Pasaules kausa izcīņas finālturnīra astotdaļfināla spēlē pirmdien ASV futbola izlase ar rezultātu 2:0 pārspēja Meksikas valstsvienību.
ASV futbola izlase iekļūst pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā

Astotdaļfināla mačā, kurā dominēja meksikāņi, ASV veiksmīgi izmantoja pretuzbrukumu taktiku. Amerikāņus 8. minūtē vadībā izvirzīja Braiens Makbraids, bet Lendons Donovans 65. minūtē panāca 2:0.

ASV izlases pretinieki cīņā par iekļūšanu pusfinālā piektdien Ulsanā (Dienvidkoreja) būs Vācijas futbolisti.

Līdzšinējos pasaules čempionātos amerikāņu lielākais panākums ir iekļūšana pusfinālā 1930.gadā, taču toreiz viņiem tik tālu tikt ļāva tikai divas uzvaras.

Meksikas futbolisti jau pirmajās cīņas minūtēs aktīvi darbojās pretinieku laukuma pusē, toties ASV izlase jau pirmo nopietno uzbrukumu pārvērta vārtu guvumā. Bumba pēc Klaudio Reinas izrāviena pa labo malu centrā nonāca pie Džoša Volfa, kas atspēlēja Makbraidam. Sekoja spēcīgs sitiens no soda laukuma robežas meksikāņu vārtu apakšējā stūrī, un rezultāts kļuva 1:0.

Arī pēc vārtu zaudējuma bumbu turpināja kontrolēt Meksikas futbolisti, taču epizodēs, kad viņiem uzbrukumus izdevās noslēgt ar bīstamiem sitieniem, nekļūdīgi nospēlēja amerikāņa vārtsargs Breds Frīdels.

Līdz pārtraukumam vienīgajā amerikāņu nopietnajā uzbrukumā iespēja divkāršot pārsvaru bija Volfam, taču bumbas ceļā gadījās Meksikas valstsvienības vārtsargs Oskars Peress.

Cīņas raksturs nemainījās arī pēc pārtraukuma, turklāt cīņā pret meksikāņu spiedienu ASV izlasei palīdzēja arī veiksme. Pēc Brolio Lunas soda sitiena Frīdels bumbu atvairīja ne bez vārtu pārliktņa palīdzības, bet tiesnesis nepamanīja epizodi, kad soda laukumā ar roku apzināti nospēlēja ASV pussargs Džons O'Braiens.

Vienā no retajiem pretuzbrukumiem pēc lieliska Edija Lūisa centrējuma Donovans ar galvu panāca ASV divu vārtu pārsvaru.

Pakāpeniski meksikāņu uzbrukumi kļuva arvien vājāki, taču sasprindzinājums neizgaisa līdz pēdējām minūtēm, abu komandu spēlētājiem pelnot brīdinājumus. Spēli Meksikas izlase pabeidza 10 vīru sastāvā, jo 88. minūtē par badīšanu pretiniekam ar galvu noraidīja Rafaelu Markesu.

"Mūsu spēlētāji cīņai atdeva visus spēkus, un viņi aizvadīja lielisku spēli. Es ar viņiem lepojos," pēc uzvaras paziņoja ASV futbolistu treneris Brjūss Arena. "Bija grūti mūsu spēlētājus noskaņot cīņai pēc piektdien aizvadītās spēles ar Poliju (1:3)."

Savukārt meksikāņu uzbrucējs Žareds Borgeti atzina, ka viņa komanda nav spējusi tikt galā ar pretinieku spēles stilu. "Domāju, ka mēs spēlējām labu futbolu, taču vajag arī gūt vārtus. Labu spēli var izjaukt ar spēli no aizsardzības. Viņi [amerikāņi] ir ātri pretuzbrukumos. Mēs izmēģinājām visu, taču atdūrāmies pret ķieģeļu sienu."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!