Mārtiņš Blūms sestdien, 17. jūlijā, Siguldā izcīnīja uzvaru "VeloExpress" Latvijas un Lietuvas čempionāta kalnu riteņbraukšanas (MTB) Olimpiskajā krosā (XCO), informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF).

Otro gadu pēc kārtas Latvijas un Lietuvas riteņbraukšanas federācijas apvienoja spēkus kopā, lai aizvadītu MTB XCO krosa čempionātu. Vīru elitē otro gadu pēc kārtas dominēja Latvijas braucēji.

No pirmā apļa vadībā izvirzījās pašmāju šobrīd vienīgais profesionālais kalnu riteņbraucējs Blūms. Cēsnieks ar katru apli savu pārsvaru audzēja. Daudz spraigāka bija sacīkste par otro vietu. Oskara Muižnieka pozīcijas apdraudēja Māris Bogdanovičs, Alekss Krasts, Mareks Balodis un Lauris Purniņš.

Turpinājumā Muižnieks gan palielināja savu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem. Tehnisku likstu piedzīvoja Krasts, kamēr trešajā vietā nostabilizējās Bogdanovičs. Viņu no Muižnieka pirms pēdējā apļa šķīra 25 sekundes.

Finišā pārliecinoši pirmais bija Blūms, kurš distancē pavadīja vienu stundu 28 minūtes un 19 sekundes. Muižnieks zaudēja piecas minūtes un 38 sekundes, bet Bogdanovičs atpalika sešas minūtes un 50 sekundes.

Pēdējos apļos lielisku ātrumu demonstrēja Rodžers Petaks, kurš pēdējos metros pārspēja Purniņu un izcīnīja ceturto vietu elitē. U-23 vīru konkurencē pirmais Petaks, otrais viņa komandas biedrs no "ZZK" Mareks Balodis, bet trešais siguldietis Jēkabs Vītols ("Veloprofs").

Dāmas veica ievadapli, kam sekoja četri pamatapļi. Pirmās divas vietas absolūtajā vērtējumā aizņēma lietuvietes ar titulēto Katarzinu Sosnu priekšgalā. Labākā no latvietēm elites un CFA apvienotajā grupā bija Zane Ķelpe, kurai absolūtajā vērtējumā trešā vieta un vēsturisks Latvijas čempiones tituls. Otrā vieta Latvijas čempionāta ieskaitē daugavpilietei Vijai Frīdai no "TK Sniegpulkstenīte".

Tikmēr "ZZK" braucēja Evelīna Ermane-Marčenko ne vien pārliecinoši uzvarēja junioru grupā, bet arī bija ātrākā starp visām Latvijas sportistēm. Otrā vieta šajā konkurencē Lāsmai Elzai Vaivodei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!