Foto: AFP/Scanpix
Krievija visus iepriekšējos dopinga skandālus atstājusi aiz muguras, un nākamā gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs tās komanda būs tīra no aizliegtajām vielām, medijiem norādīja pagaidu valsts vieglatlētikas komandas treneris Jurijs Borzakovskis.

"Sportisti tagad saprot, ka tas, kas noticis pagātnē, lai arī tur paliek. Tagad mums ir jauna komanda, un ikkatrs tajā ir tīrs," preses konferencē norādīja Borzakovskis.

Atēnu olimpisko spēļu čempions 800 metru skrējienā Borzakovskis, kurš tikai pagājušā gada jūlijā beidza sportista karjeru, atzina, ka viņa vēstījums ir kā papildinājums intensīvākām antidopinga kustības un izglītības programmām.

"Atlēti pat baidās no komandas vadības un manis personīgi, jo esmu skaidri licis saprast, ka tas viss ir cauri un atvērta jauna lappuse. Dopinga skandāli ir aizgājušais gadsimts, un esam sākuši jaunu dzīvi," pauda komandas treneris.

Borzakovskis gan patlaban ir pagaidu trenera statusā, taču, visticamāk, nedēļas beigās tiks oficiāli iecelts šajā amatā, pateicoties Krievijas vieglatlētikas federācijas un valsts Sporta ministrijas atbalstam.

Borzakovskim viņa amata pienākumi tika uzticēti februārī, kad aizliegto vielu lietošanas dēļ tika diskvalificēti trīs krievu olimpiskie čempioni soļošanā un no sava posteņa atkāpās līdzšinējais vienības treneris Valentīns Maslakovs.

Tāpat bez prezidenta ir palikusi Krievijas vieglatlētikas federācija, jo arī tās vadītājs Valentīns Balahničevs atkāpās no amata, pamatojot savu rīcību ar piedzīvotajiem dopinga skandāliem.

Jau ziņots, ka janvārī par dopinga noteikumu pārkāpumiem diskvalificēti savulaik par olimpiskajiem čempioniem kronētie Krievijas soļotāji Sergejs Kirdjapkins, Valērijs Borčins un Olga Kaņiskina. Šāds liktenis piemeklējis arī pasaules čempionātu medaļniekus soļotājus Sergeju Bakuļinu un Vladimiru Kanaikinu. Tāpat diskvalifikācijas saņēmuši mazāk zināmi soļotāji Andrejs Ruzavins un Ņina Ohotņikova. Trīs no sodītajiem sportistiem bija trenera Viktora Čegina audzēkņi.

No 17 zelta medaļām, kuras pēdējā desmitgadē pasaules čempionātos vai olimpiskajās spēlēs ieguvuši Krievijas soļotāji, 16 izcīnījuši sportisti, kas kādā savas karjeras posmā tikuši diskvalificēti par dopinga lietošanu vai pret kuriem pašlaik tiek veikta izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!