Foto: Itar-Tass/Scanpix
Ar uzvaru Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņu trešdien uzsāka Rīgas "Dinamo", kas pirmās kārtas pirmajā spēlē viesos pagarinājumā ar 2:1 (0:0, 1:0, 0:1, 1:0) pieveica Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadīto Maskavas "Dinamo".

Foto galerija

Par mača galveno varoni kļuva Oskars Cibuļskis, kurš uzvaras vārtus guva pagarinājuma trešajā minūtē. Pamatlaikā otrā perioda 18.minūtē Marks hartigans vadībā izvirzīja rīdziniekus, bet Maskavas "Dinamo" izlīdzinājumu panāca četrarpus minūtes pirms spēles beigām, kad vārtus guva Leonīds Komarovs.

Sērijā līdz četrām uzvarām rīdzinieki tagad ir vadībā ar 1-0 un, uzvarot Maskavā, ieguvuši sava laukuma priekšrocības visā sērijā.

Pirms spēles

Uz Maskavu Rīgas "Dinamo" treneri līdz ir paņēmuši trīs vārtsargus, astoņus aizsargus un 15 uzbrucējus, taču komandas sastāvs būs praktiski tāds pats kā pēdējās regulārā čempionāta spēlēs. Vienīgā izmaiņa - kā septītais aizsargs spēlei tiks pieteikts Rodrigo Laviņš. Vārtus šīs dienas spēlē sargās Mikaēls Tellkvists.

1.periods

Jau pirmajā minūtē abas komandas apmainījās ar uzbrukumiem un metieniem pa vārtiem, turpinājumā Maskavas "Dinamo" ļoti cieši spēlēja aizsardzībā, neļaujot rīdziniekiem uzsākt uzbrukumus, un bremzēja spēles tempu.

Jau pirmajās divām minūtēs bīstamus metienus pa rīdzinieku vārtiem izdarīja Deniss Kokarevs un Aleksejs Kudašovs, kurš "nozaga" ripu diviem pie apmales divcīņā iesaistītiem spēlētājiem un aizslidoja līdz Rīgas "Dinamo" vārtiem.

Astotajā minūtē uzbrukumā devās Jāņa Sprukta maiņa, un no Jāņa piespēles Maiklu Gārnetu centās pārspēt Mārtiņš Karsums, bet Gārnets ripu atvaira, kuru atkaļ vārtos raidīja Ģirts Ankipāns, taču spēles galvenais tiesnesis devās konsultēties ar video atkārtojuma tiesnesi, jo vārtu gūšanas brīdī tika izgrūsti vārti. Šai apspriedē tika nolemts, ka vārtu līniju ripa šķērsojusi pēc vārtu izgrūšanas.

Pēc nepilnas minūtes atkal ripa ielidoja Maskavas "Dinamo" vārtos, taču atkal pēc vārtu izgrūšanas – ripu vidus zonā pretiniekam atņem Lauris Dārziņš, kurš lieliskā solo izgājienā tika līdz maskaviešu vārtiem, bet slidojuma ātrums bija par augstu un metienu rīdzinieku uzbrucējs izdarīja, jau esot pārāk tuvu vārtsargam, uztriecās viņam virsū un abi izgrūda vārtus.

Perioda turpinājumā spēles temps palielinājās, un maskavieši lika Mikaēlam Telkvistam brīžiem rādīt brīnumus, lai saglabātu nulli uz rezultāta tablo, īpaši šai ziņā izcēlās Aleksejs Ugarovs, kurš 14.minūtē neguva vārtus no pilnīgi drošas situācijas – Telkvisks brīnumainā kārtā atvairīja ripu ar kājsargu.

17. minūtē divas soda minūtes tika piespriestas Krisam Saimonam, taču šis vairākums rīdziniekiem padevās neizteiksmīgs, un pirmajā pārtraukumā ejot, rezultāts joprojām bija neizšķirts – 0:0.

2.periods

Otrajā trešdaļā bija izteikti mazāk uzbrukumu, komandas spēlēja piesardzīgāk, baidoties kļūdīties un dot pretiniekam jebkādas priekšrocības.

Otrajā minūtē ļoti aktīvi, meistarīgi nospēlēja mājinieku trešā maiņa, kad savu vārtu tuvumā ripu pazaudēja mūsējo aizsargi, taču šo "purtu" kopā ar Telkvistu mūsu trešajai maiņai izdevās "izstrēbt".

Ceturtajā minūtē Rīgas "Dinamo" ceturtā maiņa izprovocēja Maikla Gārneta kļūdu, taču pašiem neizdevās ātri apstrādāt ripu un gūt vārtus, kamēr maskaviešu vārtsargs atgriežas savā postenī.

Perioda vidū spēle zaudēja asumu, bet, sākot ar 14. minūti, atkal aktīvāk sāka spēlēt Rīgas "Dinamo", veidojot bīstamus uzbrukumus - Sandis Ozoliņš izturēja meistara cienīgu pauzi un piespēlēja Brokam Toteram vārtu tuvumā, taču ripa lidoja garām.

17. minūtē ātrā pretuzbrukumā devās Ģirts Ankipāns, bet ļoti pašaizliedzīgi nospēlēja maskaviešu aizsargs Romāns Derļuks, kurš pa diagonāli pāri visam laukumam metās pie Ankipāna, kurš jau bija "uzņēmis kursu" uz Gārneta vārtiem, un mājiniekiem bīstamais moments tika novērsts.

