Foto: F64

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prioritāte atkārtotajās dopinga pārbaudēs tagad ir 2010. gada Vankūveras ziemas olimpiskās spēles, vēsta portāls "insidethegames.biz".

Tā kā ir beidzies astoņu gadu noilguma limits, 2008. gada Pekinas spēļu laikā nodotās analīzes vairs netiks pārbaudītas, bet par nākamo prioritāti SOK izvirzījuši 2010. gada Vankūveras ziemas olimpisko spēļu paraugu analīzi, ko plānots iesākt 2017. gadā.

Jaunākais Pasaules Antidopinga kodekss paredz, ka paraugiem, kas nodoti, sākot ar 2015. gadu, piemērots 10 gadu noilguma limits.

Kā zināms, SOK atkārtoti pārbauda 2008. un 2012. gada vasaras olimpisko spēļu laikā nodotās analīzes, kas uzrādījušas 101 pozitīvu paraugu. Pieķerto vidū ir 31 vieglatlēts, 38 svarcēlāji, trīs riteņbraucēji, seši cīņas sporta pārstāvji un viens peldētājs. 27 no šiem sportistiem pārstāvējuši Krieviju, 11 - Ukrainu, 10 Kazahstānu, astoņi - Baltkrieviju un četri - Azerbaidžānu. Pa trim pieķertiem sportistiem ir Moldovai un Armēnijai, pa diviem - Armēnijai, Turcijai un Kubai, pa vienam - Spānijai, Grieķijai, Katarai, Uzbekistānai un Gruzijai.

Pekinas spēļu laikā tika nodotas kopumā 4800 analīzes, no kurām, izmantojot jaunākās metodes, atkārtoti pārbaudītas 1053. Londonas spēlēs sportisti nodeva 5000 analīžu, un no tām otrreiz lidz šim pārbaudītas 492 proves.

2012. gada Londonas olimpiādes laikā nodoto analīžu pārbaude ilgs līdz 2020. gada Tokijas spēlēm, norādījis SOK medicīnas direktors Ričards Badžets, kurš sagaida daudz pozitīvu analīžu.

"Mēs joprojām saņemam pozitīvas dopinga analīzes no Londonas spēlēm un es sagaidu, ka tas turpināsies," viņš saka.

Analīžu pārbaudē īpaša uzmanība tiek veltīta jaunām tehnoloģijām, kas ļauj pēc ilgāka laika atklāt anaboliskos steroīdus, kas atrasti gandrīz visos pozitīvajos paraugos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!