Foto: LETA

Baltijas vērienīgākais tautas sporta notikums "Rimi" Rīgas maratons šogad 18. un 19. maijā plāno pulcēt vairāk nekā 30 000 dalībnieku – skrējējus un veselīga dzīvesstila cienītājus no vismaz 80 pasaules valstīm, preses konferencē paziņoja rīkotāji.

Preses konferencē tirdzniecības centrā "Spice" tika prezentēta Germana Ermiča dizainētā Rimi Rīgas maratona 2024. gada medaļa un oficiālie skriešanas krekli, bet Rīgas mērs Vilnis Ķirsis lepojās ar Rīgu kā vienu no Ziemeļeiropas pieprasītākajiem skriešanas galamērķiem. Visiem skriešanas faniem par prieku "Spicē", piedaloties Latvijas Gada sportistei Agatei Caunei, tika atklāts arī pasaules lielākais skrejceliņš, uz kura pasaules rekordu jautrā gaisotnē izmēģināt līdz 14. aprīlim aicināts ikviens interesents.

"Rimi" Rīgas maratona organizatori prognozē, ka 18. un 19. maijā uz starta līnijas varētu stāties vairāk nekā 30 000 dalībnieku no vairāk nekā 80 valstīm. Sestdienā maratona nedēļas nogali ievadīs Olimpiskā bērnu diena ar DPD jūdzi, kas, kā ierasts, būs arī Latvijas čempionāts jūdzes distancē, un bērnu distances, kurās 11. novembra krastmalā varēs sacensties jaunie skrējēji līdz 12 gadu vecumam. Bērniem krastmalā būs iespēja ņemt dalību gan "Happy mazuļiem" rāpošanas, 200 metru un 400 metru distancēs, gan 60 metru "Sprinta karaļa un karalienes" distancē, gan arī piedalīties virknē citu sportisku aktivitāšu Olimpiskajos sporta veidos un ne tikai. Savukārt svētdien, 7. maijā, uz starta līnijas stāsies garāko distanču – maratona un pusmaratona – dalībnieki, kā arī ierasti viskuplāk pārstāvēto distanču – 10 km un 5 km – skrējēji.

Rimi Rīgas maratona Latvijas Skolu kausā par samazinātu dalības maksu (2 eiro) sacentīsies vairāk nekā 3 500 skolēnu, kas veiks gan DPD jūdzes, gan 5 kilometru distances. Par simbolisku dalības maksu (2 eiro) iespēja startēt būs arī pasākuma vēsturē visapjomīgākajā programmā dalībniekiem ar funkcionālajiem traucējumiem – sadarbībā ar Mēness Aptiekām šo iespēju 400 dalībnieku lielai izlasei organizatori piedāvās "Iekļaujošs maratons" ietvaros.

"Ne tikai Rīga, bet visa Latvija var pamatoti lepoties, ka Baltijas vērienīgākais tautas sporta notikums ik gadu norisinās mūsmājās, Rīgas ielās - "Rimi" Rīgas maratons ir tautas sporta dižnotikums, kuram līdzīgu nav visā reģionā. Pagājušajā gadā uz "Rimi" Rīgas maratonu un Pasaules skriešanas čempionātu ieradās vairāk nekā 15 tūkstošu skrējēju no 105 valstīm, radot gandrīz 12 miljonus eiro lielo ekonomisko pienesumu. Lai neapstātos pie sasniegtā, strādāsim, lai, pateicoties "Rimi" Rīgas maratonam, Rīga arī turpmāk varētu sevi lepni dēvēt par "Ziemeļeiropas reģiona skriešanas galvaspilsētu," uzsver Rīgas mērs Vilnis Ķirsis.

"Rimi" Rīgas maratonā visu distanču finišētāji, sākot no pašiem mazākajiem Olimpiskajā bērnu dienā līdz pat maratona distancei, saņems starptautiski atzītā latviešu mākslinieka Germana Ermiča dizainētās medaļas.

"Svinot katra skrējēja ceļojumu, medaļas dizains godina kurpju auklu – elementu ikviena skrējēja apavos, kas vieno gan skrējējus iesācējus, gan pieredzējušus sportistus. 5 km medaļā kurpju auklas loks iezīmē ceļa sākumu, pieaugot distancei, kurpju aukla turpina vīties. Šī aukla medaļā vijas, to piepilda, sasniedzot pilnu vijumu 42 km distances medaļā, attēlojot katra skrējēja unikālo ceļu līdz starta un finiša līnijām. Visas medaļas šogad ir radītas vienādā izmērā, jo neatkarīgi no tā, vai skrējējs veic 5 km vai pilno maratonu 42 km garumā, katrs distancē atdod savus 100%, un tas ir vissvarīgākais. Šī medaļa ir radīta kā oda skriešanas iekļaujošajai dabai - pieejamībai visiem," atklāj medaļas dizaina autors mākslinieks Germans Ermičs.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, arī šogad "Rimi" komandu kauss pulcēs Latvija aktīvāko uzņēmumu komandas, cerot pulcēt ap 500 Latvijas uzņēmumu komandām. Rimi komandu kausa ietvaros uzņēmumu komandas gan saliedēsies, gan cīnīsies par balvām un aktīvāko komandu tituliem trīs kategorijās – no 15 līdz 29 dalībniekiem, no 30 līdz 49 dalībniekiem un virs 50 dalībniekiem. Komandu konkurencē uzvarētāji tiks noteikti pēc dalībnieku individuālajiem rezultātiem vecuma grupās.

Rimi Rīgas maratona visām distancēm (42, 21, 10, 5 kilometru, DPD jūdzes distancei un Olimpiskajai bērnu dienai) iespējams reģistrēties oficiālajā maratona mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!