Svelmaini karstajā pēcjāņu nedēļas nogalē ainaviskā taku skriešanas seriālā "Stirnu buks'2016″ sezonas 3. posmā, uz starta izgāja vairāk nekā 1700 dalībnieku no 13 valstīm, tostarp Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Dānijas, Spānijas, Francijas, Krievijas, Norvēģijas, Vācijas, Nīderlandes, Grieķijas, pat Bolīvijas, lai sacenstos Ventas ielejā un Riežupes dabas parkā.

Valdot atklātai saulei un karstumam, kas ēnā sasniedza teju +30 grādu atzīmi, "Stirnu buka" sezonas līdzenākais posms pārvērtās par īstu izaicinājumu.

30 km garajā "Lūša" distancē vīriešu konkurencē triumfēja čempions Kristaps Bērziņš (1:58.43). Pēc starta Bērziņš ar līderu grupu skrēja kopā tikai pa pilsētu un pāri Vecajam Ventas tiltam. Trešajā kilometrā, vietā, kur trase atstāj pilsētas robežas, Bērziņš sāka atrāvienu no grupas un piektajā kilometrā viņa pārsvars jau bija tik liels, ka tuvākie sekotāji viņu trasē samanīt vairs nevarēja. Kuldīdznieks gan pamanījās nomaldīties no trases pie Riežupes, zaudējot aptuveni minūti, taču konkurenci viņam spēja sastādīt tikai epizodiski vien īsākās "Stirnu buka" distances līderi, bet ne tiešie konkurenti. Finišā Bērziņš par 10 minūtēm apsteidza Andreju Jesko un par 15 minūtēm – talsenieku Gintu Lūsi.

"Pārsvars laika izteiksmē varbūt izskatās iespaidīgi, taču uzvara nebūt nenāca viegli, jo karstums bija liels," pēc finiša atzinās Kristaps Bērziņš. "Centos visu distanci veikt vienā tempā, lai nepārkarstu. Aptuveni 17. km sapratu, ka uzvarēšu – tur bija tāds taisns garš posms un, redzot, ka tur neviens nav aizmugurē, jutu, ka šādā karstumā nav iespējams tādu starpību atspēlēt. Savās mājās vienmēr patīkami skriet. Takas bija pazīstamas, jo treniņos bija sanācis tajās iegriezties."

"Lūša" distancē sieviešu konkurencē pārsteigumu sarūpēja Kristīne Kuzņecova (2:36:33). Garkalnes skrējēja, kura pirmajos divos posmos bija izcīnījusi divas 3. vietas, startā aizskrēja līderu grupā un līdz distances sestajam kilometram spēkiem mērojās ar sezonas līderi Lauru Čakli. Tad Kristīne pārņēma vadību trasē un iegūto handikapu palielināja, finišā ventspilnieci apsteidzot par astoņām minūtēm. Toties Čaklei uzvara Kalnu karaļa etapā, kamēr Kuzņecova mēreni noskrēja sprinta etapu. 3. vietā ierindojās liepājniece Irīna Štūla-Pankoka, uzvarētājai piekāpjoties 15 minūtes.

"Smags karstums, skriet bija grūti," sacīja Lūša distances uzvarētāja Kristīne Kuzņecova. "Uzvara man pašai bija pārsteigums. Līdz pēdējam brīdim likās, ka Laura Čakle mani apsteigs. Tikai pašā finišā, kad skrēju gar Ventas rumbu pāri tiltam, sapratu, ka būšu 1. vietā. Pēc finiša sanāca pārmīt dažus vārdus ar Lauru un viņa atzina, ka pirms nedēļas bija noskrējusi maratonu. No otras puses - nopietnie un smagie treniņi vainagojušies rezultātiem. Distances gaitā pilnībā aizmirsu par Kalnu karalienes sprinta etapu un palaidu to garām. Ak dies, ko es izdarīju! – trases beigās sapratu, ka zaudēju vērtīgus punktus punktus kopvērtējuma ieskaitē."

Vissīvākā cīņa par uzvaru šoreiz izvērtās 21 km garajā "Stirnu buka" distancē. Otro panākumu pēc kārtas guva gludo distanču speciālists Dmitrijs Serjogins (1:26:06), kurš sezonu sāka ar "sudraba zaķi" Riekstukalnā. Rīdzinieks izmantoja visas sezonās līdzenākā posma priekšrocības un svinēja uzvaru arī Kalnu karaļa sprinta etapā. Serjogins finišā tikai par pusotru minūti apsteidza Rūdolfu Zērni no Saldus. Pārliecinošu 3. vietu izcīnīja Andrejs Dmitrijevs.

Dāmu konkurencē "Stirnu buka" distancē otro panākumu pēc kārtas guva Zanda Ulanova (1:50:38). Jūrmalniece par trim minūtēm apsteidza Vitu Devjatņikovu - viņas bija vienīgās dāmas, kuras "Stirnu buka" trasi pieveica ātrāk nekā divās stundās). 3. vietā lepnā vientulībā finišēja Dace Banga.

14 km garajā "Zaķa" distancē pie pirmās uzvaras tika Artūrs Pauliņš (56:55), kurš attiecīgi ar trīs un četru minūšu pārsvaru apsteidza sīkstos konkurentus Matīsu Slikšjāni un Jāni Gaili. Pauliņš un Slikšjānis vienīgie distanci veica ātrāk par stundu.

Dāmu ieskaitē uz uzvarētājas takas atgriezās Ināra Lūse (1:08:48). Ventspilniece guva panākumu sezonas pirmajā posmā Riekstukalnā, bet iepriekšējā posmā Gaujas Nacionālajā parkā nācās samierināties ar 2. vietu. Lūse par nepilnām piecām minūtēm apsteidza Madaru Frēlihu un par septiņām minūtēm – Zani Ermansoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!