Foto: Reuters/Scanpix
Pēdējā, 12., partija cīņā par absolūtā pasaules čempiona godu šahā starp pašreizējo titula īpašnieku Magnusu Kārlsenu no Norvēģijas un Krievijas pārstāvi Sergeju Karjakinu pirmdien Ņujorkā noslēdzās neizšķirti.

Līdz ar to kopējais rezultāts tagad ir 6-6, tādējādi uzvarētājs jānoskaidro taibreikā, kas tiks izspēlēts trešdien, kad Kārlsens svinēs savu 26.dzimšanas dienu.

12.partijā ar baltajām figūrām spēlēja pašreizējais čempions Kārlsens, bet pēc 35 nospēlētām minūtēm, kurās tika izdarīti 30 gājieni, abi šahisti vienojās par neizšķirtu.

Taibreikā tiks izspēlētas četras partijas ar laika kontroli 25 minūtes plus desmit sekundes uz vienu gājienu. Ja pēc šīm partijām rezultāts būs neizšķirts, tad tiks izspēlētas vēl divas partijas ar laika kontroli piecas minūtes plus trīs sekundes uz gājienu, bet, ja būs nepieciešams, tad arī četras minispēles blicā, kuras sastāvēs no divām partijām.

Ja arī šādā veidā netiks noskaidrots uzvarētājs, tad tiks izspēlēts tā sauktais armagedons - izšķirošā partija, kurā baltajām figūrām ir piecas minūtes gājieniem, bet melnajām četras minūtes. Gadījumā ja armagedonā tiek fiksēts neizšķirts, uzvara tiek piešķirta šahistam, kurš spēlē ar melnajām figūrām.

LETA jau ziņoja, ka pirmās septiņas partijas starp abiem šahistiem noslēdzās neizšķirti, bet astotajā uzvaru svinēja Karjakins. Savukārt devītajā partijā atkal tika fiksēts neizšķirts, desmitajā duelī uzvarēja Kārlsens, tādējādi izlīdzinot rezultātu, bet 11.mačā šahisti vēlreiz nospēlēja neizšķirti.

Šī gada cīņa par pasaules čempiona godu kļuvusi par gados jaunāko vēsturē, jo Kārlsenam ir 25 gadi, kamēr Karjakins ir tikai gadu vecāks.

Starp abiem šahistiem kopumā tiks sadalīta 1,1 miljona dolāru (viena miljona eiro) naudas balva, uzvarētājam no tās saņemot trīs piektdaļas jeb 60%.

Kārlsens par absolūto pasaules čempionu kļuva 2013.gadā, kad vien 22 gadu vecumā pieveica tā brīža titula īpašnieku Višvanatanu Anandu no Indijas. Gadu vēlāk norvēģis duelī pret šo pašu pretinieku spēja savu titulu aizstāvēt.

Kārlsens vēsturē ir 16.absolūtais čempions šahā.

Norvēģijas šahista šī gada pretinieks Karjakins, kurš dzimis Krievijas anektētajā Ukrainas pussalā Krimā, pasaules rangā pašlaik atrodas devītajā vietā. Viņš, saskaroties ar grūtībām atrast sponsorus, 2009.gadā pārcēlās uz Krieviju un kļuva par šīs valsts pilsoni.

Karjakins par šaha lielmeistaru kļuva jau 12 gadu vecumā, kas ir vēl nebijis sasniegums.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!