Latvijas vīriešu handbola izlase otrdien sasniedza "Rimi" Olimpiskajā centrā notiekošā Rīgas domes kausa finālu, kurā trešdien tiksies ar Igaunijas valstsvienību.

Latvijas handbolisti pēc pamatlaika cīnījās neizšķirti 31:31 (14:12) ar Lietuvu, bet pēcspēles metienu sērijā bija pārāki ar 4:3.

Uzvaru nesošo pēcspēles metienu realizēja Māris Veršakovs, bet divus pretinieku raidījumus atvairīja Edgars Kukša.

Pirmos vārtus Latvijas izlases sastāvā guva komandas līderis Dainis Krištopāns, savukārt lietuvieši savus pirmos vārtus guva tikai pēc spēlētām trīsarpus minūtēm. Spēles turpinājumā rezultāts auga pakāpeniski te vienai, te otrai komandai atrodoties vadībā, raksta Latvijas Handbola federācija (LHF).

Pirmajā puslaikā lielisku spēli Latvijas izlases vārtos aizvadīja Edgars Kukša, vairākkārt glābjot Latvija izlasi no vārtu zaudējumiem. Otrā puslaika beigās savus pirmos vārtus Latvijas pieaugušo izlasē guva debitants – Renārs Grebeņņikovs. Puslaikā Latvijas izlase devās esot nelielā vadībā – 14:12.

Otrajā puslaikā pirmajās divās minūtes Lietuvas izlase spēja gūt divus bez atbildes vārtus un izlīdzināt rezultāta starpību – 14:14. Nākamos Latvija izlases vārtus guva komandas kapteinis Ingars Dude, izvirzot Latvijas komandu vadībā ar rezultātu 15:14. Arī otra puslaikā pirmajā daļā nevienai no komandām neizdevās iegūt nopietnu pārsvaru, rezultātam balansējot starp +/- viens un neizšķirtu.

Pēc spēlētām 15 minūtēm – 24:23 Lietuvas izlases labā. Turpmākās desmit minūtes uz rezultāta tablo trīs reizes vadībā bija Lietuvas izlase, tikpat reižu Latvijas, bet neizšķirtu rezultātu tablo vēstīja sešas reizes. Spēles pēdējās divas minūtes Latvija uzsāka esot vadība ar rezultātu 30:29. 35 sekundes līdz spēles beigām rezultāts jau atkal bija neizšķirts – 31:31. Savu vārtu gūšanas iespēju Latvijas izlase neizmantoja, savukārt lietuviešiem atlika piecas sekundes, lai gūtu uzvaras vārtus, bet arī viņiem tas neizdevās. Tas nozīmēja, ka uzvarētājs tiks noskaidrots ar 7 metru soda metienu palīdzību.

Pirmo lietuvieša Gerda Babarska metienu atvairīja Edgars Kukša, savukārt Oskars Arājs savu iespēju izmantoja un bija precīzs. Otrajā duelī abu komandu spēlētāji bija precīzi – Urbons un Kreicbergs (2:1). Turpinājumā precīzi bija lietuvieši, bet kļūdījās Jānis Pavlovičs (2:2). Pēc tam atkal abas komandas bija precīzas (3:3). Nākamo Lietuvas izlases metienu atvairīja Edgars Kukša, bet Veršakovs pielika spēlei punktu ar precīzu metienu – 35:34.

Latvija – Lietuva 35:34 (14:12)
Latvija – Pančenko 4, Veršakovs 6, Tuminskis 3, Kurzemnieks 1, Krištopāns 7, Kreicbergs 2, Grebeņņikovs 1, Dude 5, Šuleiko 4, Arājs 2
Lietuva – Urbons 2, Malašinks 9, Smantausks 4, Babarsks 5, Simens 1, Pleta 3, Drabavičus 2, Jovaiša 2, Antanevičus 1, Virbausks 3, Stankevičus 1, Lapiņausks 1

Otrā pusfinālā Latvijas klubu izlase ar rezultātu 22:29 (13:14) zaudēja Igaunijas valstsvienībai. Latvijas klubu izlasē rezultatīvākais ar sešiem gūtiem vārtiem bija Rauls Serafimovičs, bet Igaunijas rindās 13 vārtus guva Karls Rosna.

Fināls trešdien norisināsies plkst.14, bet divas stundas pirms tam sāksies mačs par trešo vietu.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas otrās komandas dalība Rīgas Domes kausā Covid-19 ierobežojumu dēļ nebūs iespējama. Tādēļ, lai turnīrs norisinātos ar četru komandu dalību, kausā spēlē Latvijas B izlase.

Pirmais Rīgas domes kauss tika organizēts 1997. gadā, un tajā piedalījās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas valstsvienības. Šajā turnīrā uzvaru izcīnīja mājinieki Latvijas izlase.

Kopumā Latvijas izlase Rīgas domes kausā ir uzvarējusi deviņas reizes. Lietuvas izlase Rīgas domes kausā startējusi desmit reižu, trīs reizes izcīnot uzvarētāju kausu, bet Igaunijas izlase Latvijas galvaspilsētā viesojusies visbiežāk – 12 reizes, turnīrā uzvarot divas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!