Foto: PantherMedia/Scanpix
2016.gada Riodežanero vasaras olimpisko un paralimpisko spēļu rīkotāji ir nokomplektējuši brīvprātīgo palīgu komandu, kurā vēlas strādāt cilvēki no 192 pasaules valstīm, vēsta "USA Today".

Uz 70 tūkstošiem brīvprātīgo vietām - 45 tūkstoši olimpiskajām un 25 tūkstoši paralimpiskajām spēlēm - bija pieteikušies 242 757 cilvēki no visas pasaules. Pēc Brazīlijas lielākais pieteikumu skaits ir no ASV, Krievijas, Ķīnas un Lielbritānijas. 55% no pieteikumiem nākuši no sievietēm, 45% - no vīriešiem. Brīvprātīgo atlase sāksies martā.

Sākotnējais pieteikumu termiņš bija 15.novembris, taču tas tika pagarināts nelielās intereses dēļ.

Brīvprātīgie palīgi ir ļoti nozīmīga olimpisko un paralimpisko spēļu daļa, jo ļauj organizatoriem ietaupīt nozīmīgus līdzekļus. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir aprēķinājusi, ka 2000.gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs brīvprātīgie organizatoriem ļāva ietaupīt apmēram 60 miljonus dolāru. Sidnejas spēlēs strādāja 40 000 brīvprātīgo.

Brīvprātīgie olimpiskajās spēlēs strādā bez atlīdzības; viņu pienākumos ir palīdzība līdzjutējiem un sportistu pavadīšana. Dzīvošana un nokļūšana spēļu pilsētā ir jāsedz pašiem, brīvprātīgajiem apmaksā tikai ceļu uz sporta arēnām, maltītes darba dienās, apmācību un uniformas. Brīvprātīgajiem spēlēs ir jāstrādā vismaz 10 dienas, taču lielākā daļa izvēlas darboties ilgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!