Foto: AP/Scanpix/LETA
Turpinoties Covid-19 krīzei un jauniem slimības uzliesmojumiem, arvien vairāk tiek apšaubīta 2021. gada Tokijas olimpisko spēļu rīkošana. 2012. gada Londonas olimpisko spēļu galvenais organizētājs sers Kīts Mailzs ir bažīgs un uzskata, ka Tokijai ir jāgatavojas spēļu atcelšanai, vēsta BBC.

Tokijas olimpiskajām spēlēm bija jārisinās jau 2020. gada vasarā, tomēr Covid-19 pandēmija lika nozīmīgo sporta forumu pārclet uz 2021. gadu. Šobrīd paredzēts, ka olimpiskās spēles Tokijā sāksies 23. jūlijā un risināsies līdz 8. augustam.

Vēl pirms pāris mēnešiem Tokijas pilsētas un rīkotāju pārstāvji apliecināja, ka spēles risināsies, bet jautājums – ar vai bez skatītājiem. Tomēr pēdējā laikā Covid-19 izplatības otrais vilnis smagi skāris Japānu un pašu Tokiju, kas apdraud pēc sešiem mēnešiem paredzēto olimpisko spēļu rīkošanu.

"Domāju, ka viņiem to visu (lēmumu) vajag atstāt pēdējam brīdim, ja situācija atrisinās daudz dramatiskāk vai arī vakcinācija risināsies ātrāk, nekā visi mēs ceram. Grūts lēmums," saka Mailzs. "Mans viedoklis, skatoties uz pandēmiju pasaulē, izskatās nereāli (sarīkot olimpiskās spēles). Ja man būtu jāiejūtas Tokijas organizatoru ādā, es izstrādātu plānus par atcelšanu, un esmu pārliecināts, ka viņiem ir izstrādāts plāns par atcelšanu. Viņiem ir mēnesis vai nedaudz vairāk, lai izlemtu."

Pagājušajā nedēļā Japānas valdībā izskanēja pirmās bažas par olimpisko spēļu rīkošanu. Tikmēr Japānas iedzīvotāju vidū valda viedoklis, ka spēles vajag atcelt vai pārcelt vēlreiz, kā tas bija pirms gada. Ziņu aģentūras "Kyodo News" pasūtītajā socioloģiskajā aptaujā atcelšanu vai pārcelšanu atbalstījuši 80% Japānas iedzīvotāju.

"Runa nav par infekcijas izplatību Tokijā, runa ir par infekcijas izplatību visās dalībvalstīs. Lielākais izaicinājums – vai ir pietiekams skaits valstu un dalībnieku, kuri var atbraukt uz Japānu un piedalīties reālās, konkurētspējīgās sacensībās," turpina Mailzs. "Par paralimpiskajām spēlēm vajadzētu aizmirst. Daudziem no to dalībniekiem ir atšķirīgi veselības stāvokļi, tāpēc viņiem lidošana apkārt pasaulei jau būtu izaicinājums."

Olimpisko spēļu pārcelšana un Covid-19 izplatība jau sadārdzinājusi Tokijas olimpisko spēļu rīkošanu, kas vēl vairāk pastiprina bažas par spēļu rīkošanu. Šobrīd zināms, ka kopējās izmaksas rīkošanas gadījumā pieaugs par 22% un pārsniegs 15 miljardus ASV dolāru robežu. Līgumu pāgarināšanas, papildus drošības un sanitārās prasības kopējās izmaksas palielināja vien par apmēram trīs miljardiem ASV dolāru.

Bažas par olimpisko spēļu sarīkošanu pastiprina vakcinācija Japānā. Masveida vakcināciju plānots sākt tikai maijā – divus mēnešus pirms olimpisko spēļu sākuma. Japānas valdība gan ir vienojusies ar farmācijas kompānijām par vakcīnu devu visiem 126 miljoniem valsts iedzīvotāju, tomēr daudz kas būs atkarīgs no vakcinācijas tempiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!