Foto: F64

Latvijas kamaniņu braucējs Inārs Kivlenieks nedēļas nogalē Pasaules kausa (PK) posmā Siguldā cer atkārtot iepriekšējā sezonā februārī sasniegto panākumu, kad PK sacensībās pirmo reizi kāpa uz goda pjedestāla, izcīnot trešo vietu.

"Ceru veikt divus labus braucienus un sasniegt līdzīgu rezultātu kā pērn vai pat labāk," trešdien notikušajā preses konferencē sacīja Latvijas sportists, kurš veiksmīgi sāka sezonu, pirmajā posmā Īglsā izcīnot 7.vietu, bet nākamajos divos paliekot trešajā desmitā.

"Kēnigszē kļūdījos otrajā braucienā, bet Altenbergā otro gadu pēc kārtas bija problēmas ar tehniku," likstas otrajā un trešajā sezonas posmā izskaidroja Kivlenieks. Mājas trasē Siguldā viņš pamatoti cer uz veiksmīgāku sniegumu un cer, ka labvēlīgi būs arī laika apstākļi. "Nevajag lietu un sniegu, labāk, lai ir mazi mīnusi," gandarīts par šādiem laika apstākļiem svētdien, kad sacentīsies vīrieši, būtu Kivlenieks.

Savukārt Maija Tīruma ar sezonas sākuma pirmajiem diviem posmiem bija apmierināta, bet pēdējās sacensībās Altenbergā pievīlusi tehnika. "Pirmie divi posmi, manuprāt, bija labi, braucieni izdevās labi, taču beigu rezultāts bija bēdīgāks. Tāpēc pirms Altenbergas izmantoju jaunu slieču pāri, un ar dažiem treniņbraucieniem bija par maz, lai to piebrauktu," iemeslu, kāpēc iepriekšējā posmā sestdien palika pēdējā 24.vietā, paskaidroja Tīruma.

Viņa cer, ka līdz sestdienas sacensībām Siguldā izdosies visu paspēt un izdarīt, lai sacensībām kamanas būtu gatavas. "Vēl būs divas treniņu dienas pa trim braucieniem katrā, ceru, ka izdosies slieces piebraukt, lai viss būtu kārtībā. Sliecēm kamaniņu braukšanā ir liela nozīme, jo, piemēram, ar iepriekšējām manām kamanām nebija tika laba vadāmība," norādīja sportiste. Iepriekšējās sezonas posmu Siguldā Maija Tīruma veselības likstu dēļ izlaida, bet viņas jaunākā māsa Elīza izcīnīja augsto 4.vietu.

Latvijas kamaniņu braukšanas komandas galvenais treneris Pēteris Cīmanis teica, ka mājas trasē Latvija startēs līdzīgā sastāvā kā iepriekšējos PK posmos, klāt nākot tikai Saivai Dambītei un Kendijai Aparjodei. Vīriešu konkurencē startēs Kivlenieks, Mārtiņš Rubenis un Kristaps Mauriņš, dāmām ‒ māsas Tīrumas un jau minētās jaunās sportistes, bet divniekos ‒ brāļi Andris un Juris Šici, kā arī Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš. Šoreiz izpaliks labāko Latvijas junioru starts, jo viņi atrodas Vācijā, kur Kēnigszē notiks PK posms junioriem.

"Sezonas sākums nav pārāk izdevies, taču ceram, ka ar Siguldas posmu lietas mainīsies, neveiksmes beigsies un sezonas otrā puse būs labāka. Šosezon visa komanda ir gatavojusies vairāk un cītīgāk nekā citus gadus, iespējams, arī tāpēc sākums nav tik labs, kā cerēts, taču mūsu galvenais mērķis ir 2014.gada Soču ziemas olimpiskās spēles, tāpēc ceram, ka īstais kāpums būs tieši pirms spēlēm," pavēstīja Cīmanis.

Tas, ka visi kamaniņu braucēji ir cītīgi lējuši sviedrus treniņos, jūtams pēc rezultātiem startā, kur visi ‒ cits vairāk, cits mazāk ‒ ir uzlabojuši savus rezultātus. "Startā visi ir nometuši, cits sekundes desmitdaļu, cits simtdaļas. Izcelt kādu atsevišķi nevēlos, bet progress ir jūtams," piebilda izlases treneris.

