Foto: LETA

Lai arī pasaules rallija čempionāta (WRC) komandām dzīve nedaudz tiks apgrūtināta, Latvijas vēsturē pirmā WRC posma "Tet Rally Latvija" organizatori nevarēja laist garām iespēju Rīgā izveidot ļoti unikālu ātrumposmu Biķernieku trasē, kura laikā rallija skatīšanās ievērojami atšķirsies no citiem čempionāta posmiem. Turklāt galvenā organizatora Raimonda Strokša neliela pārteikšanās vēl vairāk raisīja aizdomas, ka pilots no Latvijas šajās sacensībās startēs ar WRC mašīnu.

2024. gads atšķirs jaunu lapaspusi Latvijas autosporta vēstures grāmatā, un no 18. līdz 21. jūlijam pirmo reizi Latvijā tiks rīkots WRC posms, kurā četru dienu garumā ātrumpomi jeb "dopi" risināsies īpaši plašā teritorijā no Rīgas caur Tukumu, Talsiem un Kuldīgu līdz Liepājai.

Rīgas iesaistīšanās šajā projektā Strokšam bija ļoti svarīga, jo tas palīdzēja īstenot vienu no viņa "dullajām idejām", norādīja pats organizators. "Mēs šajā pasākumā apvienosim visu to, ko esam darījuši iepriekš profesionālajā karjerā. Kurzemē esam dzīvojuši ar ralliju, bet Biķernieku trasē esam dzīvojuši ar rallijkrosu. Šajā WRC pasākumā mēs to visu apvienosim. Bez Rīgas atbalsta tas nebūtu bijis iespējams," preses konferencē teica Strokšs. "Mēs nebūsim vienkāršākais rallijs pasaulē. Mēs dzīvi komandām mazliet apgrūtināsim, bet mēs to nevaram nedarīt. Mēs nezinām, vai tas būs vienas reizes pasākums, vai arī tas kādreiz atkārtosies. Šo iespēju gribējām izmantot maksimāli, lai arī kādam tas būs neērti. Mēs nevēlējāmies izskatīt citu iespēju, mēs gribējām sākt šo pasākumu Rīgā."

WRC vadība rudenī pēc visu objektu apskatīšanas esot teikusi viennozīmīgu "jā" posma sākšanai Rīgā.

"Vispirms mēs salikām idejas, pēc tam tās idejas mēs iztāmējām, tad sapratām, ko varam atļauties, un, pielāgojāmies izmaiņām. Aprīlī sākās pasākuma realizācijas cikls. Mums iet interesanti, mums ir izaicinājumi. Piemēram, pasākuma apdrošināšana ir ļoti sarežģīta un liela. Nevienam pasākumam Latvijā tāda nav bijusi. Izaicinājumi ir ļoti daudz," Strokšs turpināja.

Strokšs norādīja, ka viņš un viņa komanda šo pasākumu vēlējās ieskandināt jaudīgi, tāpēc nedēļu pirms sacensību starta 11. jūlijā notiks pirmais publiskais pasākums. Rātslaukumā notiks atvērta tipa pasākums, kura pamatā būs latviešu ekipāžas.

"Man ļoti gribētos pateikt to, kas dzīvo manā galvā, bet vēl mazliet ir jāpaciešas. Divu nedēļu laikā Latviju pāršalks viena laba ziņa, un viena mašīna būs ļoti interesanta. Šajā pasākumā būs imitēts ātrumposms, un mēs ceram, ka mēra kungs paņems tiesneša karogu un uz starta noliks WRC mašīnu..." šajā brīdī Strokšs sevi apturēja un smaidīja par pateikto, liekot noprast, ka pateica kaut ko tādu, ko nedrīkstēja. Visticamāk, Latvijas vadošais pilots Mārtiņš atradis iespēju startēt ar WRC jaudīgās "Rally1" klases mašīnu.

Arī pats Sesks sarunā ar portālu "Delfi" iepriekš sacīja, ka viņam pēc raibās starpsezonas labās ziņas varētu turpināties.

Runājot par "Tet Rally Latvia" atklāšanas pasākuma imitēto ātrumposmu, Strokšs norādīja: "Tālu nebrauksim. Notiks paātrināšanās un sabremzēšanās. Pēc tam uz brīdi noslēgsim Akmens tiltu, un tad jau pārbrauciena režīmā mašīnas dosies uz "AB dambi" pie karoga. Šis kalpos kā foto un video mirklis," viņš turpināja.

Foto: LETA

18. jūlija rītā visas sporta mašīnas būs servisa parkā Liepājā, kur vispirms būs "shake down" ātrumposms agri no rīta. Kad tas beigsies, visas automašīnas tiks uzkrautas uz auto vedējiem, un tās tiks vestas uz Rīgu. WRC mašīnas tiks noparkotas uz Kaļķu ielas, kur būs sagrupēšanas zona.

"Tad mēs sagaidīsim atklāšanas brīdi, kas notiks Rātslaukumā. Tur notiks visas oficiālās atklāšanas procedūras. Pēc tam mašīnas brauks cauri Vecrīgai, visas komandas aizvadīs foto mirkli pie Brīvības pieminekļa. Ar policijas palīdzību mašīnas tiks eskortētas uz Biķernieku trasi, kur būs pirmais ātrumposms. Pēc pirmā ātrumposma mašīnas brauks uz "parc ferme" Kaļķu ielā, lai nākamajā rītā dotos uz grants ātrumposmiem."

Strokšs norādīja, ka ātrumposma izveidei esot veltīts ļoti daudz laika. Visas automašīnas vispirms atbrauks uz Motormuzeju, bet tad 18. jūlijā pulksten 20.05 uz starta stāvēs pirmā automašīna.

Pirmajā ātrumposmā WRC mašīnas iebrauks gan kartinga trasē, gan spīdveja stadionā, pēc tam pa Biķernieku pamattrasi dosies uz "Raganu katliem", kā arī lēks rallijkrosa tramplīnos. Mašīnas veiks divus apļus. Trasē atradīsies divas mašīnas ar divu minūšu intervālu. Trešā mašīna startēs tikai tad, kad pirmās divas būs pabeigušas ātrumposmu.

Foto: DELFI

"Šeit WRC mašīnu šovs būs stundas garumā turpat pie kājām. Vēlējāmies mainīt domas par to, ka WRC mašīnu skatīšanas ir tikai dažu sekunžu ilga. WRC mašīnas pa trasi brauks stundu, bet kopumā šis šovs ar citām klasēm ilgs trīs stundas," precizēja Strokšs.

Provizorikie aprēķini liecina, ka Biķernieku trases tribīnēs varēs sasēdināt 10 tūkstošus cilvēku, bet pie "Raganu katliem" būs festivāla sajūta. "Tā vieta pati par sevi ir diezgan unikāla," organizators norādīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!