Foto: AFP/Scanpix
Francijas regbija izlase sestdien ar 26:24 (16:8) Parīzē spraigā cīņā pārspēja Angliju, sekmīgi uzsākot Sešu nāciju kausa izcīņu.

Pērn Anglijai pēdējā spēlē Velsa izrāva no rokām kausu, savukārt Francija apkaunojoši palika pēdējā, tādēļ abu regbija lielvalstu spēle solījās būt ļoti principiāla, taču reti kurš gaidīja īstu sprādzienu tik ātri - Joanns Igē ar piezemējumu jau 32. sekundē izmantoja viesu nevērību (5:0). Kaut gan Ouens Farels ar soda sitienu nedaudz nomierināja kolēģu nervus (5:3), Žans-Marks Dusēns ar diviem soda sitieniem un Igē ar otro piezemējumu puslaika vidū palielināja mājinieku pārsvaru līdz 13 punktiem.

Pamazām viesi pārņēma iniciatīvu, vispirms Maikam Braunam gūstot piezemējumu pirms pārtraukuma (13:8), otrā puslaika sākumā ar Farela soda sitienu un Lutera Barela piezemējumu apklusinot šokētos skatītājus (16:18), bet puslaika vidū ar Denija Kea dropsitienu panākot jau piecu punktu pārsvaru. Kaut gan 70. minūtē Maksims Mašeno ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību, jau pēc divām minūtēm Alekss Gūds atjaunoja "status quo", un šķita, ka Anglijai būs izdevies vēsturisks panākums - vēl nekad tās 143 gadus ilgajā spēļu vēsturē Anglijai nebija izdevies izraut uzvaru, nonākot zaudētājos ar vairāk nekā 12 punktu starpību. Franču rezervista Gaēla Fikū piezemējums 76. minūtē bija kā zibens spēriens no skaidrām debesīm, no kura angļi vairs neatguvās. Mašeno sekmīgi izpildīja realizācijas sitienu, bet 80 tūkstoši skatītāju varēja līksmot.

Citā sestdienas spēlē pēdējo divu gadu Sešu nāciju kausa īpašniece Velsa Kārdifā ar grūtībām pārspēja Itāliju (23:15), bet šodien Īrija uzņems Skotiju. 8. februārī Īrija tiksies ar Velsu, Skotija uzņems Angliju, bet 9. februārī Francija centīsies atmaksāt Itālijai par pērnā gada pazemojumu.

Sestdien notika arī Eiropas Nāciju kausa (jeb Sešu nāciju B) izcīņas elites 1A divīzijas otrā apļa pirmās kārtas spēles. Līderi Gruzija un Rumānija savā laukumā "sausā" pārspēja attiecīgi Beļģiju (35:0) un Portugāli (24:0), savukārt Krievija viesos ar pūlēm noturēja ļoti vērtīgo uzvaru pār Spāniju (28:25), kaut gan pirmā puslaika vidū bija tās pārsvars bija 20 punkti.

Pēc šīm spēlēm 1A divīzijas vadībā ar 24 punktiem izvirzījusies Gruzija, tai seko Rumānija ar 23 punktiem (abām pa piecām uzvarām un vienam neizšķirtam), trešajā vietā ar 18 punktiem nostiprinājusies Krievija (četras uzvaras, divi zaudējumi), Portugālei ir 7 punkti (viena uzvara, neizšķirts, četri zaudējumi), Spānijai - 6 punkti (divi neizšķirti, četri zaudējumi), bet tabulu noslēdz Beļģija ar 5 punktiem (viens neizšķirts, pieci zaudējumi). 8. februārī Portugāle uzņems Gruziju, Spānija - Beļģiju, bet kārtas galvenajā spēlē Krievija tiksies ar Rumāniju.

Favorītu uzvaras izraisījušas komandu vēl lielāku noslāņošanos līderos un atpalicējos, jau četras kārtas pirms turnīra noslēguma faktiski likvidējot galveno intrigu par to, kuras izlases cīnīsies par ceļazīmēm uz 2015. gada Pasaules kausu - Gruzijas un Rumānijas pozīcijas ir drošas, bet Krieviju var paklupināt tikai pilnīga neveiksme atlikušajās spēlēs. Vienlaikus saasinājusies konkurence par palikšanu šajā divīzijā, un jaunpienācējai Beļģijai cīņa gaidāma smaga, jo kopš turnīra pašreizējā divu gadu formāta ieviešanas 2001. gadā tikai Čehijai (2003./04.g.) un Spānijai (2006./07.g.) izdevies noturēties elites divīzijā nākamajā sezonā pēc uzvaras zemākā divīzijā, bet pēdējās divās sezonās jaunpienācējas (Vācija un Ukraina) bezcerīgi palikušas pēdējās.

Automātisku ceļazīmi uz Pasaules kausu saņems Eiropas Nāciju kausa izcīņas 1A divīzijas pirmās divas izlases, savukārt trešā vieta par vienīgo papildu kvalifikācijas ceļazīmi mērosies spēkiem ar zemāko divīziju atlases spēļu uzvarētāju (1B divīzijas uzvarētāju (Vāciju vai Moldovu) vai iepriekšējās atlases kārtas uzvarētāju Nīderlandi), šīs divcīņas uzvarētāju vispirms gaidīs Āfrikas atlases zonas otrā spēcīgākā izlase, bet pēdējā kārtā pretiniece būs Āzijas atlases zonas otrās un Amerikas atlases zonas trešās labākās izlases divcīņas uzvarētāja.

1A divīzijas uzvarētāja Pasaules kausa izcīņā nokļūs C grupā, kur to gaidīs čempione un pēdējo gadu rangu tabulas līdere Jaunzēlande, Argentīna, Tonga un Āfrikas zonas uzvarētāja, otrā vieta nokļūs D grupā pie finālistes Francijas, Īrijas, Itālijas un Amerikas zonas uzvarētājas, bet trešā vieta var nokļūt A grupā pie divkārtējās kausa ieguvējas Austrālijas, mājinieces Anglijas, Velsas un Okeānijas zonas uzvarētājas (visticamāk, Fidži). Līdz šim Pasaules kausos piedalījusies Rumānija (visos septiņos), Gruzija (2003., 2007., 2011. g.), Krievija (2011. g.), Portugāle (2007. g.) un Spānija (1999. g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!