Foto: Reuters/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase sestdien Velingtonā ar 27:16 (15:6) pieveica Austrāliju, izvirzoties Regbija čempionāta (Triju nāciju kausa pēcteces) vadībā, vienlaikus jau 11. gadu pēc kārtas paturot savā īpašumā Bledislo kausu.

Kaut gan spēli aktīvāk uzsāka viesi, ar diviem Kristiana Lealifano soda sitieniem izvirzoties vadībā (6:0), mājinieki ar diviem Bena Smita piezemējumiem, kā arī debitanta, desmitā numura Toma Teilora realizāciju un diviem soda sitieniem pārņēma spēles kontroli, gūstot 15 punktus pēc kārtas. Otrajā puslaikā mājinieku pārsvars neradīja šaubas, par spīti Izraēla Folau pārtvertajai piespēlei un piezemējumam pēdējās minūtēs, kas rezultāta starpību padarīja nedaudz cienījamāku.

Pirms nedēļas Sidnejā "All Blacks" izrēķinājās ar Austrāliju (47:29), sagādājot nepatīkamu sešu piezemējumu (Benam Smitam – "hat trick") dāvanu jaunajam austrāliešu trenerim Jūenam Makenzijam, kurš nomainīja jaunzēlandieti Robiju Dīnsu. Otrajā pirmās kārtas spēlē Soueto DĀR negaidīti sakāva Argentīnu (73:13). Šovakar Argentīna Mendosā centīsies reabilitēties.

Pēc šodienas spēles Jaunzēlandei ir 9 punkti, DĀR – 5, bet Austrālijai un Argentīnai punktu nav. Jāpiebilst, ka, kopš Triju nāciju kausa pārveidošanas par Regbija čempionātu sakarā ar Argentīnas uzņemšanu Jaunzēlande ir uzvarējusi visās spēlēs – sešas uzvaras pērn un divas šogad. Saglabāt nevainojamo uzvaru statistiku šogad būs grūtāk, jo DĀR izlases sniegums izskatās labāk nekā pērn, turklāt abu izlašu spēle Āfrikā notiks slavenajā Johannesburgas "Ellis Park" stadionā, kur jaunzēlandiešiem tradicionāli klājies bēdīgi.

Savukārt bijušā Jaunzēlandes ģenerālgubernatora lorda Bledislo dāvātais kauss, ko kopš 1932. gada izcīna Jaunzēlande un Austrālija un kas, šajās valstīs daudzuprāt, ir vērtīgāka trofeja pat par Pasaules kausu, pēc Velingtonas uzvaras jau 11. gadu pēc kārtas paliek "All Blacks" rokās – pēdējoreiz Austrālija to izcīnīja 2002. gadā, bet iepriekšējā gadā bija pēdējā reize, kad austrālieši spēja uzvarēt Jaunzēlandē. Lai izcīnītu Bledislo kausu, ir jāuzvar triju (pēdējos gados – četru) spēļu sērijā, kamēr kausa paturēšanai pietiek ar neizšķirtu. Pēc pēdējā Austrālijas panākuma 11 gadu laikā "All Blacks" uzvarējuši 25 savstarpējās spēlēs no 32, tādējādi maz ticams, ka Austrālija tuvāko gadu laikā šo kausu atgūs.

Pašlaik Jaunzēlandes izlasi atkal skāris "desmitā numura lāsts" – pēc superzvaigznes Daniela Kārtera savainojuma uz lazareti devušies arī viņa abi vietnieki Ārons Krudens un Bodens Barets, tādējādi Toma Teilora apstākļu spiestā debija atgādināja "All Blacks" nedienas Pasaules kausa izcīņu 2011. gadā, kad vispirms turnīrs jau grupas stadijā beidzās Kārteram, viņa vietniekam Kolinam Sleidam - ceturtdaļfinālā pret Argentīnu, liekot toreizējam galvenajam trenerim Greiemam Henrijam no atvaļinājuma izsaukt Stīvenu Donaldu, kuru dzimtenes palīgā sauciens pārsteidza zvejas laikā. Trenera telefonzvans izrādījās pravietisks, jo finālspēlē "noplīsa" arī Krudens, un Stīvens Donalds, ar iesauku "Bebrs", negaidot kļuva par nācijas varoni, un pēc šīs spēles Donalda dzimtais provinces klubs viņam par godu savu stadionu nosauca par "Beaver Park".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!