Foto: AFP/Scanpix

Pasaules čempions Marks Kavendišs ("Sky Procycling") ceturtdien triumfēja arī piektajā prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" posmā, kas viņam bija jau otrais panākums šogad.

Kopvērtējumā līderpozīciju saglabāja lietuvietis Ramūns Navardausks no "Garmin-Barracuda" vienības, bet latvietis Gatis Smukulis ("Katjuša") kopvērtējumā pakāpās jau uz 27.pozīciju.

209 kilometrus garajā piektajā posmā Kavendišs sprinta finišā apsteidza austrālieti Metjū Grosu ("Orica GreenEdge"), kurš bija labākais pirmdienas posmā, kā arī itāli Danieli Benati ("RadioShack-Nissan") un DĀR riteņbraucēju Robertu Hanteru ("Garmin - Barracuda").

Kā ziņots, Kavendišs bija labākais arī sacensību otrajā posmā, bet dienu vēlāk viņš piedzīvoja smagu kritienu, gūstot dziļas brūces, kas gan neliedza sacensības turpināt.

Savas karjeras laikā Kavendišs tagad uzvarējis jau deviņos "Giro d'Italia" posmos.

Navardausks un Smukulis šoreiz finišēja lielajā grupā, kas no uzvarētāja atpalika par piecām sekundēm, ieņemot attiecīgi 25. un 39.pozīciju.

Kopvērtējumā tagad visu laiku pirmais lietuvietis, kurš uzvilcis "Giro d'Italia" līdera krekliņu, par piecām sekundēm atpaliek no sava komandas biedra Hantera, bet 11 sekundes atpaliek vēl viens "Garmin-Barracuda" komandas riteņbraucējs Raiders Hesdžedāls no Kanādas.

Savukārt Smukulis atrodas 27.pozīcijā, līderim zaudējot 45 sekundes. Tikmēr jauno braucēju vērtējumā Smukulis pašlaik atrodas desmitajā vietā starp 54 sportistiem.

Piektdien sportisti veiks 210 kilometrus garu distanci, šķērsojot četrus kalnu kāpumus.

Velobraucienā tiks aizvadīts 21 posms, un tas ilgs līdz 27.maijam.

Līdz šim "Giro d'Italia" neviens Latvijas sportists nebija braucis kopš 2008.gada, kad Raivis Belohvoščiks tika izslēgts 16.posmā, jo neiekļāvās laika limitā. Savukārt gadu pirms tam Belohvoščiks šajā velobraucienā izcīnīja 117.vietu.

Pagājušajā gadā no Latvijas riteņbraucējiem prestižākajās tūrēs startēja vienīgi Aleksejs Saramotins, kurš piedalījās "Vuelta Espana" sacensībās, noslēguma kopvērtējumā ieņemot 166.vietu starp 167 sacensības beigušajiem sportistiem.

Kā ziņots, Smukulis pērn pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "HTC-Highroad", taču ASV bāzētā vienība tā arī neprata atrast jaunu ģenerālsponsoru, tāpēc tā tika izformēta.

"HTC-Highroad" komandā Smukulis sāka braukt aizpagājušā gada novembrī, bet iepriekšējās divas sezonas viņš pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "AG2R La Mondiale".

Jau vēstīts, ka pagājušā gada "Giro d'Italia" sacensībās otro reizi karjerā uzvarēja slavenais spāņu riteņbraucējs Alverto Kontadors, tomēr pēc divu gadu diskvalifikācijas piespriešanas par dopinga lietošanu viņam šis tituls tika atņemts.

Pēc Kontadoram piespriestās diskvalifikācijas pagājušā gada "Giro d'Italia" kopvērtējuma uzvarētāja gods nonāca itāļa Mikēles Skarponi rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!