Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka trešdien, 6. janvārī, Itālijā ieņēma 26. vietu prestižā seriāla "Tour de Ski" kārtējās sacensībās – 10 kilometru iedzīšanā distancē klasiskajā stilā.

Latvijas sportiste otrdien 10 kilometru distancē brīvajā stilā ar atsevišķu startu ieņēma 22. vietu, un trešdien sacensībās sāka minūti un 32,2 sekundes pēc vakardienas uzvarētājas Džesijas Diginsas. Iepriekšējo reizi klasikā, kas bija šī gada tūres otrajā posmā (10km ar masu startu), Patrīcija ar 24.vietu sasniedza savu labāko rezultātu šajā slēpošanas stilā un pirmo reizi klasiskajā stilā tika trīsdesmitniekā, taču šoreiz bija jāņem vērā, ka šodienas starts bija jau piektais sešās dienās, un 20 gadus vecā ļoti strādīgā un talantīgā latviešu slēpotāja ko tādu piedzīvo pirmo reizi.

Eiduka klasiskajā stilā jau pirmajās kontrolatzīmēs nedaudz zaudēja savas pozīcijas, tomēr beigās spēja palikt TOP 30, ieņemot 26. vietu. Tādējādi Eiduka astoto reizi sezonā sacensībās iekļuva starp TOP 30 slēpotājām.

Salīdzinoši netālu priekšā startējušās krievieti Natāliju Ņeprajevu (- 6 sekundes), amerikānieti ar latvisku izcelsmi Heiliju Svirbulu (- 7 sekundes) un slovēnieti Anamariju Lampiču (- 9 sekundes) nebija prātīgi ķert un mēģināt pēc tam turēt līdzi, jo tās visas ir pasaules kausa posmu godalgoto vietu ieguvējas distancē (Lampiča ar Svirbulu distancē tikai vienreiz – aut.piez.) un pirms četrām dienām Valmisterā 10km klasikā mūsu slēpotāju bija apsteigušas pamatīgi ap minūti, tādēļ noturēties aiz šīm trim klasikā šobrīd daudz spēcīgākajām slēpotājām nebūtu iespējams. Līdz ar to Patrīcija izvēlējās pareizāko variantu, proti, sagaidīt pavisam tuvu viņai aiz muguras trasē devušās konkurentes, kuru vidū bija līdzvērtīgā komandas biedrene Izabella Marciša (+ 3 sekundes), amerikāniete Jūlija Kerna, šveiciete Nadīna Fendriha (abas +4 sekundes) un somiete Johanna Matintalo (+ 6 sekundes).

Pirms četrām dienām 10km klasikā ļoti labi sevi apliecinājušās un divdesmitniekā tikušās Fendriha un Mantitalo ātri noķēra un apdzina Patrīciju, bet mūsu pārstāve turējās piecu slēpotāju grupiņā trešā desmita vidū līdz pat 7km. Zviedrietes Linna Svāna un Emma Riboma, kā arī krieviete Kristīna Matsonika saglabāja tempu un attālinājās, bet līdzvērtīgā cīņā ar klasikas meistari Marcišu un pasaules čempionāta bronzas medaļnieci stafetē Anna Ņečajevsku neatlaidīgā Patrīcija pārspēja polieti un krievieti un izcīnīja 26.vietu, iedzīšanā uzrādot 33.laiku.

Par uzvarētāju finiša sprintā kļuva Krievijas slēpotāja Jūlija Stupaka, kura apsteidza zviedrieti Ebbu Andersoni un vakardienas uzvarētāju Diginsu. Eiduka finišā uzvarētājai zaudēja divas minūtes un 54,1 sekundi.

Līdz ar to visos piecos "Tour de ski" posmos Latvijas vadošā slēpotāja ir tikusi trīsdesmitniekā, bet pasaules kausa posmos jau astoto reizi pēc kārtas. Kopvērtējumā pēc pieciem posmiem Ingus Eiduka audzēkne saglabā vietu trešā desmita vidū – 26.vieta (+8:05).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!