atpūtas iespējām. Inas ģimenes teritoriju no vecāku dārza simboliski atdala arka. Šādas metāla konstrukcijas tagad par pieņemamu cenu var nopirkt būvmateriālu veikalos. Arka apaudzēta ar pieclapu mežvīnu, kas veido blīvu zaļo klājienu. Spēcīgi augošā liāna gan regulāri jāapgriež, lai pārāk neizplešas.

Lai vasarā svaigā gaisā varētu pavadīt pēc iespējas vairāk laika, Aleksandrs uzbūvējis palielu terasi ar jumtu. Te ir ko redzēt! Viņš izgatavojis arī interesantas dārza mēbeles – galdiņu un krēslus ar taureņu motīvu. Lai viss vajadzīgais būtu pa rokai, stūrī iebūvēts skapītis. No tālienes tas izskatās pēc akurāti sakrautas malkas grēdas, taču tā ir tikai ilūzija, jo skapīša durtiņas aplīmētas ar malkas pagaļu galiņiem. Aleksandra rokām tapis arī elegants sudrabots dārza grils laivas formā. Uz laivas astes var ērti pakarināt iesmus, bet vāks noder kā plauktiņš.

Terases noformējums ir Inas darbs. Pie sienas pielikti trīs balti dekori ar ziedu motīvu. Kā tapis tāds skaistums? "Pavisam vienkārši! Veikalā nopirku trīs ar audeklu pārvilktus rāmjus. Reljefo dekoru veidoju no papīra, pēc tam pārklāju un nostiprināju ar flīžu līmi, taču var veidot arī tikai no flīžu līmes. Gatavos darbiņus nokrāsoju ar baltu krāsu," saimniece dalās pieredzē.

Terases lejasdaļu viņa noformējusi ar pašas gatavotiem akmens aizkariņiem. "Tos arī var viegli izgatavot! Mūsdienu jaudīgie urbji ļauj izurbt caurumus pat granītā! Oļus saver uz auklas, zem katra iesienot mezglu, lai nenoslīd. Aukliņas ar savērtajiem akmentiņiem iestiprina terases koka daļās, izmantojot āķīšus ar vītni, kurus var nopirkt būvmateriālu veikalos."

Uz kāpnēm pie lieveņa redzamas dažas mazas pēdiņas. Tās radītas, mitrā cementa masā iespiežot piemērota lieluma un formas oļus.

Siltumnīcas augus laista ar lietusūdeni, ko savāc lielā plastmasas mucā. Lai koši zilā tvertne nekristu acīs, tai apkārt aplikti koka dēlīši. Lai radītu vienotu iespaidu un nesaraibinātu mazo platību, visas detaļas nokrāsotas gaiši pelēkā, mājai pieskaņotā tonī.

Katram savs rokraksts

Atšķirībā no mammas, kura aizraujas ar puķu košumu, Inai vairāk patīk skujeņi un dekoratīvie krūmi. Krāšņām, lielām ziedkopām rotājas bagātīgi ziedošā skarainā hortenzija 'Vanille Fraise', kuras krēmkrāsas ziedi vasaras beigās iegūst rozā un pat tumši sarkanu toni. Žēl bijis šķirties no lielā auguma filadelfa jeb neīstā jasmīna, kas dārzā aug kopš seniem laikiem. Šo milzeni ierobežoja, apgriežot olveida formā, un tagad tas kopā ar citiem palieliem dekoratīvajiem krūmiem piesedz skatu uz kaimiņu māju.

Inai patīk augiem veidot interesantas formas, turklāt apgriežot var labot arī kādu defektu, piemēram, no pārauguša kadiķa radīt ko līdzīgu bonzai kociņam. Puķēm daudz vietas neatliek, tāpēc Ina izvēlas stādīt neparastākus augus, piemēram, dienziedes ar pildītiem ziediem.

Veidojot dārzus klientiem, ainavu arhitekti nereti to dara pēc savas gaumes. Savs rokraksts ir slavējama lieta, tomēr jāpadomā, kā dārzā jutīsies saimnieki. – Es klientiem vispirms rādu dažādu dārzu fotogrāfijas, vedu uz stādaudzētavām, lai paši izvēlas sev tīkamus augus. Tad rādu fotoattēlus, lai būtu priekšstats, kā šie dekoratīvie koki un krūmi izskatīsies pēc vairākiem gadiem, kad būs sasnieguši īstos izmērus, – savu pieeju skaidro ainavu dizainere.

Ina ir Ķemeru patriote. "Senāk Ķemeri bija Jūrmalas sirds, lielākā dzīvības uzturētāja bija skaistā sanatorija, – viņa ar skumjām atceras. Tagad panīkums vērojams arī citviet Ķemeros, piemēram, tepat Alejas ielā var redzēt vairākas pussabrukušas mājas. Tāpēc vēl jo vairāk priecē strādīgas ģimenes, kuras nenolaiž rokas un padara skaistāku ne tikai savu dārzu, bet arī pilsētu."

Idejas špikošanai

Košumdārzu no saimniecības zonas vai dažādas dārza daļas vienu no otras var atdalīt ar arku. Gatavu metāla konstrukciju var nopirkt būvmateriālu veikalos. Arku var apaudzēt ar pieclapu mežvīnu vai citiem vīteņaugiem.

Plastmasas ūdens muca kļūst neuzkrītošāka, ja tai apkārt apliek mājas fasādes tonī nokrāsotus koka dēlīšus.

Lai suņi nebojātu tūju dzīvžogu vai citus skujeņus, tiem priekšā var iestādīt zema auguma lapu krūmus, piemēram, kādu no Japānas spirejas šķirnēm.

Plākšņu klājienu var padarīt interesantāku, dažās vietās iecementējot kādu dekoratīvu elementu, piemēram, no akmentiņiem veidotas pēdiņas.

Uzziņa

Gabioni ir konstrukcijas, kurās cinkotas stieples pinumā vai metināta metāla režģa konstrukcijā ievieto akmeņus. No tiem veido atbalsta sienas, masīvas atdalošas barjeras un žogus. Gabioni var būt ainavu arhitektūras elementi, no tiem var radīt mazās arhitektūras formas un pat izmantot ēku interjeros. Veidojot žogu, stieples vai metāla režģa konstrukciju aizpilda ar akmeņiem un piestiprina pie iebetonētiem metāla stabiem, turklāt vajadzīgs īpaši izturīgs pamats.

Dārza pase

  • Vieta: Jūrmala, Ķemeri, Alejas iela
  • Saimnieces: Ina Endele, Gaļina Maslovska
  • Platība: apmēram 250 m2
  • Dārza sākums: 2011.gads

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!