Irānas klinšu kāpšanas sportiste Elnaza Rekabi svētdien Āzijas čempionātā startēja bez hidžāba, tādējādi izrādot savu solidaritāti Irānas sieviešu atbalsta protestiem. Tomēr pēc viņas vēsturiskā starta sākušās bažas par Rekabi drošību, raksta "insider.com".

Kopš 1979. gada Islāma revolūcijas Irānā sievietēm noteiktas stingras apģērba etiķetes prasības, tāpēc Rekabi dalība sacensībās bez hidžāba tika uzskatīts par ievērības cienīgu brīdi. Irānas sportistēm sacensībās ārzemēs obligāti jāstartē ar lakatu, kas nosedz matus.

Bija sagaidāms, ka pēc atgriešanās Irānā viņas rīcība radīs nopietnas sekas. Sākotnēji "BBC Persian" ziņoja, ka sportiste pazuda pāris stundas pēc kontakta ar saviem draugiem, un viņai esot atņemta pase un mobilais tālrunis. Tomēr vēlāk BBC žurnāliste Rana Rahimpura sociālajā tīklā "Twitter" precizēja, ka Rekabi atpakaļ uz Irānu devusies divas dienas ātrāk nekā plānots.

Irānas pilsoņu žurnālistikas mājaslapa "IranWire", atsaucoties un vārdā nenosauktu avotu, ziņoja, ka Rekabi uzreiz pēc ierašanās Teharānā tiks pārvesta uz Evinas cietumu. Avots arī pastāstīja, ka klinšu kāpēja tika izsaukta uz Irānas vēstniecību Seulā pēc tam, kad viņas pārstāvētā sporta veida amatpersona solīja drošu iespēju atgrieztiem dzimtenē.

"Elnaza savu lēmumu par startēšanu bez hidžāba bija pieņēmusi aptuveni mēnesi pirms sacensībām," avots teica "IranWire". "Viņa nemeklēja patvērumu, jo viņas vīrs ir Irānā, un vēlējās atgriezties mājās. Viņa vienmēr pieņem drosmīgus lēmumus."

Irānas Olimpiskā komiteja neesot atsaukusies uz "insider.com" jautājumiem.

Irānā aizvadītajās nedēļās risinās lieli protesti par sieviešu tiesībām, kurus izraisīja apcietinājumā esošās sievietes Mašas Amini nāve.

Kopš Mašas Amini bērēm 17. septembrī pret valdību vērstās demonstrācijas ir izplatījušās vairāk nekā 80 pilsētās visā Irānā. 22 gadus vecā kurdu sieviete no ziemeļrietumu pilsētas Sakasas 13. septembrī viesojās galvaspilsētā Teherānā, kad viņu arestēja morāles policijas darbinieki par likuma pārkāpšanu, kas liek sievietēm segt matus ar hidžabu.

Viņa saļima pēc tam, kad tika nogādāta aizturēšanas centrā, un nomira slimnīcā pēc trīs komā pavadītām dienām. Policija paziņoja, ka Amini nomira pēc pēkšņas sirds mazspējas, taču viņas ģimene šādu skaidrojumu noraidīja un apgalvoja, ka sievieti piekāvuši policisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!