Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) bijušais vadītājs un ilggadējais Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) darbinieks Ričards Paunds uzskata, ka SOK pārāk auklējas ar dopinga pārkāpumos vainoto Krieviju un attiecībā pret šo lielvaru neievēro pasludināto "nulles iecietību".

Paunds nedēļas nogalē Eindhovenā uzstājās sporta konferencē "Play the Game", veltot asus vārdus ne tikai SOK, bet arī sporta veidu federācijām, kuru vadības vairāk rūpējas par savu maciņu biezumu. Kanādiešu jurists savulaik bija pirmais WADA vadītājs un šobrīd ir ilgstošākais SOK darbinieks, pirms tam divreiz būdams SOK viceprezidents Huana Antonio Samaranča laikā.

"Dopinga jautājumos nevar, kā to dara mana organizācija SOK, teikt – "labi, mēs ievērojam "nulles iecietības" politiku pret visiem, ja vien tā nav Krievija". Domāju, ka mēs esam pazaudējušu bumbu. Jau sākot ar Rio," runājot sporta terminos, sacīja Paunds. "Ja es būtu SOK prezidents, es sen būtu nometies ceļos Ričardam Maklārenam un teicis lielu paldies, jo viņš visas izmeklēšanas gaitā bijis ļoti kompetents."

Decembra sākumā SOK izpildkomiteja skatīs lietu saistībā ar Krievijas realizēto valsts līmeņa dopinga programmu un lems par Krievijas pielaišanu 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm. Līdz šim apjomīgākais dopinga skandāls sporta vēsturē iesākās 2014. gada nogalē, kad klajā nāca Vācijas televīzijas ARD dokumentālā filma par pārkāpumiem Krievijas vieglatlētikā, kas beigās noveda pie Krievijas Vieglatlētikas federācijas (KVF) pilnīgas diskvalifikācijas, kura nav atcelta joprojām.

Tik plaša un sistemātiska aizliegto preparātu lietošana Krievijas vieglatlētikā pamazām radīja aizdomas, ka tas varētu notikt arī citos sporta veidos, un Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) izveidoja neatkarīgu izmeklēšanas komisiju ar Kanādas juristu Ričardu Maklārenu priekšgalā, kura nāca klajā ar patiešām šokējošiem atklājumiem, kas noveduši pie smagas un sarežģītas situācijas pasaules sportā. Pēc Maklārena komisijas ziņojuma SOK izveidoja divas komisijas (tā saucamās Šmita un Osvalda komisijas), kuras lemj par atsevišķu sportistu sodīšanu saistībā ar Krievijas dopinga pārkāpumiem.

"Tas tikai parāda, ka visi zināja par valsts atbalstītu sistēmu, un mums daudz nevajadzētu uztraukties par sportistiem. Jautājums, ka vajag iegūt datubāzi (no Maskavas Antidopinga laboratorijas, ko šobrīd liedz Krievija).

Šobrīd SOK ir diskvalificējusi 14 krievu sportistus uz mūžu no dalības olimpiskajās spēlēs jebkādā statusā. Paredzams, ka tuvākajā laikā šis skaitlis vēl pieaugs. Lai gan neoficiāli tiek runāts par visas Krievijas diskvalifikāciju no 2018. gada olimpiskajām spēlēm, SOK tik bargi neplānojot sodīt Krieviju un ļaut krievu sportistiem startēt zem neatkarīga karoga.

"(Krievijas diskvalificēšana) būtu lielāka vai mazāka zīme citām valstīm: "ja viņi to izdara ar Krieviju, tad varbūt labāk mums arī "būt tīriem"," savu viedokli pauž Paunds.

Paunds kritiku veltīja arī sporta veidu federācijām, kurās nav redzama sporta attīstība, sportistu vēlmes ir sekundāras, bet to vadībā ir "senie kadri".

"Sporta federācijas uztrauc tikai viena lieta.. viņu maciņi. Šos vecos kadrus visvairāk biedē fakts, ka sportisti varētu organizēties, tāpēc sportistiem nevajag apstāties. Ja mēs paskatāmies uz WADA, tad ir izveidota laba sistēma. Problēma ir tajā, ka citur ir cilvēku grupa, kas negrib, lai tā strādātu. Ja man būtu jābūt provokatīvam, tad varētu lielāko daļu vainas novelt uz sporta federācijām," uzskata Paunds. "Skumji, ka lielākajā daļā federāciju galvenais uzstādījums nav "Ko labu sportam un sportistiem varētu dot šis prezidents?". Tas vairāk skan "Kā es atkal varētu tikt ievēlēts par prezidentu?". Un tevi atkārtoti neievēlēs, ja tu centies mainīt kādas lietas. Tāpēc visu laiku izmaiņas tiek noraidītas, noraidītas, noraidītas..."

"Manā skatījumā, katru reizi, kad kāds sportists tiek pieķerts dopinga pārkāpumos, tā ir pārējo neliela uzvara. Savukārt citi to redz apmēram šādi: "ja manā sporta veidā ir dopings, tas ir liels risks gūt sliktu reputāciju, tas ietekmēs sponsoru piesaisti, televīzijas reitingus un bojās manu kā prezidentu reputāciju"," sporta sabiedrību nekautrējas kritizēt Paunds.

Bijušais WADA vadītājs neslēpa, ka viņam bijušas pārrunas ar SOK prezidentu Tomasu Bahu, kuras laikā viņš piekritis "turēt ciet muti līdz šiem notikumiem". Paunds solījies skaļi nerunāt, ja vien Bahs "nesataisīs sūdus", pieņemot lēmumu.

Kā zināms, SOK, atšķirībā no IAAF un Starptautiskās Paralimpiskās komitejas, pirms 2016. gada Rio olimpiskajām spēlēm nesadūšojās diskvalificēt Krieviju, atbildību uzveļot katra sporta veida federācijai. SOK vēlāk par šo lēmumu saņēma bargu kritiku, bet tagad, turpinoties Krievijas dopinga sāgai, medijos netieši tiek norādīts par Baha iespējamo saikni ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Krievijas lielo ietekmi uz SOK lēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!