Foto: Publicitātes foto
Svētdien jau 113. reizi Francijā startēs viens no leģendārākajiem un reizē smagākajiem vienas dienas velobraucieniem "Parīze – Rubē". 253 kilometru garajā distancē dosies arī divi latvieši – Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins, portālu "Delfi" informē Latvijas riteņbraukšanas federācijā.

Smagā apvidus un daudzo bruģakmens ceļa posmu dēļ, "Parīze – Rubē" velobrauciens iesaukts arī par "Ziemeļlu elli". Šogad Francijas un vienam no visas Pasaules prestižākajiem vienas dienas velobraucieniem aprit 113. jubileja. Pirmajos velobrauciena gados starts ir bijis Parīzē , bet finišs Rubē. Jau daudzus gadus starta vieta pārcelta uz Kompjenes pilsētiņu, kamēr finišs joprojām ir Rubē pilsētas atklātajā trekā, padarot šīs sacensības vēl prestižākas un īpašākas. Kopš 1977. gada uzvarētājs balvā saņem bruģakmeni, par godu smagajai un bruģainajai distancei.

Trasē šogad kopumā iekļauti 27 dažāda profila un platuma bruģa ceļu posmi, kuru kopējais garums sastādīs 52, 7 kilometrus. Par vienu no atslēgas vietām velobraucienā uzskata Arenbergas mežu, kurā ir sašaurināts bruģa posms. Šaurajā ceļā vietas visiem dalībniekiem var nepietikt, tādēļ svarīgi ieņemt labu pozīciju. Visgarākie bruģa sektori būs "Quiévy to Saint-Python" un "Hornaing to Wandignies", kuri sasniegs 3,7 kilometrus.

Par pirmo velobrauciena uzvarētāju kļuva Jozefs Fišers no Vācijas, kurš triumfēja 1896. gadā. Visvairāk uzvaras izcīnījuši Rodžers de Flēminks un Toms Boonens, kuri finiša līniju trekā šķērsojuši pirmajā pozīcijā četras reizes. Beļģis Boonens iesāka arī šo sezonu, tomēr tās sākumā piedzīvoja kritienu, gūstot atslēgas kaula lūzumu. Viņu velobraucienā svētdien uz starta neredzēsim. Tāpat traumas dēļ nepiedalīsies vēl viens no esošajā riteņbraukšanas leģendām – Fabians Kančellara. Arī šveicietis ārstē savainojumu, kas gūts kritiena rezultātā. Kančellara bruģakmeni savās rokās apbalvošanā turējis trīs reizes.

Pagājušajā gadā uzvarētāja liktenis izšķīrās dažus kilometrus pirms finiša, kad solo izrāvienā devās tagad "Etixx – Quick Step" komandas riteņbraucējs Nikijs Terpstra. Nīderlandietim arī izdevās nosargāt savu pārsvaru un triumfēt. Otrais pērn palika Džons Degenkolbs, bet trešais finišēja Kančellara. Pēdējos desmit gados piecas reizes uzvarējusi "Quick Step" komanda.

"Parīze – Rubē" startējuši arī Latvijas riteņbraucēji. Lielāko panākumu guva Romāns Vainšteins, kurš 2001. gadā bija trešais, kaut arī bija gatavs cīnīties par uzvaru. 19. vietā finišēja Arvis Piziks, kurš šo velobraucienu sekmīgi pieveicis vēl vairākas reizes. Jāatzīmē īpaši arī Alekseja Saramotina izcīnīto 18. vietu 2012. gadā. Pēdējos gados smagajās sacensībās startē arī Gatis Smukulis, kura viens no karjeras lielākajiem mērķiem ir gūt panākumu šeit.

Par šī gada favorītiem jāuzskata Gata Smukuļa komandas biedrs no "Katusha" vienības Aleksanders Kristofs, kurš šosezon ticis pie 10 uzvarām. Favorītu pulkā jāmin arī "Etixx Quick – Step" riteņbraucēji, Nikijs Terpstra un Zdeneks Štibārs, Seps Vanmarke ("LottoNL – Jumbo"), Džons Degenkolbs ("Giant Alpecin"). Nedrīkst aizmirst arī Gregu Van Avermetu ("BMC Racing team"), Bredliju Viginsu ("Sky") un Peteru Saganu ("Tinkoff – Saxo").

Šajā gadā no Latvijas riteņbraucējiem prestižajā sacīkstē cīnīsies Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins. Abi latvieši vairāk uzmanības veltījuši savas komandas interesēm, lai panākumus gūtu viņu komandu līderi. Tomēr "Parīze – Rubē" ir tas velobrauciens, kur ne vienmēr nostrādā komandas stratēģija. Vienmēr var būt dažādi neparedzami pārsteigumi. Gan Gatis, gan arī Aleksejs ir gatavi izmantot savas iespējas, ja tādas radīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!