Foto: DELFI.lt
Pagaidām nav zināms 2013.gada Eiropas vīriešu basketbola čempionāta kvalifikācijas turnīra norises laiki, kā arī neskaidri iezīmēta arī izspēles kārtība.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs norisināsies Slovēnijā, kur dalību bez mājiniekiem ir nodrošinājuši Lielbritānijas basketbolisti, kā arī Spānija, Francija, Krievija, Maķedonija, Lietuva un Grieķija. Pārējās valstsvienības, arī Latvija, par 14 ceļazīmēm cīnīsies kvalifikācijā.

Pagaidām nav noteikts datums, kad notiks kvalifikācijas turnīra grupu izloze, informē Latvijas Basketbola savienība.

"Pagaidām ir spēkā apstiprinātais reglaments, kurā, piemēram, kvalifikācijas turnīrs iezīmēts ļoti vispārīgi. 13.oktobrī Minhenē sanāks kopā daļa Sacensību komisijas, un spriedīsim, kā sadalīt ceļazīmes uz finālturnīru gan vīriešu, gan sieviešu čempionātā. Lai paaugstinātu valstsvienību spēļu prestižu un popularitāti, būtu labi vismaz daļu turnīra izspēlēt sezonas laikā. Taču no "FIBA Europe" vadības puses pietiekami enerģiskas rīcības nav bijis, tāpēc, visticamāk, kvalifikācijas turnīri notiks 2012.gada vasarā. Tāpēc runāsim arī par to, kā ilgtermiņā nonākt līdz labākam modelim," uzsver LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Šobrīd apstiprinātais kvalifikācijas turnīrs paredz, ka atlases sacensībās 30 izlases sadalītas būs sešās grupās pa piecām komandām. Pēc divu apļu turnīra izspēles katras grupas divas labākās komandas, kā arī četras labākās trešo vietu ieguvējas iegūs ceļazīmes uz Slovēniju.

LBS vēsta, ka kuluāros esot runāts par finālturnīra izspēles kārtības maiņu, jo turnīrs esot pārāk izstiepts. Kritiķi par labāku atzinuši divu posmu sistēma, kas ir spēkā pasaules čempionātos. Proti, pēc pirmā posma grupu turnīriem no katra komandu sešnieka pa četrām labākajām vienībām kvalificējas izslēgšanas spēlēm, kas sākas no astotdaļfinālā. Līdz minimumam samazinās neko neizšķirošu spēļu skaits, turklāt čempioni līdz titulam tiek deviņās spēlēs (šogad Lietuvā – 11).

Tomēr oficiāla spriešana par čempionāta sistēmas maiņu vismaz pagaidām nav paredzēta.

Arī 2011.gada Eiropas čempionāta pēdējā dienā notikušajā preses konferencē "FIBA Europe" ģenerālsekretārs Nars Zanolins uzsvēris, ka turnīra norise – ar katru posmu augošā intriga un sportiskais līmenis, kā arī nelielais savainojumu skaits – apstiprinājusi pašreizējās čempionāta sistēmas dzīvotspēju. Jau paziņots, ka 2013.gadā Eiropas čempionāts Slovēnijā notiks no 4. līdz 22.septembrim, saglabājot trīs posmus. Pirmajā četri grupu turnīri (pa sešām komandām katrā) paredzēti četrās dažādās pilsētās. Otrā un trešā posma spēles notiktu galvaspilsētā Ļubļanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!