Foto: RIA Novosti/Scanpix
Dohā notikušais pasaules čempionāts 25 metru baseinā svētdien noslēdzās ar vēl pieciem jauniem pasaules rekordiem, bet par šo sacensību sasniegumiem bagātāko valsti kļuva Brazīlija.

Pasaules čempionāta pēdējā dienā svētdien tika uzstādīti pieci jauni rekordi - par diviem parūpējās zviedriete Sāra Šēstrema, kura uzstādīja jaunus labākos sasniegumus 100 metru tauriņstila un 200 metru brīvā stila peldējumos.

Zviedrijas peldētāja 100 metrus tauriņstilā veica 54,61 sekundē, kļūstot par pasaules čempioni, bet iepriekšējo rekordu, kas bija nepārspēts piecus gadus, viņa laboja par 0,44 sekundēm.

Tāpat Šēstrema bija labākā arī 200 metros brīvajā stilā, finišu sasniedzot pēc vienas minūtes un 50,78 sekundēm, iepriekšējo labāko sasniegumu, kas bija uzstādīts 2009.gadā, labojot par 0,39 sekundēm.

Tikmēr 50 metru peldējumā uz muguras pie jauna rekorda tika brazīliete Etjēna Medeiruša, kura distanci pamanījās veikt 25,67 sekundēs, kas bija tikai par trim sekundes simtdaļām labāk, nekā to 2009.gadā izdarīja horvātiete Sanja Jovanoviča.

Jaunus pasaules rekordus divreiz uzstādīja Nīderlandes sieviešu komanda, kas sākotnēji 4x50 metru brīvā stila stafetes distances priekšsacīkstēs sasniedza visu laiku labāko rezultātu, bet pēc tam finālā distanci veica vienā minūtē un 34,24 sekundēs, sev piederošo rekordu uzlabojot vēl par pusotru sekundi. Turklāt viņām brīvā stila distancē pieder labākie sasniegumi arī 4x100 un 4x200 metru stafetēs.

Vīriešu konkurencē pasaules rekordu svētdien uzstādīja vācietis Markuss Deiblers, kurš 100 metru komplekso peldējumu pamanījās veikt 50,56 sekundēs, nodrošinot Vācijai vienīgo zelta medaļu šajā pasaules čempionātā.

Deiblers par piecām sekundes simtdaļām laboja pirms diviem gadiem amerikāņa Raiena Lohtes pasaules rekordu.

Kopumā šajā pasaules čempionātā peldētāji pamanījās labot 23 pasaules rekordus - septiņus vīriešu un 15 sieviešu konkurencē. Tāpat rekords tika labots 4x50 metru brīvā stila jauktajā stafetē. Par rekordiem bagātāko peldētāju šajās sacensībās kļuva ungāriete Katinka Hosu, kura tika pie četriem pasaules rekordiem.

Tikmēr par veiksmīgāko valsti medaļu sadalījumā tika Brazīlija, kas izcīnīja septiņas zelta, vienu sudraba un divas bronzas godalgas, aiz sevis atstājot Ungāriju, kuras kontā seši zelti, trīs sudrabi un divas bronzas. Tikmēr godalgoto trijnieku noslēdza Nīderlande ar piecām zelta, vienu sudraba un sešām bronzas medaļām.

No Latvijas sportistiem visaugstvērtīgāko sniegumu demonstrēja Nikolajs Maskaļenko, kuram sestdien pietrūka tikai sešu sekunžu simtdaļu, lai sasniegtu pusfinālu 50 metru brasa distancē. Noslēgumā viņam bija jāsamierinās ar 17.pozīciju.

Pasaules čempionāts 25 metru peldbaseinā bija šī gada nozīmīgākās un arī noslēdzošās pasaules mēroga sacensības peldēšanā, un tajā startēja vairāk nekā 1300 sportistu no visas pasaules, kas cīnījās par medaļām 46 distancēs (34 individuālajās un 12 stafešu).

Paralēli pasaules čempionātam šogad pirmo reizi norisinājās arī jauniešu programma, kurā Latviju pārstāvēja divi labākie valsts jaunie sportisti Arina Baikova un Aleksandrs Gavrilovs. Programmas mērķis ir sniegt jaunajiem talantiem iespēju izbaudīt pasaules čempionāta atmosfēru, iedvesmoties no peldēšanas sporta zvaigznēm, kā arī kopā ar treneri apgūt dažādas mācību-treniņu procesa nianses, tādējādi uzlabojot savu sportisko sniegumu. Programmā piedalās ap 350 jaunajiem talantiem no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!