Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir publiskojusi kārtējo dopinga lietošanā pieķerto 2008. un 2012. gada olimpisko spēļu dalībnieku sarakstu - šoreiz tajā pārsvarā ir Baltkrievijas atlēti.

No 2008. gada Pekinas spēļu olimpiskās čempiones titula būs jāšķiras Baltkrievijas vesera metējai Aksanai Mjankovai, kuras atkārtoti pārbaudītajās analīzēs atrasti aizliegtie preparāti turinabols un oksandrolons. Diskvalifikācija un rezultātu anulēšana skar baltkrievu lodes grūdēju Natāliju Mihņēviču, kura Pekinā izcīnīja otro vietu. Viņas analīzes uzrādīja metandienu un stanozololu.

Tāpat pozitīvas dopinga analīzes bijušas Baltkrievijas tāllēcējai Nastasijai Mirončikai-Ivanovai, kura Londonas spēlēs izcīnīja 7. vietu,skrējējai Svetlanai Usovičai, kura ierindojās 23. vietā 800 metru distancē, kā arī lodes grūdējam Pāvelam Ližinam, kurš Pekinas olimpiādē izcīnīja ceturto vietu. Visi trīs sportisti lietojuši turinabolu.

Usoviča pazaudēs Pekinas spēļu bronzas medaļu, ko izcīnīja 4x400 m stafetē, kurā Baltkrievijas kvartets finišēja trešajā vietā. Tā kā ceturto vietu ieguvušās krievietes arī ir diskvalificētas, uz trešo vietu paceļas Lielbritānijas izlase, kas sākotnēji finišēja piektā.

Vēl jaunākajā dopinga diskvalifikāciju saņēmušo sportistu sarakstā ir Azerbaidžānas svarcēlāja Bojanka Kostova, kura svara kategorijā līdz 58 kg Londonas spēlēs izcīnīja piekto vietu, un Kazahstānas svarcēlājs, Pekinas un Londonas spēļu čempions svara kategorijā līdz 94 kg Iļja Iļjins. Abu analīzēs atrasts stanozolols un turinabols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!