Foto: Mango
Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans nebija informēts par pēdējo divu gadu valstsvienības kapteiņa Herberta Vasiļjeva lēmumu pieņemt Vācijas pilsonību, taču viņu šāda hokejista izvēle nepārsteidz, jo Vasiļjevs Vācijā, bet jo īpaši Krēfeldes "Pinguine" klubā jūtas kā savējais.

"Vasiļjevs neko mums par Vācijas pilsonības iegūšanu nebija teicis, taču tas mani neizbrīna, jo Vācijā viņš ir vairāk iedzīvojies nekā Latvijā. Vācijā jau sen dzīvo Vasiļjeva māte un tēvs [Haralds Vasiļjevs, bijušais Latvijas izlases treneris], tur viņš sāka profesionālo karjeru, sieva viņam ir amerikāniete. Vienīgais, kas viņu saista ar Latviju, tas ir onkulis [Edmunds Vasiļjevs, kādreizējais Rīgas "Dinamo" hokejists] un izlase pavasarī," Lipmans nebija pārsteigts par uzbrucēja plāniem.

Vācijas interneta portāls "rp-online.de" vēsta, ka Vasiļjevs Krēfeldes pilsētas ārlietu nodaļā svinīgā ceremonijā ceturtdien saņēmis naturalizācijas sertifikātu, kas viņam ļauj pretendēt uz Vācijas pilsonības iegūšanu. Vācijas pasi Vasiļjevs vēlas iegūt, lai neskaitītos ārzemnieks Vācijas Hokeja līgā un dotu Krēfeldes "Pinguine" komandai, kurā viņš spēlējis sešus pēdējos gadus, lielākas iespējas sastāva komplektācijā. "Lai arī man ir grūti beigt savu starptautisko karjeru Latvijas izlasē, tomēr vēlos pilnībā koncentrēties spēlēšanai Krēfeldes "Pinguine". Tagad ceru, ka Krēfeldē spēlēšu vēl ilgus gadus un kādu dienu tur beigšu savu karjeru," citēts Vasiļjevs, kurš četrus gadus bijis arī "Pinguine" kapteinis.

Iegūstot Vācijas pilsonību, Vasiļjevs Latvijas izlasē diezin vai varēs spēlēt, jo Latvijas likumi dubultpilsonību pieļauj tikai īpašos izņēmuma gadījumos, sprieda Lipmans. Viņš gan uzsvēra, ka jau pēc pasaules čempionāta Slovākijā Vasiļjevs devis mājienus, ka izlasē turpmāk varētu arī vairs nespēlēt. "Viņš izteicās, ka ir noguris un nezina, kā ar izlasi būs turpmāk," Lipmans piebilda, ka jau tobrīd Vasiļjevs devis mājienus, ka ir gatavs izlasei teikt ardievas.

To, ka Slovākijā aizvadītais pasaules čempionāts viņam varētu būt pēdējais, Vasiļjevs šonedēļ atklāja arī intervijā laikrakstam "Diena". Hokejists gan norādīja, ka akūtas nepieciešamības gadījumā viņš valstsvienībai tomēr vēl būtu gatavs palīdzēt.

Savukārt Lipmans piebilda, ka hokejistiem, ilgus gadus spēlējot vienā valstī un tur iedzīvojoties, kārdinājums iegūt šīs valsts pilsonību dažādu nākotnes perspektīvu vārdā ir liels. "Tāpat savulaik izdarīja arī Oļegs Znaroks, kurš, nospēlējot Vācijā ilgus gadus, ieguva tiesības tikt pie viņu pilsonības un to izmantoja," sacīja Lipmans. Pie Vācijas pilsonības ir tikuši arī citi bijušie izlases spēlētāji, piemēram, Sergejs Čudinovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!