Foto: F64
Latvijas hokeja klubs Rīgas "Dinamo" pirmdien, 2. septembrī ar intriģējošu dueli pret Kaspara Daugaviņa un Mārtiņa Karsuma pārstāvēto Maskavas "Spartak", kuru trenē Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš, uzsāk jauno Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonu.

Abu komandu savstarpējā spēle sāksies pulksten 19:30, un portāls "Delfi" piedāvās šīs spēles teksta tiešraidi. Šī būs KHL 12. sezonas otrā spēļu diena, jo čempionāts iesākās 1. septembrī ar Maskavas CSKA un Omskas "Avangard" cīņu.

Rīgas "Dinamo" mērķi KHL čempionātā nav mainījušies kopš pirmās sezonas, un arī šogad svarīgākais uzdevums būs izslēgšanas spēļu sasniegšana. Rīgas klubs "play-off" sasniedzis piecas reizes, bet pēdējo reizi tas izdevās 2013./2014. gada sezonā. Pagājušajā sezonā "Dinamo" palika viena punkta attālumā no Gagarina kausa izcīņas, tāpēc šogad spēlētāji būs noskaņoti reabilitēties par šo sāpīgo neveiksmi.

Rezultatīvie leģionāri prom, latviešu kodols paliek

Foto: F64

Aizvadītajā sezonā Rīgas "Dinamo" sastāvā zviedrs Linuss Videls 49 spēlēs guva 24 vārtus un izdarīja 24 rezultatīvas piespēles. Aizsargs Metjū Majone guva 11 vārtus un izdarīja 35 rezultatīvas piespēles 58 spēlēs, bet vārtsargs Timurs Biļalovs 38 spēlēs atvairīja 93 % metienu un ielaida 2,18 vārtus. Visi trīs spēlētāji šajā sezonā vairs nebūs Rīgā. Baumo, ka Videls gribot pārāk lielu algu pēc savas rezultatīvākās sezonas, tāpēc joprojām ir bez kluba, Majone pārcēlies uz Ķīnu, kur spēlēs "Kuņluņ Red Star", bet Biļalovs atgriezies Kazaņas "Ak Bars". Latvietis Mārtiņš Dzierkals pēc pagājušās sezonas bija izvirzīts labākā jaunā spēlētāja balvai, taču šogad viņš nespēj vienoties ar "Dinamo" par jaunu līgumu. Kluba piedāvājumu uzbrucējs neuzskata par godīgu, bet pats joprojām ir bez līguma.

Pēc pagājušās sezonas līgums ar Rīgas "Dinamo" spēkā bija tikai Laurim Dārziņam, Oskaram Batņam un Frenkam Razgalam, bet klubā palika arī Kristaps Zīle, Nerijus Ališausks, Emīls Ģēģeris, Rihards Marenis, Sergejs Gimajevs, Kristaps Sotnieks, Uvis Balinskis, Andris Džeriņš, Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Koltons Gilīss, Brendons Makmilans, Vitālijs Pavlovs, Daniels Bērziņš, Roberts Lipsbergs, Roberts Mamčičs, kā arī vārtsargs Kristers Gudļevskis. No latviešiem klāt nāca arī Eduards Hugo Jansons, kurš aizvadītajā sezonā pārstāvēja Krievijas Augstākās līgas (VHL) komandu Aļmetjevskas "Neftjanik",

Galvenais treneris un ģenerālmenedžeris Ģirts Ankipāns latviešu kodolam pievienoja diezgan pieredzējušus ārzemniekus. Vācijas augstākās līgas (DEL) labākais vārtu guvējs Jākobs Berglunds, amerikānis Bens Māršals, kurš iepriekš spēlējis Amerikas Hokeja līgā (AHL), Austrumkrasta hokeja līgā (ECHL) un Slovākijas čempionātā, NHL un KHL uzspēlējušie Davids Ulstrēms un Eštons Kārters, kā arī Zviedrijas līgā rūdījumu guvušais Kristofers Berglunds. Rīgā atgriezies arī vārtsargs Maksims Tretjaks.

