Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) nevajadzēja atļaut Krievijai piedalīties 2016. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro uzskata SOK loceklis, Lillehammeres ziemas olimpisko spēļu orgkomitejas vadītājs Gerhards Heibergs.

"Es varu apgalvot, ka SOK nav bijušas nopietnākas problēmas par tām, ar kādām komiteja saskārusies tagad," Heibergu citē "ABC Nyheter". "Tas attiecas uz daudzām jomām, bet galvenā - antidopinga darbs. Runa ir par dopinga struktūru, ar kādu esam saskārušies Krievijā. Ir daudz jautājumu, uz kuriem ir vajadzīgas atbildes. Atļauja Krievijai startēt 2016. gada olimpiskajās spēlēs bija kļūda. Mēs bijām naivi, ieskaitot mani, un kļūdījāmies. Nākamreiz ir jābūt stingrākiem."

"Taču es negribu kritizēt SOK prezidentu Tomasu Bahu," piebilst Heibergs. "Es viņu labi pazīstu, viņš ir neatkarīgs savos spriedumos."

Jau pēc pirmā Kanādas jurista Ričarda Maklārena ziņojuma un SOK lēmuma atļaut Krievijas komandai startēt Rio Heibergs izteicās, ka SOK attecībā uz Krieviju bijusi "naiva, dumja un gļēva".

"SOK vietā es vairāk naudas ieguldītu antidopinga darbā, padarītu Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) daudz neatkarīgāku," viņš tagad uzsver. "Iespējams, mainītu organizācijas struktūru."

Bijušais WADA ģenerāldirektors Deivids Houmens uzskata, ka Krievijai nevajadzētu ļaut piedalīties 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs, jo dopinga problēmas apmēri Krievijā esot "neiedomājami".

"Man šķiet, ka ne visi apzinās šīs problēmas apmērus," Houmenu citē portāls "Stuff". "Tie ir vienkārši ārprātīgi. Šobrīd sankcijas var piemērot vairāk nekā 600 sportistiem! Te var vilkt paralēles starp Armstrongu un Krieviju. Riteņbraucējs atzinās [dopinga lietošanā], Krievija visu noliedz. Tā viņi darbojas starptautiskajā arēnā."

"SOK nepiemēroja nepieciešamos sodus pirms Rio, un tas ir nožēlojami," viņš piebilst. "Tagad tai ir jāieņem stingra pozīcija un ir jābūt stiprai. WADA ir jāuzstāj uz to, ka Krievija sportā drīkst atgriezties tikai pēc pilnīgas attīrīšanās un pierādīšanas, ka tas ir izdarīts."

"Krievi gatavojas piedalīties nākamajās ziemas olimpiskajās spēlēs un šīs iespējas atņemšana būs smags trieciens," uzskata Houmens. "Ja viņi neizpildīs prasības, Krievijai ir jāaizliedz piedalīties spēlēs."

Kā zināms, pagājušā gada decembrī WADA neatkarīgās izmeklēšanas grupas vadītājs, kanādiešu jurists Ričards Maklārens nāca klajā ar otro ziņojumu par dopinga problēmām Krievijā, kas kārtējo reizi izsauca plašu sašutumu.

Pēc šā ziņojuma Krievijai tika atņemtas vairākas starptautiskas sacensības, ieskaitot pasaules čempionātu bobslejā un skeletonā, bet vairākiem titulētiem krievu sportistiem, arī olimpiskajiem čempioniem, piemērots aizliegums startēt sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!