Latvijas labākie tenisisti ceturtdien noslēdza dalību "Merks Cup" turnīrā Tallinā, kopējā sērijā ar rezultātu 5-6 piekāpjoties mājiniekiem, Igaunijas valstsvienībai.

Dienas pirmajā spēlē Anastasija Sevastova (WTA 43.) vairāk nekā divu stundu ilgā trillerī ar 6-7 (1:7), 6-2, 5:10 zaudēja Kaiai Kanepi (WTA 99.), pēc kā Igaunija atkal izlīdzināja rezultātu spēlē 3-3. Savukārt pēc tam Kārlis Ozoliņš (ATP 1133., ITF Jun. 6.) vēl vienā elpu aizraujošā cīņā ar 7-6 (7:4), 6-7 (5:7), 10:8 uzvarēja Jirgenu Zopu (ATP 540.), atgūstot Latvijai vadību 4-3.

Tam sekoja ne mazāk interesanta dāmu dubultspēle, kurā Anastasija Sevastova un Jeļena Ostapenko ar rezultātu 6-4, 5-7, 7:10 piekāpās Anetei Kontaveitai un Kaiai Kanepi. Taču vadību Latvijai atguva Ernests Gulbis (ATP 162.), kurš ar rezultātu 7-6 (8:6), 3-6, 10:7 pieveica Vladimiru Ivanovu (ATP 738.).

Vakara priekšpēdējā spēlē Jeļena Ostapenko (WTA 41.) pēc neskaitāmiem pavērsieniem ar rezultātu 2-6, 7-6 (7:1), 7:10 piekāpās Anetei Kontaveitai (WTA 22.). Savukārt turnīrs tika noslēgts ar jaukto dubultspēli, kurā, piedaloties visiem astoņiem tenisistiem, Latvijas izlase vienā setā zaudēja ar rezultātu 5-7.

Tādējādi turnīrā triumfēja mājinieki, uzvarot sešās no 11 aizvadītajām spēlēm.

Sevastova pirmajā setā ātri izvirzījās vadībā ar 4-0, bet tad Kanepi iespēlējās un dominēja kortā, uzvarot setu "tie break" izspēlē. Otrā seta sākumā tenisistes apmainījās breikiem, bet tad Sevastova bija pārāka un uzvarēja setu ar 6-2.

Trešajā, izšķirošajā setā tika spēlēts pēc dubiltspēļu principa, aizvadot "tie break" izspēli līdz 10 uzvarētiem punktiem. "Tie break" izspēlē atkal drošāka bija Kanepi, svinot uzvaru mačā.

Savukārt Ozoliņa un Zopa mačā tā arī nevienam tenisistam neizdevās izmantot breikbumbas un lauzt pretinieka servi. Pirmajā setā "tie break" izskaņā drošāk nospēlēja Ozoliņš, uzvarot ar 7-6 (7:4). Otrajā setā "tie break" izspēlē roka nodrebēja jau jaunajam Latvijas tenisa talantam, bet uzvaru ar 7-6 (7:5) guva Zops.

Trešajā setā jeb "tie break" izspēlē Ozoliņš ieguva drošu vadību 8:4, bet tad zaudēja četras izspēles pēc kārtas. Nākamajās divās izspēlēs Ozoliņš bija pārāks, atgūstot Latvijai vadību visā cīņā.

Dubultspēles pirmajā geimā Latvijas izlase lauza mājinieču servi, tādējādi gūstot vadību, kas tā arī netika atdota, uzvarot pirmo setu.

Taču otrajā setā tieši Sevastovai un Ostapenko sanāca nonākt iedzinēju lomā. Latvijas tenisistes, rezultātam esot 0-2, gan atbildēja, uzvarot Kontaveitas serves geimu. Vēlreiz šāda iespēja pienāca seta izskaņā. Tomēr vairākas Ostapenko kļūdas neļāva izmantot divu punktu pārsvaru pretinieču serves geimā.

Uzvarētājas bija jānoskaidro jau kārtējā "tie break" izspēlē, kurā turpinājās Ostapenko likstas. Mājinieces panāca vadību 8:1, kuru Latvijas izlase sadeldēja līdz 8:7, bet pārsteigums tomēr nenotika.

Jau no spēles pirmajām minūtēm abi tenisisti spēkojās līdzvērtīgi, diezgan precīzi izpildot serves. Uzvaru pirmajā setā Gulbis guva vien "tie break", kurā spēja atgūties no negaidītas dubultkļūdas. Taču otrajā setā Ivanovs lauza Gulbja servi, sagrābjot vadību 3-1. Nākamie geimi bija diezgan vienveidīgi, abiem tenisistiem pārliecinoši triumfējot savos serves geimos, bet Ivanovam uzvarot setā.

Tādējādi arī ceturtajā ceturtdienas spēlē, lai noteiktu uzvarētāju, bija nepieciešams trešā seta "tie break". Vietējo līdzjutēju atbalstīts, Ivanovs, rezultātam esot 6-6, guva svarīgu breiku. Taču tad tenisists gan divreiz nevajadzīgi kļūdījās, gan iniciatīvu, gan vadību atdodot latvietim. Gulbis ar divām labām servēm spēja noslēgt geimu un izraut uzvaru.

Iespējams, vēl aizraujošāka bija nākamā spēle. Igauniete Anete Kontaveita relatīvi pārliecinoši pirmajā setā pārspēja Jeļenu Ostapenko, uzvarot ar rezultātu 6-2. Savukārt nākamajā setā laukuma saimniece atradās vadībā ar rezultātu 5-2. Tad Ostapenko gan deva prettriecienu skaisti spēlējošajai Kontaveitai, uzvarot savu serves geimu, kā arī izmantojot trešo no trim breikbumbām.

Rezultātam otrajā setā esot 5-5, Ostapenko vēlreiz lauza pretinieces servi, bet tad zaudēja savā serves geimā. Otrā seta "tie break" krietni pārāka bija Ostapenko, kura uzvarēja ar 7:1.

Tas nozīmēja, ka arīdzan piektajā spēlē nepieciešams trešais sets jeb papildu "tie break". Viešņa tajā panāca 6-3, šķietami jau arī psiholoģiski pievecot Kontaveitu. Tomēr pāris nepiespiestās kļūdas ļāva mājiniecei atgūt vadību, kā arī uzvarēt mačā.

Pirms pēdējās spēles tika lemts, ka tajā tiks aizvadīts tikai viens sets, bet mačā piedalījās visi turnīra dalībnieki. Spēle tika aizvadīta nepiespiestā, bet kvalitatīvā manierē, īpaši Ernestam Gulbim izceļoties ar radošiem sitieniem. Arīdzan šai spēlei bija lemts būt līdzvērtīgai, bet uzvaru galotnē izcīnīja Igaunija izlase, kura uzvarēja ar rezultātu 7-5.

Nākamnedēļ Ostapenko jau piedalīsies oficiālās spēlēs. Atsākoties WTA sezonai, Jeļena Ostapenko no pirmdienas cīnīsies Palermo turnīrā Itālijā, bet sagaidāms, ka Sevastova sezonu uzsāks nedēļu vēlāk, piedaloties Prāgas turnīrā.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēļu teksta tiešraidi, kurā var uzzināt detalizētāku mača notikumu aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!