Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas laikraksts "The Sunday Times" iesūdzējis tiesā dopinga lietošanā pieķerto amerikāņu riteņbraucēju Lensu Ārmstrongu par kopsummā vienu miljonu mārciņu (864 000 latu).

Pirms vairākiem gadiem laikraksts nāca klajā ar pieņēmumu, ka Ārmstronga lielo panākumu iemesls slēpjas negodīgā rīcībā un aizliegto vielu lietošanā, par ko pats riteņbraucējs izdevumu iesūdzēja tiesā. Lai Ārmstrongs atsauktu savu prasību, laikraksts viņam samaksāja kompensāciju 300 000 mārciņu (259 200 latu) apmērā.

Tomēr tagad, kad Ārmstrongam par dopinga lietošanu piemērota mūža diskvalifikācija, laikraksts vēlas saņemt atpakaļ iepriekš izmaksāto izlīguma naudu, kā arī iegūt no bijušā riteņbraucēja papildus procentus un tiesas izdevumu segšanu.

Pirmoreiz ar apsūdzībām dopinga lietošanā laikraksts klajā nāca 2004.gadā, bet izlīgums ar Ārmstrongu tika panākts divus gadus vēlāk.

Kā zināms, Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) oktobra beigās oficiāli apstiprināja diskvalifikāciju, ko iepriekš Ārmstrongam piesprieda ASV Antidopinga aģentūra (USADA). Bijušajam sportistam tādējādi atņemti septiņi "Tour de France" uzvarētāja tituli. UCI ar šādu lēmumu akcentējusi, ka Ārmstrongam nav vietas riteņbraukšanā.

Ārmstrongam piemērota atpakaļejoša mūža diskvalifikācija no 1998.gada 1.augusta un anulēti visi sasniegtie rezultāti, kuru vidū ir uzvaras "Tour de France" velobraucienā laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam. Bez septiņiem tituliem "Tour de France" Ārmstrongs 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt "Tour de France" velobraucienā tā arī nespēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!