Latvijas futbola čempionātā notiek spēļu ietekmēšana un aizdomās tiek turēti futbolam tuvi cilvēki, iespējams, arī daži tiesneši, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" atklājis Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons.
Pēc Indriksona teiktā, pašlaik notiek izmeklēšana un ir "jau savākta iespaidīga faktu mape, un tiek domāts, kā sodīt vainīgos".

Par aizdomām, ka Latvijas futbola čempionāta notiek spēļu ietekmēšana, Indriksons trešdien ierunājies tikšanās reizē ar virslīgas klubu pārstāvjiem, kuri bijuši sašutuši izdzirdot par mēģinājumiem ietekmēt spēļu rezultātus.

"Pavasarī mēneša laikā diviem virslīgas klubiem bija divi piedāvājumi par summu, kas rakstāma ne mazāk kā ar četrām nullēm latu, zaudēt konkrētas virslīgas spēles ar konkrētiem rezultātiem. Šo abu klubu pārstāvji ieradās pie manis - satraukti un nervozi, baidoties no sekām. Kā federācijas prezidentam man bija pienākums rīkoties, nevis izlikties, ka neko nezinu," intervijā "Neatkarīgajai" teicis Indriksons.

Sarunās ar šo klubu pārstāvjiem esot nosaukti arī konkrēti cilvēki, taču pagaidām viņu vārdi netiek publiskoti. Indriksons sarunā ar laikrakstu arī atklājis, ka vairākus mēnešus šajā lietā tika strādāts ar specdienestu līdzekļiem, metodēm un resursiem, iekrājot prāvu mapi ar dokumentiem.

"Man šobrīd nav konkrētu pierādījumu, lai šodien nosauktu uzvārdus, bet mēs turpinām strādāt un strādāsim. Mēs gribam tikt tik tuvu šiem cilvēkiem, lai viņus sauktu pie kriminālatbildības," skaidro Indriksons.

Pēc Indriksona teiktā, spēļu rezultātu ietekmēšanā tiek izmantoti spēlētāji un tajā iesaistīti arī LFF Tiesnešu komitejas darbinieki.

"Diemžēl jāatzīst, ka šajā lietā ir iejaukti cilvēki, kas stāv tuvu futbolam. Man ir pamats domāt, ka tajā ir iemaisīti arī tiesnešu korpusa pārstāvji," norādījis Indriksons.

Savukārt LFF Tiesnešu komitejas priekšsēdētājs Vitālijs Liholajs noliedzis iespējamo tiesnešu saistību ar maču iespaidošanu. "Ja nav nekādu faktu, tad tas nozīmē, ka nekas neeksistē. Tikai pieņēmumi, domas, blēņas utt. Jābūt pierādītiem faktiem. Es virslīgas klubu sanāksmē lūdzu nosaukt faktus, bet neviens nenosauca."

Indriksons arī aicinājis visu klubu pārstāvjus stāstīt par jebkādām aizdomām vai faktiem, kas varētu palīdzēt noskaidrot vainīgos un atrisināt šo situāciju. "Ceru arī uz dažu cilvēku brīvprātīgu atzīšanos. Pretējā gadījumā mēs domāsim, kā sodīt viņus par nodokļu ļaunprātīgu nemaksāšanu un amatpersonas stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu," teicis Indriksons.

"Neatkarīgā" norāda, ka vieni no spēļu ietekmētājiem varētu būt bukmeikeru kantori. Vēl pirms dažiem gadiem nebija iespējams likt likmes uz Latvijas futbola čempionāta spēlēm, taču tagad šo pakalpojumu piedāvā ne tikai Latvijas bukmeikeru kantori, bet arī ārvalstu totalizatoru firmas.

Kā viens no aktīvākajiem totalizatoru spēlētājiem tiek minēts LFF preses sekretārs Krišjānis Kļaviņš, kurš gan noliedz jebkādu saistību ar spēļu ietekmēšanu. "Tas ir pilnīgs absurds," komentējis Kļaviņš.

Viens konkrēts gadījums par rezultātu ietekmēšanu ir Latvijas čempionāta pārspēle par vietu virslīgā starp "Olimpu" un Daugavpils "Ditton". Pirms mača "Olimpa" galvenajam trenerim Aleksejam Šarando tika izteikts konkrēts piedāvājums. Par to Šarando uzreiz informējis kluba direktoru Raimondu Laizānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!