Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielākā daļa ASV olimpiešu uzskata, ka Tokijas olimpisko spēļu atlikšana būtu optimālākais solis no Starptauiskās olimpiskās komitejas puses, liecina veiktā aptauja.

ASV olimpiskā un paralimpiskā komiteja izsūtīja vairāk nekā 4000 sportistiem aptauju par to, kā Covid-19 pandēmija ietekmē treniņus un kāds būtu labākais risinājums esošajā situācijā. Anketas iesniedza nepilni 2000 atlētu.

69% aptaujāto atzina, ka justos droši Tokijas olimpiskajās spēlēs, ja to garantēs Pasaules veselības organizācija (PVO), tomēr tieši tikpat daudz sportistu uzskata, ka diez vai šādos apstākļos olimpiskās spēles būs pietiekami taisnīgas.

Sportisti norāda uz treniņu grafiku katastrofālām izmaiņām, kas ietekmē sportistu sportisko formu. Tādos apstākļos sportisti visā pasaulē nebūs līdzvērtīgā situācijā, jo citur treniņus varēs atsākt ātrāk, citviet – vēlāk.

Covid-19 laikā slēgti praktiski visi sporta centri, lai apturētu slimības izpaltīšanos. Mazāk kā 1/10 no ASV sportistiem atzinuši, ka var turpināt treniņus kā līdz šim un Covid-19 daudz neietekmē treniņu grafiku. Savukārt 65% aptaujāto atzina, ka treniņu turpināšana šobrīd varētu stipri apdraudēt sportistu veselību.

Lai gan aicinājumu atlikt Tokijas olimpiskās spēles izteikušas ASV vieglatlētikas, peldēšanas un vingrošanas federācijas, kā arī Kanādas, Austrālijas, Brazīlijas un Vācijas olimpiskās komitejas, ASV Olimpiskā komiteja pagaidām vilcinās ar viedokļa paušanu, par ko jau izpelnījusies kritiku sabiedrībā.

Cerības sarīkot Tokijas olimpiskās spēles paredzētajā laikā sarūk burtiski ar katru stundu. Pirmās nopietnākās pazīmes par iespējamo Tokijas spēļu atlikšanu bija pagājušās nedēļas beigās, bet pirmdienas vakarā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) locekļi Diks Paunds un Kregs Rīdijs izteicās, ka XXXII vasaras olimpiskās spēles Tokijā, visticamāk, tiks atliktas.

SOK šobrīd neizskata iespēju Tokijas olimpiskās spēles pilnībā atcelt, bet tikai par atlikšanu. SOK viedoklim piekrīt arī ASV aptaujātie sportisti – 93% no viņiem uzskata, ka tieši atlikšana uz laiku būtu optimālākais risinājums pasaules krīzes laikā.

Tokijas olimpiskām spēlēm šovasar būtu jāsākas 24. jūlijā un jānoslēdzas 9. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!