Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Iespējams, sporta pasauli gaida vairāki satricinājumi, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) paziņojusi par plāniem pārbaudīt vairākus simtus dopinga analīžu, kas ņemtas 2008. gada Pekinas olimpisko spēļu laikā, vēsta "Sports Illustrated".

SOK medicīnas direktors Ričards Badžets atklājis, ka jauir pārbaudīti vairāki analīžu paraugi no Pekinas, 2010.gada Vankūveras ziemas olimpiskajām spēlēm un 2012. gada Londonas Olimpiādes.

"Nav svarīgi, vai pagājuši pieci vai 15 gadi, tas ir jādara," viņš izteicies intervijā aģentūrai AP. "Protams, tas nav ideāli, jo mēs gribētu analīzes pārbaudīt pēc iespējas operatīvāk, taču ja nav citas iespējas, tad ir jārīkojas šādi."

SOK uzskata, ka ar jaunākajām dopinga analīžu pārbaudes metodēm ir iespējams atklāt tos, kuri pirmajā reizē netika pieķerti, turklāt jaunākais Pasaules antidopinga kodekss paredz laika limita palielināšanu no astoņiem līdz 10 gadiem.

Pekinas olimpisko spēļu laikā tika paņemti vairāk kā 4000 dopinga provju, un pārbaudītas tiks to sportistu analīzes, kuri varētu startēt 2016.gada Riodežaneiro Olimpiādē.

SOK pārbaudīja vairākus analīžu paraugus no Pekinas spēlēm, meklējot asinis bagātinošo preparātu CERA, un atkārtotajos testos "iekrita" pieci sportisti, ieskaitot Bahreinas vieglatlētu Rašidu Ramziju, kuram tika atņemta olimpiskā čempiona zelta medaļa, izcīnīja 1500 metru distancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!