Foto: Reuters/Scanpix/LETA

To, ka Austrumvācijas valdība atbalstījusi dopinga programmas sportā, atklāja jau 1990.gadā, pēc abu Vāciju apvienošanas, taču tagad atklātībā nākuši dokumenti, kas liecina – arī Rietumvācija sponsorējusi aizliegto vielu programmas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tas, ka Austrumvācijā plaši tika pielietots dopings, tika atklāts 1990.gadā, kad abas ar Berlīnes mūri atdalītās valsts daļas atkal apvienojās. Gan olimpiskie gan pasaules čempioni Austrumvācijā lietoja dopingu, kuru atbalstīja valdības līmenī un aizliegto vielu lietojušo sportistu skaits joprojām skaita ziņā ir lielākais pasaulē, norāda BBC.

Taču par to, ka arī Rietumvācijā valdība atbalstījusi dopinga lietošanu sportistu vidū, iepriekš netika runāts.

Pētīt šo jautājumu sāka Berlīnes universitātē un tā pasūtītājs bija Vācijas federālais Sporta zinātnes institūts. Iepriekš plānots secināto publicēt 2012.gadā, taču vēlāk nolemts ar tā publicēšanu nestaigāties, pamatojoties uz privāto personu interešu aizsardzību, jo sarakstā parādījās dažādu konkrētu cilvēku – politiķu, zinātnieku, sportistu – vārdi. Taču daļa no ziņojuma tomēr nesen nokļuva presē.

Laikraksts "Sueddeutsche Zeitung", atsaucoties uz pētījuma autoru secinājumiem, raksta, ka Rietumvācijas valdība sponsorējusi dopinga pētījumus, lai iegūtu aizliegtās vielas, tostarp tādas kā anaboliskie steroīdi, testosterons, estrogēns un EPO.

Secināts, ka dopinga pielietošanas programma Rietumvācijā tika īstenota 1970.gada sākumā. Tiek pieļauts, ka aizliegto vielu testēšanā piedalījās arī nepilngadīgie sportisti. Ziņojumā ir arī dati par trim sportistiem, kuri spēlējuši Vācijas sastāvā 1966.gada Pasaules čempionāta futbolā finālā, un kuru asinīs konstatētas aizliegtās vielas.

Tiesa, kā norāda BBC, publicētā informācija lielu skandālu nav izraisījusi. "Jā, atsevišķi pētījumi, kurus veica mediķi, tika sponsorēti no nodokļu maksātāju naudas. Taču to nevar saukt par dopinga izgatavošanu pēc valsts pasūtījuma," paziņojis Vācijas olimpiskās komitejas pārstāvis Mihaels Fespers. Viņš arī pieprasījis, lai universitātes ziņojums tiktu nodots komitejai.

Tikmēr atsevišķi politiķi jau pieprasījuši visa ziņojuma publicēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!