Foto: LETA

Svētdien Spānijas pilsētas Maljorkas apkārtnē norisinājās UCI 1.1 kategorijas vienas dienas velobrauciens "Trofeo Playa de Palma-Palma". Par uzvarētāju 168,2 kilometru garajā distancē kļuva Alekseja Saramotina komandas biedrs no "IAM Cycling" vienības Mateo Pelučī, informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Sezonas pašā ievadā Maljorkas apkārtnē norisinājās četras UCI 1.1 kategorijas vienas dienas sacensības. Velobraucieni notika četru dienu garumā pēc kārtas. Pirmo un ceturto sacensību distances vairāk piemērotas bija sprinteriem, kamēr otrajā un trešajā velobraucienā sevi apliecināt jau varēja tie riteņbraucēju, kuru stiprā pusē ir braukšana kalnā. Tā kā šīs bija vienas dienas sacensības, komandas varēja variēt ar sastāviem, pielāgojot tos distances reljefam. Pavisam kopumā sacensībām pieteiktas bija 22 komandas, tostarp septiņas "World Tour" vienības. Dalībnieku vidū bija arī Latvijas riteņbraucēja Alekseja Saramotina pārstāvētā "IAM Cycling" vienība.

Jau pirmās dienas sacensībās - "Trofeo Santanyi-Ses Salines-Campos" - "IAM Cycling" izdevās nodemonstrēt lielisku sniegumu. Finiša spurtā nepārspēts palika Mateo Pelučī. Viņa uzvarā nopelns arī Saramotinam, kurš vilka itāli uz finišu neilgi pirms distances beigām. Aleksejs pats finišēja 45. pozīcijā. Otrajā un trešajā etapā tikmēr uzvaras guva - Stefans Kummings ("MTN - Qhubeka") un tiulētais Alehandro Valverde ("Movistar").

Svētdien tika aizvadīts "Trofeo Playa de Palma-Palma" velobrauciens. Distance bija izvietota vienā lielā aplī un mazākā aplī jau pilsētā. Trasē bija viens trešās kategorijas kāpums, kuram gana sekmīgi pāri tika teju visi vadošie sprinteri. Sacensību laikā sportistiem bija jāsaskaras ne tikai ar spēcīgu vēju, bet arī lietu, kas veicināja to, ka finišu nesasniedza vairāk nekā 60 dalībnieku.

Distances pirmajā pusē izveidojās atrāviens, kurā spāņiem - Dario Hernandezam ("Burgos - BH") un Unaī Intziartem ("Murias Taldea") - pievienojās vēl viens mājinieks Illarts Zuazubiskars (Spānijas izlase). Spāņu trio ieguva vairāk nekā piecu minūšu pārsvaru pār peletonu. Tuvojoties finišam, apgriezienus uzņēma peletonā esošās komandas - "Sky", "Coffidis", kā arī citas. Jau esot pilsētas apļos no līderiem atrāvās Zuazubiskars. Vispirms lielā grupa noķēra pirmos divus atrāvienā esošos sportistus, bet neilgi pirms finiša arī trešo spāni.

Aktīvi savu darbu distances laikā paveica mūsu riteņbraucējs Aleksejs Saramotins. Rīdzinieks brauca pa priekšu savas komandas galvenajam favorītam Mateo Pelučī, kuram savs varējums bija jāpierāda finiša spurtā.

Noslēdzošajos kilometros notika cīņa par pozīciju. Distances pēdējos metros vadībā izvirzījās 17 sportistu grupiņa, kurā bija lielāko daļu komandu vadošie sprinteri šajās sacensībās. Aizraujošā cīņā par uzvaru nepārspēts palika tieši Pelučī, tādējādi gūstot jau savu otro uzvaru pēdējās divās sacensībās. Uzreiz aiz viņa palika Vācijas titulētais sprinteris Andrē Greipels ("Lotto Soudual"), kā arī "Sky" vienības britu sprinteris Bens Svifts.

Aleksejs Saramotins savu darbu paveica jau pirms finiša, velkot savu līderi un palīdzot cīņā par pozīciju. Distanci rīdzinieks noslēdza 6 minūtes un 1 sekundi aiz uzvarētāja, ierindojoties 121. vietā. Jāizceļ arī lietuvietis Ramūnas Nevardauskas, kurš spēja izcīnīt 11. vietu. Tikmēr leģendārais šveicietis Fabians Kančelara finišēja septītais. Teju visi riteņbraucēji šīs sacensības aizvadīja kā gatavošanos pavasara un vasaras lielajām tūrēm un klasikām.

Mateo Pelučī intervijā pēc izcīnītās uzvaras izteicās, ka ir paveikts liels darbs ziemas periodā, lai būtu spēcīgāks arī kāpumos. Pelučī atzina, ka kalnu posmos juties daudz komfortablāk. Viņam lielākās problēmas sagādājis vējainais un lietainais laiks. Itālis ļoti atzinīgi izteicās par komandas biedru atbalstu, īpaši izceļot tieši Saramotinu, kā arī Holstu Engeru un Simonu Pellaudu. Saramotins ļoti palīdzējis būt labā pozīcijā kāpumos un pēc tiem, bet pēdējos kilometros liela nozīme bija abiem pārējiem minētajiem komandas biedriem.

Trofeo Playa de Palma-Palma (168,2 km)

1. Matteo Pelluchi, Itālija, IAM Cycling, 04:06:17

2. Andre Greipel, Vācija, Lotto Soudal, +00:00:00

3. Ben Swift, Lielbritānija, Sky, +00:00:00

4. Sam Bennett, Īrija, Bora - Argon 18, +00:00:00

5. Bryan Coquard, Francija,Team Europcar, +00:00:00

6. Raymond Kreder, Nīderlande, Roompot, +00:00:00

.... 121. Aleksejs Saramotins, Latvija, IAM Cycling, +00:06:01

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!