Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas valdība negaidīti mainījusi viedokli un paudusi atbalstu tā saukto "neitrālo sportistu" dalībai Parīzes olimpiskajās spēlēs, kas sāksies jūlija beigās.

Lielbritānijas valdība nosūtījusi vēstuli Starptautiskajai olimpiskajai komitejai (SOK) un Starptautiskajai paralimpiskajai komitejai (IPC), kurā neiebilst agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalībai olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem.

Valdības nostāja ir pretrunā ar Kultūras, mediju un sporta valsts sekretāres Lūsijas Freizeres pagājušajā gadā pausto, ka "jebkuri plāni atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzē nav pieļaujami".

Freizere pērn arī vadīja samitu, kurā piedalījās 36 valstis, kas pēc tam izplatīja kopīgu paziņojumu, apliecinot savu nostāju, nepieļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistu startu starptautiskās sacensībās nekādā statusā.

Tomēr britu valdības pārstāvji noliedz, ka būtu kādas izmaiņas politikā attiecībā pret agresoru dalību olimpiskajās spēlēs. "Krievijas un Baltkrievijas sportisti, kas pārstāv savu valsti, nedrīkst tikt pielaisti vietējās vai starptautiskās sporta sacensībās. Šāda nostāja joprojām pastāv," BBC citē valdības pārstāvju oficiālo atbildi. Kā norāda Lielbritānijas valdības pārstāvis, tad "valdība ir apmierināta ar SOK un IPC pieņemto stingrāku un saskaņotu neitralitātes nosacījumu efektivitāti".

Kā zināms, SOK un IPC ļāvusi agresoriem startēt Parīzes olimpiskajās spēlēs, ievērojot vairākus nosacījumus. Viņi nedrīkst būt aktīvi kara atbalstītāji un nedrīkst būt saistīti ar Krievijas un Baltkrievijas militārajām un valsts drošības iestādēm.

Parīzes olimpiskās spēles sāksies 26. jūlijā, bet noslēgsies 11. augustā. Savukārt paralimpiskās spēlēs Francijas galvaspilsētā risināsies no 28. augusta līdz 8. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!