Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas vīriešu handbola izlase 2024.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas spēles pret Franciju un Poliju šonedēļ aizvadīs bez izlases līdera Daiņa Krištopāna, otrdien paziņoja Latvijas Handbola federācija (LHF).

Izlases trenera Davora Čuturas nosauktajā 16 handbolistu sakrakstā Krištopāns, kurš janvārī palīdzēja Latvijai iekļūt kvalifikācijas sacensībās, nav iekļauts.

LHF ziņo, ka spēlētājs šoreiz izlasē nespēlēs personīgu iemeslu dēļ.

"Šoreiz izlasei palīdzēt nevarēs Krištopāns, taču uzskatu, ka uzvarēt var tikai komanda un spēlētājam ir jācenšas darīt viss iespējamais un padarīt citi komandasbiedri labāki gan laukumā, gan ārpus tā, it īpaši, ja individuāli tik spēcīgs spēlētājs kā Krištopāns nav iekļauts sastāvā," saka Čutura. "Mēs virzāmies uz priekšu, šis ir mūsu pirmais solis un noteikti viena no grūtākajām pieredzēm, taču mums ir jāpaliek pozitīviem un vienotai komandai."

Tikmēr savainojumu dēļ nedz treniņu procesā, nedz spēlēs piedalīties nevar Guntis Piļpuks, Endijs Kušners un Antons Šuleiko.

Latvijas izlase aizvadītajos mēnešos ne tikai nokļuvusi jauna galvenā trenera rokās, bet arī piedzīvojusi pārmaiņas spēlētāju rindās, notiekot paaudžu maiņai.

16 handbolistu skaitā ir atlikuši tikai četri spēlētāji, kuriem ir pāri 30 gadiem, - Edgars Kukša, Raitis Puriņš, Māris Veršakovs un Elvijs Borodovskis.

"Jūtamies labi, galvenais, spēlētāji ir veseli un gatavi spēlei. Latvijas handbolā notiek pārmaiņas - šīs ir jauns sākums, komandai pievienojas jauni spēlētāji, un šobrīd mēs cenšamies atrast labāko veidu, kā savstarpēji sadarboties," skaidro treneris.

"Šonedēļ mūs gaida divas grūtas spēles - vispirms ar vienu no pasaules labākajām handbola izlasēm Franciju un vēlāk ar strauji progresējošo Poliju. Mēs nedzīvojam ilūzijās, uz šīm divām spēlēm raugāmies reāli. Mums ir savi mazie mērķi, kuri ir jāsasniedz pret katru no šīm komandām, lai sasniegtu ko lielāku. Mēs virzāmies soli pa solim," stāsta Čutura.

LHF ziņo, ka izlase EČ atlases turnīra spēlēm sāka gatavoties aizvadītajā nedēļas nogalē.

Šobrīd Latvijas izlase aizvada treniņus Rīgā, bet trešdien dosies ceļā uz Franciju, lai ceturtdien, plkst.22.10 pēc Latvijas laika, Puatjē tiktos ar Francijas valstsvienību. Tiešraidē spēli būs iespējams vērot Eiropas Handbola federācijas EHF interneta lapā https://ehftv.com/home.

Savukārt svētdien Latvijas izlase aizvadīs spēli Valmieras Olimpiskajā sporta centrā, kur pretiniekos būs Polijas izlase. Šī spēle sāksies plkst.15.10. Spēles tiešraide būs vērojama televīzijas kanālā LTV7.

Līdz šim ar abām komandām EČ kvalifikācijā Latvija ir tikusies divas reizes. 1993.gadā abās kvalifikācijas spēlēs ar Polijas izlasi tika piedzīvoti zaudējumi - 19:36 un 12:27. Savukārt 2010.gada EČ kvalifikācijas spēlēs pret Franciju tika piedzīvots zaudējums (22:34) un izcīnīta uzvara (27:24).

No spēlētājiem, kuri spēlēja pret Francijas izlasi, Latvijas izlases sastāvā arī šobrīd ir Borodovskis un Arnolds Straume, kurš nu jau ir trenera ampluā. 2009.gada uzvarā pār Franciju Straume guva sešus vārtus, kļūstot par otro rezultatīvākos spēlētāju komandā aiz Valda Gūtmaņa.

Nākamais kvalifikācijas spēļu posms norisināsies 2023.gada martā, kad latviešiem būs jāaizvada divas spēles ar Itālijas izlasi.

Janvārī Latvija divu pirmskvalifikācijas spēļu summā ar 72:55 pārspēja Bulgāriju.

Komandas galvenajam trenerim Davoram Čuturam palīdz Alvaro Senovilja Estevans un Arnolds Straume.

Izlases paplašinātajā kandidātu sarakstā LHF mājas lapā internetā gan joprojām ir gan Krištopāns, gan, iespējams, savu pēdējo maču karjerā aizvadījušais Ingars Dude.

Latvijas izlases sastāvs mačam ar Francijas izlasi:

vārtsargi - Edgars Kukša ("OHV Aurich", Vācija), Raitis Puriņš ("ASK Zemessardze"/LSPA), Rolands Ļebedevs (Isafjerduras "Hordur", Islande);

laukuma spēlētāji - Ričards Juzups, Emīls Kurzemnieks, Nils Miķelsons, Nils Kreicbergs, Linards Usāns, Ņikita Pančenko (visi - Dobeles "Tenax"), Ralfs Geislers (Lemgo "Lippe II", Vācija), Māris Veršakovs (Bresanones "Brixen", Itālija), Rauls Erlands Serafimovičs, Jevgēņijs Rogonovs (abi - MSĢ), Elvijs Borodovskis ("Ogre"/"Hydrox"), Artūrs Meikšāns (Pelvas "Serviti", Igaunija), Mārtiņš Stepuļenoks - Stukanovs ("ASK Zemessardze"/LSPA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!