2010.gada Vankūveras olimpisko spēļu vicečempionu Andra un Jura Šicu sezonas sākumu Cīmanis vērtēja kā labu, jo viņi šosezon startē ar jaunām kamanām un rezultātu analīze liecina, ka tendence ir pozitīva, rezultāti tikai uzlabojas. "Kamanas ir jāpiebrauc, un to nevar izdarīt vienā braucienā. Taču jūtams, ka ar katrām sacensībām viņiem iet labāk," minēja Cīmanis.

Uz vasarā un pirms sezonas paveikto lielo darbu norādīja arī Latvijas Kamaniņu sporta federācijas prezidents Atis Strenga, kurš uzskata, ka pirms sezonas paveikts uz pusi, ja ne divas reizes vairāk nekā citus gadus. "Visa komanda ir ļoti motivēta, komandā ir laba atmosfēra, un domāju, ka sezonas otrajā pusē rezultāti būs labāki. Svarīgs būs pasaules čempionāts Vistleras trasē, kā arī pēdējais PK posms Sočos, uz kuru, iespējams, komandai piesaistīsim vēl kādu speciālistu," informēja Strenga.

Viņš uzskata, ka lielās izlases braucējiem drīzumā konkurenci var radīt braucēji no junioru izlases, kurā ir ļoti perspektīvs sastāvs. Strenga arī uzsvēra, ka nacionālajā izlasē finanšu līdzekļu ir pietiekami un par to trūkumu pašlaik būtu nekorekti sūdzēties. Vairāk naudas varētu vēlēties tikai junioru atbalstam.

Strenga arī uzskata, ka, tuvojoties olimpiskajām spēlēm, ir krietni palielinājusies konkurence, jo, ja iepriekš ar nelielu kļūdu startā vai trasē vēl bija izredzes tikt desmitniekā, tad pašlaik tas ir neiespējami. "Līmenis ir tikai audzis, un katra mazākā kļūda uzreiz izsviedīs no desmitnieka. Arī Nāciju kausā atlase un konkurence ir palielinājusies, jo vairākas valstis, piemēram, Čehija, Rumānija, Norvēģija, jau vairākus gadus ir nopietni pievērsušās kamaniņu braukšanai, radot pārējiem papildu konkurenci. Taču arī mēs nestāvam uz vietas, un salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir progress," sacīja Latvijas Kamaniņu sporta federācijas vadītājs. Strenga arī uzskata, ka Rubenis un Kivlenieks, mērķtiecīgi gatavojoties olimpiskajām spēlēm, Sočos cīnīsies par vietu labāko sešniekā.

PK posms Siguldā sāksies piektdien ar sacensībām Nāciju kausā. Sestdien plkst.9.10 un plkst.10.25 notiks pirmais un otrais brauciens sievietēm, bet plkst.11.45 un plkst.13.45 sacentīsies divnieki. Svētdien plkst.9.10 un plkst.10.45 uz starta dosies vīrieši, bet sacensības plkst.12.45 noslēgs komandu stafete. Dalību sacensībās ir apstiprinājuši 146 sportisti no 26 valstīm.

Šoreiz Latvijas sportistu līdzjutējus sacensību vietā gaidīs vairāki jaunumi un pārsteigumi, jo cīņas norisināsies Ziemassvētku noskaņā. Tāpat kā citus gadus ieejas biļešu nebūs, taču apmeklētājiem būs iespēja ziedot divām jaunām ģimenēm SOS bērnu ciematā Īslīcē un Valmierā. "Centīsimies palīdzēt viņiem iekārtot jaunas mājas. Esam lūguši arī citu valstu komandas atbalstīt mūsu ieceri. Redzēs, kas no tā sanāks," pavēstīja Strenga, ar masu mediju starpniecību aicinot līdzjutējus apmeklēt sacensības. Skatītājiem, kā ierasts, būs sarūpēta arī izklaides programma, kurā mazākos priecēs Ziemassvētku vecītis, rūķi, eglīte un muzikāli priekšnesumi. Drosmīgākajiem būs arī iespēja nobraukt ar īstām sacensību kamanām Siguldas starta estakādē.

Siguldas kamaniņu un bobsleja trases vēsturē PK posms risināsies 22.reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!