Taču 18. minūtē skaitļi uz tablo beidzot mainījās - Marks Hartigans guva pirmos Rīgas "Dinamo" vārtus šajā "play-off" turnīrā. Piespēli no laukuma kreisās malas Hartiganam iedeva Miķelis Rēdlihs, un Marks to neapturot raidīja caur Gārneta kājsargiem.

20 sekundes pēc vārtu guvuma Rīgas "Dinamo" nonāca skaitliskajā mazākumā, taču ļoti pašaizliedzīgi nospēlēja Kristaps Sotnieks un Miķelis Rēdlihs, neļaujot maskaviešiem pārspēt mūsu vārtsargu.

3.periods

Periods sākās ar dramatisku momentu pie Rīgas "Dinamo" vārtiem – 18. sekundē ripa apstājās sprīdi no vārtu līnijas, un burzmā pirmais to pamanīja Oskars Cibuļskis, izsitot laukumā.

Ceturtajā minūtē Roberts Petrovickis devās uz noraidīto soliņu, atstājot rīdziniekus skaitliskajā mazākumā, kuru mūsējiem izdevās izturēt. Ripa rīdzinieku aizsardzības zonu īsti neatstāja, taču mūsējie labi nospēlēja aizsardzībā.

Perioda vidū Rīgas "Dinamo" ceturtā maiņa atkal izcēlās ar aktīvu spēli, divreiz spēcīgi metot pa Gārneta sargātajiem vārtiem, un 11. minūtes vidū arī Tomašs Surovijs devās solo uzbrukumā, saņēmis vidus zonā ripu no Aleksndra Ņiživija, bet arī šoreiz viss beidzās ar izgrūstiem vārtiem.

Savukārt 13. minūtē aizmuka no pretiniekiem Miķelis Rēdlihs, un arī šoreiz aktīvi pie vārtiem nospēlēja Janne Jalsavāra un Dominiks Graņāks, apturot Miķeli un atkal izgrūžot vārtus no vietas.

16. minūtē Jēkabs Rēdlihs kļūdījās vidus zonā, pazaudējot ripu, ko uztvēra Leonīds Komarovs un ar spēcīgu metienu no pustālas distances pārspēja Mikaēlu Telkvistu – 1:1.

Maskaviešiem bija iespēja uzvarēt šai spēlē pamatlaikā, kad atkal izveidojās pamatīga burzma pie vārtiem 19. minūtes beigās. Ripa atkal apstājās Telkvistam aiz muguras, situāciju glābt metās Guntis Galviņš, Krišjānis Rēdlihs un Aleksandrs Ņiživijs, un pa visiem viņi izraidīja ripu drošā attālumā.

Spēles pamatlaiks beidzās ar neizšķirtu – 1:1, un mačs turpinājās ar papildlaiku.

Papildlaiks

Pagarinājums sākās ar aktīvāku rīdzinieku spēli, un trešajā minūtē Broku Troteru, kurš paguva divreiz uzmest pa vārtiem, maskavieši apturēt spēja tikai ar neatļautu paņēmienu. Divas soda minūtes Artjomam Černovam, un Rīgas "Dinamo" šo vairākumu nekautrējās izmantot jau ar pirmajām sekundēm – Marks Hartigans ieturēja pauzi, izvēlējās, kam piespēlēt, raidīja ripu gar vārtu līniju, kur to uztvēra un tukšā vārtu stūrī raidīja Oskars Cibuļskis, nodrošinot Rīgas "Dinamo" pirmo uzvaru šajā "play-off" sērijā – 2:1.

Rīgas un Maskavas komandu otrā spēle ceturtdien notiks Krievijas galvaspilsētā, bet "Arēnā Rīga" komandas spēlēs 26. un 27.februārī. Nepieciešamības gadījumā sērijas piektais mačs 1. martā atkal tiks aizvadīts pretinieku laukumā, sestā spēle 3.martā ieplānota "Arēnā Rīga", bet septītā spēle - 5. martā Maskavā.

Rīgas "Dinamo" sastāvs:

#79 Mikaēls Telkvists (#31 Kriss Holts);

#17 Aleksandrs Ņiživijs – #3 Marks Hartigans - #43 Tomašs Surovijs;
#8 Sandis Ozoliņš - #44 Oskars Cibuļskis;

#15 Mārtiņš Karsums – #5 Jānis Sprukts - #75 Ģirts Ankipāns;
#14 Jēkabs Rēdlihs – #11 Kristaps Sotnieks;

#10 Lauris Dārziņš - #91 Broks Troters – #19 Miķelis Rēdlihs;
#9 Krišjānis Rēdlihs - #13 Guntis Galviņš;

#29 Ainārs Podziņš – #37 Roberts Petrovickis – #23 Juris Štāls;
#2 Rodrigo Laviņš.

Maskavas "Dinamo" sastāvs:

#34 Maikls Gārnets (#30 Aleksejs Volkovs);

#45 Kriss Saimons - #21 Konstantīns Gorovikovs - #87 Leonīds Komarovs;
#46 Janne Jalasvāra - #51 Dominiks Graņāks;

#18 Aleksejs Ugarovs - #24 Dmitrijs Pestunovs - #19 Deniss Kokarevs;
#50 Maksims Solovjovs - #77 Martins Štrbaks;


#32 Aleksejs Kudašovs - #12 Jurijs Babenko - #54 Deniss Mosaļovs;
#7 Maksims Veļikovs - #17 Romans Derļuks;


#40 Jegors Milovzorovs - #16 Vladimirs Gorbunovs - #72 Artjoms Černovs, #69 Ņikita Dvurečenskis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!