Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF) tikai 2. marta vakarā – nedēļu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā – izlēma apturēt Krievijas dalību organizācijā.

Kā ziņo IBSF, tās "izpildkomiteja šodien ārkārtas sēdē apsprieda Starptautiskās Olimpiskās komitejas 2022. gada 28. februārī publicētās rekomendācijas", kas saistīts ar Krievijas un Baltkrievijas sportistu turpmāku dalību sporta sacensībās. Tāpēc IBSF lēma apturēt Krievijas Bobsleja federācijas dalību organizācija tikai līdz nākamajam kongresam, kas notiks 2022. gada jūlijā.

"Ir ļoti svarīgi uzsvērt, ka tā ir nostāja pret Olimpiskā pamiera pārkāpšanu, un IBSF pilnībā atbalsta SOK ieteikumus par Krievijas un Baltkrievijas sportistu un amatpersonu nepiedalīšanos (organizācijas darbā)," teikts IBSF paziņojumā.

IBSF paziņojumā gan nav nosodīts Krievijas agresora Vladimira Putina uzsāktais karš pret Ukrainu un iebrukums neatkarīgā valstī.

IBSF izpildkomitejā, kas savā paziņojumā nenosoda Krievijas agresiju, viens no prezidenta Ivo Feriani asistentiem, viceprezidents juridiskajos jautājumos ir Latvijas pārstāvis Mārtiņš Dambergs.

Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF) savā mājaslapā internetā pagaidām nosodījumu Krievijas agresijai publiski nav paudusi, atšķirībā no daudzām sporta organizācijām Latvijā. Tomēr LBSF sociālajos tīklos šonedēļ ielikts paziņojums Ukrainas atbalstam.

Vēlāk LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis norādīja, ka organizācija tīri praktiski šobrīd palīdz ukraiņiem.

"Protams ,ka esam kopā ar Ukraiņu tautu un nosodam krievu rīcību. Starplaikā stap uzsaukumu un nosodījuma paušanu nodarbojamies arī ar praktiskām lietām, piemēram, palīdzam Ukraiņu bobsleja un skeletona federācijai atmuitot un saņemt atpakaļ kamanas no olimpiskajām spēlēm, sagatavojam un izsniedzam garantiju Latvijas muitai, ka sporta inventārs glabāsies LBSF noliktavā Siguldas trasē līdz to varēs tālāk nosūtīt uz Ukrainu," skaidro Ekmanis. "Atgādināšu,ka 1991. gadā bobslejisti kā paši pirmie jau uzreiz pēc Viļnas notikumiem atteicās pārstāvēt PSRS, nolika uzreiz malā savu labklājību un bija pirmie uz barikādēm pie Ministru kabineta, pat nezinot, kas turpinājumā notiks."

Kā zināms, Putins pagājušajā nedēļā pavēlēja sākt pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, sākot brutālu karu pret savu kaimiņvalsti. Pret Krieviju un tās sabiedroto Baltkrieviju ir ieviestas bargas starptautiskas sankcijas, arī sporta nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!