Foto: Modjourney/Delfi

Francijas valsts ieguldījums 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu rīkošanā bija plānotas aptuveni trīs miljardu apmērā, tomēr jaunākie aprēķini liecina, ka Francijai lielajam sporta forumam nāksies atrast vēl kādus divus miljardus.

"Mēs joprojām nezinām olimpisko spēļu izmaksas," sacīja Francijas Revīzijas palātas pirmais prezidents Pjērs Moskovisi. "Mēs auditēsim spēles tikai pēc to noslēguma. Šīm spēlēm vajadzētu izmaksāt trīs, četrus, piecus miljardus, bet tām nebūs milzīgas ietekmes uz kopējo valsts parādu."

2023. gadā Francijas budžeta dokumentos norādīts, ka valsts ieguldījums plānots 2,44 miljardu eiro apmērā, bet visas izmaksas vēl nevar aprēķināt. Piemēram, nesen panākts, ka policistiem izmaksās 1900 eiro piemaksas, kas kopā būtu ap 500 miljoniem eiro.

Šobrīd provizoriskais aprēķins par olimpiskajām spēlēm liecina, ka kopējās izmaksas – privātās un valsts – būs aptuveni deviņi miljardi eiro. Olimpiskās organizācijas komitejas (COJO) budžets ir 4,4 miljardi eiro, no kuriem 96% ir privātais finansējums, bet SOLIDEO, kas atbild par objektu celtniecību, budžets arī ir 4,4 miljardi eiro, no kuriem 1,7 miljardi ir valsts nauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!