Foto: F64
Latvijas Handbola federācijas (LHF) prezidents Mārtiņš Bičevskis neslēpj sašutumu un asi nosoda Eiropas Handbola federācijas (EHF) lēmumu pilnībā atcelt pasaules čempionāta kvalifikācijas "play-off" divas kārtas.

Koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatība pamatīgi ietekmējusi Eiropas handbola sacensību norisi. Pagājušās nedēļas nogalē EHF lēma atcelt PČ atlases "play off" divas kārtas un ceļazīmes uz pasaules čempionātu Ēģiptē tiks sadalītas pēc Eiropas čempionāta rezultātiem. Tādējādi arī Latvijas izlasei tiek liegta iespēja pacīnīties par tikšanu uz pasaules čempionātu, kas risināsies Ēģiptē.

"Esmu absolūti šokēts par EHF lēmumu, kas principā tika pieņemts bez diskusijām. Mēs uzskatām, ka tas ir spļāviens sejā daudzu valstu handbolistiem un handbola sabiedrībai. Neskatoties uz ārkārtīgi lielajiem izaicinājumiem, ko izraisa koronavīruss, šis lēmums neatbilst "fair-play" principiem," LHF citē Bičevski. "Kā piemēru varam minēt olimpiskās spēles. Tās tika atceltas, pirmkārt, gan vīrusa dēļ, domājot par sportistu veselību, gan arī lai saglabātu godīgus principus kvalifikācijā. Tāpēc mēs aicināsim iespējami daudz valstu pārstāvjus paust viedokli, kas šis jautājums ir liekams atkārtotai diskusijai, lai izvērtētu visas teorētiskās iespējas, kas ļautu izlasēm cīnīties par iespēju piedalīties pasaules čempionātā."

"Protams, apzināsimies, ka īpaši sāpīgs šis lēmums ir vairākiem mūsu izlases spēlētājiem, jo vairāki līderi ir karjeras noslēguma fāzē. Viņiem tā pēc būtības var būt atņemta cerība jebkad dzīvē spēlēt pasaules čempionātā. Bet tas nemaina mūsu pārliecību, kas tas vispār kopumā ir godīgi pret jebkuru izlasi, kurai vēl pastāvēja iespēja cīnīties par vietu pasaules čempionāta finālturnīrā," pieblst LHF prezidents.

Latvijai handbolistiem PČ "play-off" 1. kārtā bija jāspēlē pret Izraēlu. Sākotnēji šīs spēles no aprīļa tika pārceltas uz jūniju, bet šobrīd arī šie datumi atcelti un atcelta pati kvalifikācija.

Attiecīgi, balstoties uz Eiropas čempionāta finālturnīra rezultātiem, atlikušās ceļazīmes uz pasaules čempionāta finālturnīru iegūst Slovēnija, Vācija, Portugāle, Zviedrija, Austrija, Ungārija, Baltkrievija, Islande, Čehija un Francija. Spānija, Horvātija un Norvēģija savu vietu bija garantējušas jau iepriekš kā trīs spēcīgākās komandas Eiropas čempionātā. Savukārt Dānija uz turnīru dosies kā iepriekšējā pasaules čempionāta uzvarētāja.

2020. gada vasarā Rīgā bija plānots Eiropas čempionāta U20 izlasēm B divīzijā. Ilgāku laiku notika pārrunas par datumiem, kad turnīru varētu aizvadīt. Piektdien EHF pieņēma lēmumu, kas šīs sacensības nenotiks ne šajā vasarā, ne šogad vispār. Šobrīd noteiktais laiks ir 2021. gada janvāris, bet šajā jautājumā galējais lēmums tiks pieņemts EHF Izpildkomitejas jūnija sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!