Foto: Publicitātes attēli

Somijas pilsētā Vuokati notiekošajā pasaules čempionātā distanču slēpošanā U-23 grupā klasiskā stila sprinta distancē Latvijas vadošā slēpotāja Patrīcija Eiduka no Kokneses novada pārliecinoši kvalificējās ceturtdaļfinālam, kļūstot par pirmo Latvijas slēpotāju, kas pasaules čempionātā U-23 grupā sprintā iekļuvusi trīsdesmitniekā, bet tad apstājās pusfināla kārtā.

Savā ceturtdaļfinālā Eiduka finiša līniju šķērsoja pēc divām minūtēm un 40,15 sekundēm, par 0,46 sekundēm piekāpjoties krievietei Hristinai Macokinai. Otrā vieta savā ceturtdaļfinālā deva latvietei vietu pusfinālā.

Cīņā par finālu Eiduka savā slēpojumā bija iedzinējos un finišēja pēc divām minūtēm un 37,94 sekundēm, kas deva piekto savā pusfinālā. Pirmais divnieks, kas būtu devis vietu finālā, bija 1,48 sekunžu attālumā. Savukārt, lai iekļūtu finālā kā "laimīgā zaudētāja", viņai distance bija jāveic 0,97 sekundes ātrāk.

Tikmēr madonietis Raimo Vīgants labākajam piekāpās 13,45 sekundes un 68 dalībnieku vidū uzrādīja 37. laiku, no ceturtdaļfināla atpaliekot trīs ar pusi sekundes.

Sākotnēji Eiduka savā debijā U-23 grupā ar uzrādīto 12. laiku kvalifikācijā pārliecinoši iekļuva izslēgšanas braucienos. Ātrāko laiku kvalifikācijā uzrādīja čehiete Beranova – 2:37,46, bet Eidukas rezultāts bija par 7,19 sekundēm lēnāks.

Pirms diviem gadiem pasaules junioru čempionātā Eiduka sprintā klasiskajā stilā uzrādīja 36. rezultātu, taču šogad "Tour de ski" ietvaros klasikas sprintā viņa iekļuva trīsdesmitniekā, tādējādi apliecinot, ka ir krietni progresējusi šajā slēpošanas stilā, tāpēc arī Vuokati no Eidukas tika gaidīta iekļūšana trīsdesmitniekā un tikšana uz izslēgšanas braucieniem.

Eidukai dalībnieču vidū bija ļoti augstais sestais reitings, taču tas sasniegts brīvā stila sprintos uzrādīto rezultātu dēļ.

Konkurence bija spēcīga, un Eidukai bija jāsacenšas ar tādām konkurentēm kā šosezon pasaules kausa posmos sprintā četras reizes divdesmitniekā tikušo amerikānieti Heiliju Svirbuli, pusfināla divpadsmitniekā iekļuvušo čehieti Terēzu Beranovu un krievieti Hristīnu Matsokinu, 14. vietu izcīnījušo norvēģieti Hedu Amundsenu, kā arī pagājušā gada divām ātrākajām junioru sprinterēm Luīzi Lindstrēmu no Zviedrijas un Izabellu Marcišu no Polijas.

Pērn pirmajā gadā U-23 grupā Raimo Vīgants sprintā brīvajā stilā ieņēma vien 50. vietu, bet šogad mērķēja uz trīsdesmitnieku. Tā kā pēc reitinga Raimo dalībnieku vidū bija 35., tad iekļūt Top-30 viņam bija grūtāk nekā Patrīcijai.

Konkurence bija ļoti spēcīga, jo piedalījās šogad pasaules kausos sprinta kvalifikācijā labāko pieciniekā tikušie četri slēpotāji – čehs Ondrejs Černi, amerikānis Džeims Klintons Šūnmeikers un šveicieši Valerio Gronds (vienreiz tika arī finālā) un Janiks Rībli, šogad piecas reizes pusfinālu sasniegušais krievs Aleksandrs Terentjevs, trīsdesmitniekā iekļuvušie amerikānis Gūss Šumahers, itālis Davide Gracs, šveicietis Sirils Fendrihs, igaunis Martins Himma, kā arī pagājušā gada U-23 sprinta čempions Vebjorns Hegdāls no Norvēģijas un 2019. gada vicečempions Sergejs Ardaševs (Krievija), kurš pasaules kausā vienreiz ticis pusfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!