Foto: Reuters/Scanpix
Igaunijas sportu otrdien pāršalcis dopinga skandāls – Igaunijā pazīstams sporta ārsts Vitālijs Bernatskis piegādājis aizliegtās vielas augstākā līmeņa sportistiem, vēsta "Eesti Päevaleht".

Bernatskis dopingu piegādājis veselai virknei pazīstamu Igaunijas vieglatlētu, no kuriem vairāki ir pat kāpuši uz goda pjedestāla augsta līmeņa sacensībās. Tiesa, konkrēti sportistu uzvārdi pagaidām netiek atklāti. Iespējams, Bernatskis piegādājis un devis dopingu arī jaunajiem sportistiem, lai tie sasniegtu augsta līmeņa rezultātus.

Dopinga lietošana un aizliegto vielu izplatīšana sportistiem notikusi laika periodā no 1995. – 2007.gadam. Bernatskis un viņa laboratorija sportistiem piegādājuši augšanas hormonus (genotropīnu) un arī EPO jeb eritropoetīnu.

"Es ar to pelnīju naudu. Neuzskatu, ka genotropīns ir dopings," saka pats ārsts.

Igaunijas Olimpiskā komiteja jau paziņojusi, ka sāks izmeklēšanu par publiskotajiem faktiem.

Bernatska "aizraušanās" ar dopingu sākusies 1991.gadā, kad šis Tartu universitātes medicīnas fakultātes absolvents strādājis Tartu maizes kombinātā. Tur Bernatskis izveidoja rūpnīcas darbiniekiem atveseļošanās centru un ārstējis arī darbiniekus. Tartu maizes kombinātā Bernatskis iepazinies ar kādu Margusu K., kuram bijuši "gali" sportistu aprindās un kurš bijis labi pazīstams ar citiem ārstiem.

Bernatskis palīdzējis Margusam K. atgūties pēc stresa, pēc ārsta palīdzības viņam nav bijuši arī sirdsritma traucējumi. Tā Bernatskis ar Margusu K. iepazinušies tuvāk, izveidojušās draudzīgas attiecības. Tieši šis Marguss K. sācis pie ārsta vest vieglatlētus.

"Visi, kuri pie manis vērsās, visu arī dabūja. Marguss K. sportistus veda pie manis uz darbu vai arī mēs braucām pie Margusa K. uz māju ārpus pilsētas," stāsta ārsts. Pēc Bernatska teiktā, diviem sportistiem viņš pats veicis injekcijas, vienam pat tieši pirms sacensībām. Cits sportists reizi iegādājies augšanas hormonus, kāds treneris iegādājies vielas un saņēmis arī lietošanas shēmu no ārsta.

"Viena vizīte maksāja 500 kronas (apmēram 20 lati). Par vizītēm un preparātiem maksāja Marguss K.," apgalvo Bernatskis, piebilstot, ka treneris par "palīdzību" maksājis pats.

2002.gadā viena ampula, kurā bija augšanas hormona 16 vienības, maksājusi 2000 kronas (aptuveni 80 lati). Bernatskis gan neatklāj, cik reizēm pieticis ar šo vienu ampulu. Tāpat ārsts neatklāj, kā un kādos apjomos injicējis aizliegtās vielas sportistiem.

"Pirms sacensībām sportistiem veicu veselu "ārstniecības kursu". Vienam sportistam šajā kursā vajadzēja vairākas ampulas," turpina Bernatskis. "Parasti injicēju sportistiem pēc smagiem treniņiem, viņi spēja ātri atjaunot spēkus un atkal uzņemt lielākas slodzes treniņos. Šos preparātus pārbaudīju arī sev."

Visticamāk, ka Bernatska "klienti" bija ne tikai vieglatlēti, bet arī citu veidu sportisti. Ārsts atklātajā sarunā minējis viena slēpotāja vārdu, kurš viņam uzdāvinājis slēpes, lai Bernatskis varētu sportot un pats pārbaudīt dopinga ietekmi.

"Eesti Päevaleht" rīcībā ir visu treneru un sportistu vārdi, kurus minējis Bernatskis, bet izdevums tos pagaidām neatklāj. Laikraksts sazinājies ar daudziem no minētajiem cilvēkiem un visi nolieguši savu saistību ar dopinga lietošanu. Viens no sportistiem gan nervozā tonī bildis, ka ir redzējis Bernatski un bijis ar viņu kopā kādā kompānijā.

Pats Marguss K., ar kuru sazinājās " Eesti Päevaleht", nenoliedza savu pazīšanos ar Bernatski, taču šobrīd "viņš neredzot iemeslu, komentēt kāda psihiski slima cilvēka teikto". Marguss K. raksta autorus vairākkārt draudējis: ja raksts tiks publicēts, tad...

Ar kādu citu sportistu, kuru minējis Bernatskis, laikraksts sazinājies caur viņa paziņām. Šis sportists noliedzis saikni un izteicies, ka nav jēga tagad runāt par "sen seniem notikumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!