Foto: AP/Scanpix/LETA
Pēc 60 gadu pārtraukuma Kubā atļauts profesionālais bokss. Tā kā kubieši jau gadu desmitiem ir vieni no labākajiem amatieru sacensībās, tad šis ir pēdējā laika nozīmīgākais pavērsiens boksa vēsturē, vēsta ESPN.

20. gadsimta 50. gadu beigās pēc Kubas revolūcijas un Fidela Kastro vadīto sociālistu nākšanas pie varas valstī tika aizliegts profesionālais sports. Tomēr bokss bija viena no Kubas vizītkartēm sportā, tādēļ tam netika žēloti līdzekļi, izveidojot pasaulē izcilāko boksa skolas piramīdu.

Lai gan kubieši gadu desmitiem bija vieni no spēcīgākajiem boksā pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs, profesionālajā boksā Kubas sportistiem bija liegts piedalīties, jo tas draudēja ar pašu sportistu un viņu ģimeņu represijām.

Tagad pēc 60 gadu pārtraukuma Kubas labākajiem bokseriem būs iespēja izmēģināt savus spēkus profesionālajā boksā, jo Kubas Boksa federācija ar valsts sporta vadības atbalstu noslēgusi līgumu ar promouteru kompāniju "Golden Rings". Pirmie soļi ceļā uz profesionālo boksu veikti pirms trīsarpus gadiem, kad Kubas vadošie bokseri ar domubiedriem sāka meklēt ceļus, kā atsākt profesionālo boksu valstī. Sadarbības ietvaros 20. maijā Meksikā risināsies boksa vakars, kurā ringā kāps daudzi Kubas labākie bokseri – Tokijas olimpisko spēļu zelta medaļnieki Hulio Cēzars la Kruzs, Arlens Lopess, Ronjels Iglesiass un Endijs Kruzs.

Pagaidām nav zināms, cik daudz Kubas bokseru un cik ilgā laika posmā varētu iekļauties profesionālajā boksā. Noslēgtais līgums nevieš skaidrību, vai Kubas bokseriem pilnībā ir atbrīvots ceļš uz profesionālo boksu vai tās būs tikai atsevišķas cīņas. Tomēr boksa speciālisti norāda, ka šis ir ļoti nozīmīgs pavērsiens boksa vēsturē, jo profesionālajā boksā tagad ieplūdīs daudz talantīgu sportistu, kas varētu krietni mainīt spēka samērus daudzās svara kategorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!