Ankipānam šosezon palīgos tikai pašmāju speciālisti: Artis Ābols, Edgars Masaļskis, Ronalds Ozoliņš un Juris Klodāns, Aigars Cipruss un Raivis Miezāns, kurš rūpēsies par fizisko sagatavotību.

Ankipāns Rīgas "Dinamo" galvenā trenera amatā būs teju trešo sezonu. Viņš šo amatu pārņēma no Sanda Ozoliņa 2017. gada septembra beigās, un šajā laikā diezgan pacietīgi veidojis konkurētspējīgu komandu.

Pārbaudes spēļu čempioni

Foto: LETA

Rīgas "Dinamo" gatavošanos ciklu jaunajai sezonai sāka jau 15. jūlijā, un šajā laikā aizvadīja desmit pārbaudes spēles. Tajās tika izcīnītas septiņas uzvaras. Soču turnīrā rīdzinieki palika otrajā vietā, bet sagatavošanās posma izskaņā otro gadu pēc kārtas un ceturto reizi kopumā izdevās triumfēt "Latvijas Dzelzceļa" kausa izcīņā. Portāla "khl.ru" žurnālisti apkopojuši, ka "Dinamo" pārbaudes spēlēs no Rietumu konferences bija labākā komanda, izcīnot 16 punktus. 16 punktus izcīnīja arī Santpēterburgas SKA, taču viņiem bija vajadzīgas 12 spēles, lai to izdarītu. Labāk par "Dinamo" pārbaudes spēles gāja tikai Austrumu konferences vienībai Čeļabinskas "Traktor", kas deviņās spēlēs tika pie 17 punktiem.

Statistika liecina, ka Ulstrēms un Eštons pārbaudes spēlēs uzņēmās līderu lomu Rīgas "Dinamo" komandās. Ulstrēms guva piecus vārtus un izdarīja četras piespēles, Eštonam četri vārti un piecas piespēles, Jakobam Berglundam četri vārti un četras piespēles, bet Dārziņam trīs vārti un četras piespēles.

"Viss sastāvs plus-mīnus ir skaidrs. Visi spēlētāji saprot, ko viņi dara uz laukuma. Pats svarīgākais tagad ir nedaudz atjaunoties fiziski un doties lielajā, garajā ceļojumā, kas saucas KHL sezona," pēc pēdējās spēles pirms jaunās sezonas sacīja Ankipāns.

Fakti par ‘Dinamo’ KHL čempionātā

Foto: F64

Rīgas "Dinamo" ir viena no 24 komandām, kas iesaistījās KHL jau ar pirmo sezonu, 2008. gadā. Šo 11 gadu laikā piedzīvotas gan sensacionālas uzvaras, gan neizprotami zaudējumi, kā arī iekrāti dažādi interesanti fakti, ar kuriem jūs iepazīstināsim.

Latvieši citās KHL komandās

Foto: LETA

Rīgas "Dinamo" jauno sezonu sāks pret Karsparu Daugaviņu un Mārtiņu Karsumu, kuri otro gadu kopā spēlēs Maskavas "Spartak" sastāvā. Viņus šosezon trenēs Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš, kuri atgriezušies KHL apritē. Daugaviņš pagājušajā sezonā guva 13 vārtus un izdarīja 23 piespēles 58 mačos, bet Karsums 56 spēlēs tika pie deviņiem vārtiem un 15 piespēlēm.

Miks Indrašis savā debijas sezonā leģionāra lomā Maskavas "Dinamo" sastāvā 55 spēlēs guva 16 vārtus un izdarīja 15 piespēles, un šajā sezonā mēģinās palielināt savu punktu skaitu.

Otro sezonu Helsinku "Jokerit" rindās aizvadīs Jānis Kalniņš. Viņam pagājušajā sezonā izdevās iegūt trenera uzticību un cienījamu spēļu skaitu, viņš 37 spēlēs vidēji ielaida 2,4 vārtus un atvairīja 91,4 % metienu.

Pagaidām bez līguma ir tāda stabila KHL vērtība kā Artūrs Kulda, kurš iepriekš spēlēja Čerepovecas "Severstaļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!