Foto: AFP/Scanpix/LETA
Brazīlijas vīriešu handbola izlase ceturtdien Berlīnē pirmo reizi vēsturē sasniedza pasaules čempionāta pamatturnīru, kurā piedalīsies planētas 12 spēcīgākās valstsvienības.

Brazīlieši Vācijā un Dānijā notiekošā čempionāta priekšsacīkšu A apakšgrupas mačā ar rezultātu 35:26 (18:10) pārspēja Korejas izlasi, zem kuras startē Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas apvienotā komanda.

Iepriekš brazīlieši savu labāko rezultātu sasniedza pirms sešiem gadiem, kad pasaules čempionātā izcīnīja 13.vietu.

"Uzvara bija nozīmīgs solis pretī pamatturnīra sasniegšanai. Zinājām, ka pret Koreju būs grūta spēle, jo tai ir augsta līmeņa turnīru vēsture," pēc uzvaras teica Brazīlijas izlases galvenais treneris Vašingtons Nuniss da Silva.

Vēl šajā apakšgrupā viena no turnīra saimniecēm Vācija ar 31:23 (16:12) pārspēja Serbiju, bet pasaules čempione Francija ar 23:22 (12:12) guva virsroku pār Krieviju.

A apakšgrupā ar deviņiem punktiem piecās spēlēs uzvarēja Francija, astoņi punkti bija Vācijai, bet seši - Brazīlijai, šīm izlasēm nodrošinot vietu pamatturnīrā. Tikmēr četri punkti bija Krievijai, trīs punktus iekrāja Serbija, bet Koreja palika bez punktiem.

Pamatturnīrā iekļuva arī decembrī Rīgas domes kausā uzvarējusī Ēģipte, kas D apakšgrupā ar 33:28 (19:12) apspēlēja Angolu. Vēl šajā apakšgrupā Katara ar 26:25 (16:13) pārspēja Argentīnu, bet Zviedrija ar 33:30 (16:15) uzveica Ungāriju.

D apakšgrupā ar desmit punktiem uzvarēja Zviedrija, tālāk ar sešiem punktiem bija Ungārija, bet trešo vietu ar pieciem punktiem ieņēma Ēģipte, šīm izlasēm turpinot cīņu par medaļām. Tālāk ar četriem punktiem bija Katara, trīs punktus iekrāja Argentīna, bet divus - Angola.

Ar piecām uzvarām pamatturnīru noslēgusi 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu čempione Dānija, kas C apakšgrupas mačā ar 30:26 (17:14) pārspēja Norvēģiju. Vēl šajā grupā Čīle ar 32:27 (21:13) pārspēja Saūda Arābiju, bet Tunisija ar 32:27 (18:14) uzveica Austriju.

C apakšgrupā ar desmit punktiem uzvarēja Dānija, otrā ar astoņiem punktiem bija Norvēģija, bet sešus punktus iekrāja Tunisija, šai trijotnei iekļūstot pamatturnīrā. Tikmēr četri punkti bija Čīlei, divi Austrijai, bet neviens - Saūda Arābijai.

Tikmēr B apakšgrupas turnīru bez zaudējumiem noslēdza Horvātija, kas ar 23:19 (13:10) guva virsroku pār Spāniju. Vēl šajā grupā Islande ar 24:22 (11:13) pieveica Maķedoniju, bet Bahreina ar 23:22 (10:9) uzvarēja Japānu.

B apakšgrupā ar desmit punktiem uzvarēja Horvātija, astoņi punkti bija Spānijai, bet seši - Islandei, šīm trijām Eiropas izlasēm sasniedzot nākamo posmu. Tālāk ar četriem punktiem bija Maķedonija, divi punktu bija Bahreinai, bet Japāna cīnījās bez punktiem.

Ņemot vērā priekšsacīkstēs gūtos punktus pret pārējām nākamajā kārtā iekļuvušajām izlasēm, otrā posma pirmajā apakšgrupā četri punkti divās spēlēs ir Horvātijai, pa trim punktiem guvušas Francija un Vācija, divi punkti ir Spānijai, bet Islande un Brazīlija ir bešā. Otrajā grupā pa četriem punktiem ir Dānijai un Zviedrijai, divus punktus guvusi Norvēģija, pa vienam punktam ir Ungārijai un Ēģiptei, bet Tunisijai vēl priekšā cīņa par pirmajiem punktiem.

Pasaules čempionātā handbolā 24 izlases sadalītas četrās grupās pa sešām komandām katrā. Turnīra otrajai fāzei kvalificējās katras grupas trīs spēcīgākās vienības, tādējādi izveidojot vēl divas grupas pa sešām komandām. No šīm grupām jau vairs tikai divas spēcīgākās iekļūs pusfinālā, pēc tam arī noskaidrojot šī gada pasaules čempioni.

Pirms diviem gadiem par pasaules čempioni kļuva Francija, kas finālā pārspēja Norvēģiju.

Latvijas valstsvienība šim pasaules čempionātam nekvalificējās, jo savā grupā palika otrā aiz Lietuvas un nekvalificējās izšķirošajai "play-off" kārtai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!