Foto: AP/Scanpix/LETA

Nīderlandes riteņbraucējs Matjē van der Pūls no "Alpecin-Deceuninck" komandas svētdien izcīnīja uzvaru prestižajā Parīzes-Rubē velobraucienā, pēdējos 16 kilometros veicot vienatnē.

Velobraucienā startēja arī Latvijas čempions grupas braucienā Emīls Liepiņš ("Trek - Segafredo"), kurš provizoriski finišējis 105.vietā, iekļaujoties laika limitā.

Par "ziemeļu elli" un "klasiku karalieni" dēvētajā velobraucienā, kas iekļauts UCI Pasaules tūrē, riteņbraucēji svētdien mēroja 256,6 kilometrus, pēdējos 160 kilometros pārvarot kopumā 54,5 kilometrus garus 29 bruģa sektoros, kas iedalīti piecās sarežģītības pakāpēs.

Iepriekšējos velobraucienos sacensības netaupīja tā dalībniekus. 2021.gadā čempions Sonijs Kolbrelli finišēja dubļiem klāts, bet pērn uzvarētājs Dilans van Bārle bija viss vienos putekļos. Šogad sacensības aizritēja saulainos laikapstākļos, taču arī šoreiz neizdevās izvairīties no smagiem kritieniem bruģa sektoros un pagriezienos uz asfalta.

Pirms pirmās bruģa sekcijas izveidojās četru riteņbraucēju atrāviena grupa ar dalībniekiem, kas nebija starp sacensību favorītiem vai pretendentiem uz augstām pozīcijām. Nepilnus 100 kilometrus pirms finiša riteņbraucēji veica slaveno 2,3 kilometrus garo bruģa sekciju Ārenbergas mežā.

Šajā piecu zvaigžņu sektorā ar problēmām pirmie saskārās atrāviena grupā esošie riteņbraucēji, pēc tam bija arī kritiens peletonā, tajā skaitā ciešot arī pērnā gada čempionam van Bārlem ("Jumbo-Visma"). Pēc Ārenbergas meža apvienojās pirmās divas grupas, un tagad 11 riteņbraucēju vadošajā grupā brauca arī favorīti Vouts van Ārts ("Jumbo-Visma"), Matjē van der Pūls, Jaspers Filipsens (abi - "Alpecin-Deceuninck"), Madss Pēdersens ("Trek-Segafredo") un Štefans Kings ("Groupama-FDJ"), vēlāk pievienojoties arī Filipo Gannam ("Ineos Grenadiers").

Tieši šie seši riteņbraucēji un Jons Degenkolbs (DSM) vēlāk izveidoja līderu grupu, kas bija kopā, sākoties pēdējam piecu zvaigžņu bruģa sektoram 17 kilometrus pirms finiša. Tajā van Ārts kāpināja tempu un viņam spēja pievienoties tikai van der Pūls, kamēr Degenkolbs pēc sadursmes ar skatītāju piedzīvoja kritienu.

Sekcijas beigās plīsa van Ārta velosipēda riepa, kas ļāva van der Pūlam aizbraukt solo atrāvienā un iegūt vairāk nekā desmit sekunžu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem. Nepilnus septiņus kilometrus pirms finiša van der Pūls tikai par dažiem centimetriem izvairījās no sadursmes.

Rubē velodromā 28 gadus vecais nīderlandietis iebrauca lepnā vientulībā, sacensības noslēdzot piecās stundās 28 minūtēs un 41 sekundē - visātrāk velobrauciena vēsturē. Cīņā par otro vietu finiša spurtā van der Pūla komandas biedrs, beļģis Filipsens pirmais uzsāka sprintu un pārspēja savu tautieti van Ārtu, abiem finišējot 46 sekundes pēc čempiona. Vēl pēc četrām sekundēm finišēja Liepiņa komandas biedrs, dānis Pēdersens, kurš izcīnīja ceturto vietu, bet aiz viņa bija šveicietis Kings un itālis Ganna.

Liepiņš finišēja kopā ar riteņbraucējiem, kuri uzvarētājam zaudēja 19 minūtes un 22 sekundes jeb nepilnas septiņas minūtes ātrāk par laika limitu. Aizpērn dobelnieks tikai nedaudz iekļāvās laika limitā.

Prestižais Parīzes-Rubē velobrauciens šogad atzīmē savu 120.gadskārtu.

2001.gadā trešo vietu šajā velobraucienā izcīnīja Romāns Vainšteins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!