Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Četrpadsmitais pasaules čempions šahā Vladimirs Kramņiks paziņojis par karjeras beigām.

Lēmumu par aiziešanu no sporta 43 gadus vecais krievu šahists atklājis pēc prestižā superturnīra Veikanzē, Nīderlandē, kurā lielmeistars ieņēma dalītu 14. vietu ar holandieti Jordenu van Forestu. Šajā turnīrā uzvarēja norvēģu lielmeistars Magnuss Karlsens.

"Pirms pāris mēnešiem nolēmu pārtraukt savu profesionālo šaha karjeru. Nospēlējis savu pēdējo turnīru, gribu to paziņot oficiāli. Profesionāla šahista dzīve — tas ir brīnišķīgs ceļojums. Esmu ļoti pateicīgs šaham par visu, ko tas man devis. Reizēm gāja sarežģīti, reizēm pat veiksmīgāk nekā es jebkad būtu iedomājies. Tomēr jebkurā gadījumā man tā bija nenovērtējama pieredze. Es esmu izdarījis visu, ko varēju, atdevu sevi visu darbam un šaha spēlei," teikts Kramņika atvadu paziņojumā.

Kramņiks gan nenoliedz, ka vēl kādreiz varētu piedalīties ātrspēles vai blica šaha turnīros, kā arī piekrīt piedalīties pasākumos, kas saistīti ar šahu un tā popularizēšanu.

Pirmo pasaules čempiona titulu klasiskajā šahā versijā Kramņiks izcīnīja 2000. gadā, uzvarot citu šaha leģendu Gariju Kasparovu, un atkārtoja šo panākumu nākamos sešus gadus. Pēc Profesionālās Šaha asociācijas un Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) apvienošanās Kramņiks apvienošanas mačā 2006. gadā uzvarēja bulgāru Vaselinu Topalovu, kļūdams par 14. pasaules čempionu. 2007. gadā Kramņiks savu titulu pazaudēja indietim Višvanatanam Anandam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!