Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad Krievija atteicās dot Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pārstāvjiem pieeju Maskavas antidopinga laboratorijas datiem, arvien uzstājīgāk tiek pieprasīta Krievijas sodīšana un šīs valsts antidopinga aģentūras (RUSADA) diskvalifikācijas atjaunošana, vēsta ārzemju mediji.

WADA Sportistu komisija ir nākusi klajā ar paziņojumu, kurā pieprasa atzīt RUSADA par neatbilstošu aģentūras kodeksam.

"Mēs esam ārkārtīgi vīlušies par to, ka Krievijas varas iestādes līdz noteiktā termiņa beigām, 2018. gada 31. decembrim, nav iesniegušas datus. Tagad mēs sagaidām, ka atbilstoši procesam, ko nosaka WADA, RUSADA tika atzīta par neatbilstošu kodeksam. Tikai šāds lēmums var būt iederīgs. Viss pārējais tiks uzskatīts par WADA nespēju rīkoties tīro sportistu vārdā," komisijas paziņojumu citē portāls "insidethegames.biz".

WADA viceprezidente Linda Hellelanda aicinājusi sasaukt telefonkonferenci šīs problēmas apspriešanai.

"Esmu ļoti sarūgtināta par to, ka Krievija nav devusi pieeju datiem, lai arī viņiem bija vairāk nekā trīs mēneši laika," WADA viceprezidenti citē BBC. "Taču mani tas nepārsteidz, jo tas turpinās jau vairākus gadus. WADA nepieciešams nekavējoties rīkoties. Nedrīkst atlikt WADA izpildkomitejas un atbilstības komitejas lēmumus. Tikko no viņiem būs saņemti ieteikumi, nepieciešams sasaukt videokonferenci, lai šo situāciju risinātu bez kavēšanās."

WADA septembrī atjaunoja Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbību, kas izsauca sašutumu daļā sporta sabiedrības. Tai pat laikā tika noteikts, ka līdz gada pēdējai dienai Krievijai ir jānodrošina pieeja Maskavas antidopinga laboratorijai. Tomēr tas netika izdarīts, tāpēc varētu tikt piemērotas jaunas sankcijas, kas krievu sportistiem atkal varētu liegt piedalīties sacensībās. Krievijas puse aizbildinājās, ka WADA speciālistu aparatūra neesot bijusi sertificēta atbilstoši Krievijas likumdošanai.

Īsi pirms gada beigām RUSADA vadība vērsās pat pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu iesaistīties šīs problēmas risināšanā, jo Krievijas sports var nonākt "bezdibeņa malā". Kremlis paziņoja, ka sitācija tiek izskatīta, taču nekāda tālāka rīcība nesekoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!